Lapset liikkeelle

Etelä-Pohjanmaalla on Suomen ylipainoisinta väkeä. Elämäntavat omaksutaan jo varhaiskasvatusvaiheessa, ja myöhemmin niitä on vaikea muuttaa.

Syitä liikkumisen vähenemiseen on useita ja ne kertovat yhteiskunnan muutoksista. Uudet liikkumissuositukset alle 8-vuotiaille sisältävät kolme tuntia liikettä päivän mittaan, joista yhden tulisi olla vauhdikasta.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin terveyden edistämisen kehityssuunnittelija Arja Hyytiä on huolissaan lasten lihavuuden vaikutuksista Suomen kilpailukykyyn. Lihavista lapsista kasvaa lihavia aikuisia, joilla on sydän- ja verisuonisairauksia, tuki- ja liikuntaelinongelmia, diabetesta, itsetunnon alenemista ja sen kautta ehkä sosiaalisia ja mielenterveydellisiä ongelmia. Ne maksavat valtioille tulevaisuudessa ison summan, jos suuntaa ei saada käännettyä. Liikkuva koulu-hanke on yksi nykyisen hallituksen kärkihankkeista, joten valtakunnan tasolta ongelmiin ollaan puuttumassa.

Projektityöntekijä Juha Vuorijärvi Aksilasta muistuttaa, että perheen rooli lapsen liikkumistottumuksissa on suuri. Esimerkki opettaa. Sairaanhoitopiiri toivoo kaikkien eteläpohjalaisten kuntien ja päiväkotien olevan mukana Ilo kasvaa liikkuen-ohjelmassa vuonna 2018. Evijärveltä on jo mukana yksi päiväkoti, Kauhavalta yhdeksän.

Vuorijärven mukaan uusissa liikuntasuosituksissa oma vastuunsa liikunnan mahdollistamisesta on niin neuvolalla, arkkitehdeillä, liikennesuunnittelijoilla ja talonmiehilläkin. Innostetaan lapsia liikkumaan ja liikutaan itsekin.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Harri Silvolahti.

Pyykinpesupäivä

RAAMATUSSA purppurakankaidenmyyjä Lyydia oli muiden naisten kanssa joen rannalla. Paavali Jumalan johdattamana tuli juuri oikeaan

Harri Silvolahti.

Pyykinpesupäivä

RAAMATUSSA purppurakankaidenmyyjä Lyydia oli muiden naisten kanssa joen rannalla. Paavali Jumalan johdattamana tuli juuri oikeaan

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.