Hirvittelyä

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Näillä leveysasteilla aloitellaan jälleen hirvenmetsästystä. Jahtiporukassa metsästäjä kokee yhteisöllisyyttä, mutta se yhteisö on muuttunut menneistä ajoista. Ennen vanhaan jahti oli koko kylän asia.

Vain harvoissa metsästysseuroissa harrastetaan enää perinteistä ajometsästystä. Niin sanotussa miesajossa tarvittiin paljon kyläläisiä ajamaan hirviä kohti passilinjaa.

Nykyään käytetään yhä enemmän koiria pysäyttämään hirvet. Toisaalta ei ehkä löytyisikään riittävästi vetreäkinttuisia kyläläisiä ajoketjuun.

Yksilölle hirvenmetsästys antaa vähärasvaista luomulihaa, hyvän syyn luonnossa liikkumiselle ja jännittäviä elämyksiä.

Mainos

Tärkeimmät hyödyt hirvien tappamisesta kertyvät kuitenkin koko suomalaiselle yhteiskunnalle: liikenneturvallisuuden parantuminen ja taimikkotuhojen väheneminen.

Pohjanmaan alueellinen riistaneuvosto vahvisti keväällä hirvikannan hoitotavoitteet kuluvalle vuodelle. Hirvitiheyden tavoitteeksi asetettiin keskimäärin kolme hirveä tuhannelle hehtaarille. Sen seurauksena leikattiin kaatolupien määrää.

Monelle metsässä kulkijalle sopisi, että hirvikärpästen isäntäeläimiä – siis hirviä – jäisi metsään mahdollisimman vähän.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.