Kesäasukkaat tuovat miljoonia järviseudulle

Jari Porttila viihtyy kesäisin Lappajärven kalavesien äärellä.
Jari Porttila viihtyy kesäisin Lappajärven kalavesien äärellä.

Sesonki on alkanut, väki ympäri Suomea kääntää taas auton nokkansa kohti Järviseutua ja kuntien asukasmäärät nousevat kolmen seuraavan kuukauden aikana.

Kesäasukkaat takaavat myös sen, että talouden pyörät pyörivät näinä vaikeina aikoina hyvin. On laskettu, että kesäasukkaat ja vieraat tuovat esimerkiksi Vimpeliin yli miljoonan, jopa enemmän euroja kuukaudessa. Sama tahti on myös muilla paikkakunnilla.

Mihin ne rahat jäävät? Paikallisille yrittäjille, ja hyvä niin.

Vimpeli-Alajärvi-Lappajärvi-Evijärvi -akselilla on ymmärretty, että palveluihin kannattaa satsata myös kesällä. Palveluita tarjoavat yrittäjät siirtävät lomiaan, jotta palvelu pelaa kesä-heinäkuussa viimeisen päälle. Niinhän sen pitääkin olla.

Järviseudun kuntien kannattaisi panostaa ehkä vielä enemmän alueen markkinointiin, etenkin kun Geopark sai Unescon statuksen. Mistä Geopark-hankkeessa on kyse, se on jäänyt vielä hiukan epäselväksi ainakin tavalliselle ”turistille”.

Nyt kunnilla olisi oiva mahdollisuus brändätä hanke juuri sellaiseksi kuin haluavat: halutaanko siitä matkailuvaltti vai mikä?

Majoituksen puute hidastaa matkailun kehittämistä

Kesän kynnyksellä kaikui Lappajärveltä ikävä uutinen. Pitkään vaikeuksissa ollut, todella upealla paikalla oleva hotelli Kivitippu ajautui konkurssiin. En oikein ymmärrä miksi alueelta ei löytynyt sijoittajia pelastamaan hotellia, jota ei pitäisi olla vaikeaa markkinoida. Onhan sen kupeessa yksi Suomen upeimmista golf-kentistä ja kesän tapahtumia keikkoineen oli buukattu jokaiselle viikonlopulle.

Runsaasti arvokalaa sisältävä kraatterijärvi, Lappajärvi, on myös oiva markkinointikohde. Elämysmatkoja voitaisiin myydä ympäri Suomea, mutta tulijoille pitää tarjota myös ensiluokkaista majoitusta: ilman Kivitippua se on vaikeaa.

Vimpelin ja Alajärven kesä pyörii pitkälti superpesiksen ympärillä. Jokaisella viikolla on ainakin yksi kotipeli ja kun ne vetävät parhaimmillaan yli 2000 katsojaa, voi jokainen laskeskella kuinka paljon rahaa yksistään ne tuovat alueelle.

Yksi merkittävä hanke, johon pitäisi satsata, on sähköautojen pikalatauspaikat. Moni on siirtynyt jopa täyssähköautoihin, mutta järviseudulta löytyy vain Alajärven S-market, jonka pihassa on teholatauspisteitä.

Palvelua on tarjolla mukavasti

Tässä vaiheessa on nostettava hattua alueen valokuituoperaattorille Japolle. Tilasin viime kesänä itselleni valokuidun, enkä ole katunut hetkeäkään. Asennus tapahtui nopealla aikataululla ja kun teemme viikoittain yleisurheilun Kisakatsomo -ohjelmaa MTV:lle, menee 30 minuutin ohjelma valokuitua pitkin sellaisella nopeudella, ettei kahvia ehdi keittää.

Näin mökkiläisenä on hienoa todeta, että jokaisen kunnan alueelta löytyy myös innokkaita nuoria, jotka ovat valmiita hoitamaan pihoja. Nurmikon leikkaus on mökkiläiselle viikottainen juttu, mutta jos sen pääsee aloittamaan loman vuoksi vasta juhannukselta, on nurmikko jo polven korkuinen. Tähän ongelmaan saa apua alueen nuorilta, joilla vakituinen kesätyöpaikka on ehkä jäänyt haaveeksi. Suosittelen heidän palveluiden käyttöä heti kesäkuun alusta alkaen.

Ja loppuun vielä onnittelut kaikille Vimpelin, Lappajärven, Alajärven ja Evijärven ylioppilaille ja muille valmistuneille.

Teillä on upea elämä edessä, muistakaa elää se harkiten, mutta täysillä!

Jari Porttila

Toimittaja

Vimpelin ”vävy”

Aiemmissa kesäblogeissaan Porttila on kirjoittanut muun muassa näistä aiheista

Ja täällä on juttua vuodelta 2022 Porttilan kesänvietosta Vimpelissä

Muita kesäbloggauksia

Muita kesäasukas bloggauksia

Jaa tämä kesäbloggaus:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Tulevia tapahtumia

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.