Sankarisukupolvi

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Lappajärveläisiä sotaveteraaneja on jäljellä 15. Yhdistyksensä 50-vuotisjuhlaan heistä pystyi osallistumaan vielä kymmenen.
Suomalaisen suuhun sopii käyttää sotaveteraaneista ilmaisua kunniakansalaiset. Sotasankareista tai sankarisotilaista puhumiseen sisältyisi hiven ironiaa.
Nuorimmatkin sotaveteraanit ovat noin 90-vuotiaita. Vuonna 1925 syntyneet miehet olivat viimeinen kokonainen ikäluokka, joka joutui rintamalle. Lisäksi ennen sodan päättymistä ehti taistella pieni määrä vuonna 1926 syntyneitä.
Ikäluokkia pystyy helposti määrittämään syntymävuoden perusteella. Vaikeampaa on sukupolvien muodostaminen. Sukupolveksi voi kutsua muutamaa peräkkäistä ikäluokkaa, jotka nuorina aikuisina kokivat samoja asioita.
Usein puhutaan suurista ikäluokista. Vuosina 1945–1949 syntyi satatuhatta lasta vuodessa. Esimerkiksi viime vuonna uusia suomalaisia syntyi vain 57 000.
Suurten ikäluokkien edustajat ovat nyt noin 66–70-vuotiaita. Monet heistä elivät nuoruutensa taloudellisesti heikommissa oloissa kuin hyvinvointiyhteiskunnan paapomat ikäluokat. Suotakoon suurille ikäluokille kaikki se kunnia, joka heille kuuluu, mutta he aikuistuivat vasta 1960-luvulla.
Suomalaiset naiset ja miehet, jotka olivat syntyneet ennen vuotta 1945, joutuivat kokemaan toisen maailmansodan. Se toi pelkoa, surua ja pulaa. Sitten piti maksaa Neuvostoliitolle sotakorvaukset ja jälleenrakentaa sodan runtelema Suomi. Ja samalla he vanhempina kasvattivat suuret ikäluokat. He ovat sankarisukupolvi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.