Kylätoiminta on kotiseututyötä parhaimmillaan

Tärkeä osa kehittämistä on unelmointi. Jos pystymme visioimaan, miltä haluamme seutumme näyttävän tulevaisuudessa, saamme siitä tavoitteen, jota kohti pyrkiä, kirjoittaa Päivi Kultalahti.
Tärkeä osa kehittämistä on unelmointi. Jos pystymme visioimaan, miltä haluamme seutumme näyttävän tulevaisuudessa, saamme siitä tavoitteen, jota kohti pyrkiä, kirjoittaa Päivi Kultalahti.
Kotiseututyö on paikallisten ominaispiirteiden ja sosiaalisten verkostojen vaalimista ja kestävää kehittämistä. Tämä tarkoittaa asuinpaikan ymmärtämistä, elävöittämistä ja kehittämistä sekä hyvän elinympäristön ja siihen liittyvän ymmärryksen jatkuvuuden mahdollistamista.

Näin määrittelee kotiseututyön Suomen kotiseutuliitto. Samoin sanoin voisi määritellä myös kylätoimintaa. Kotiseututyö ja kylätoiminta kumpuavat samasta lähteestä, rakkaudesta omaan asuinalueeseen. Vaikka asuinseutu vaihtuisikin välillä, kuuluu sydämessä aina kotiseudun kutsu eikä kiinnostus synnyinseudun asioihin koskaan lakkaa.

Paikallisella tasolla oman seudun hyväksi halutaan tehdä työtä yksissä tuumin niin, että kaikenikäisillä asukkailla olisi hyvät oltavat. Yhteistyö voi olla kaikkea mahdollista tienvarsien siivoamisesta satojen tuhansien eurojen rakennushankkeisiin.

Tärkeä osa kehittämistä on unelmointi. Jos pystymme visioimaan, miltä haluamme seutumme näyttävän tulevaisuudessa, saamme siitä tavoitteen, jota kohti pyrkiä. Mitä vaiheita tavoite vaatii toteutuakseen, on sitten käytännön toimenpiteiden suunnittelua.

Juuri tätä tehdään eteläpohjalaisten Leader-ryhmien käynnistämässä Tulevaisuuden kylä -hankkeessa. Hankkeeseen on jo saatu mukaan yli 30 kylää ja kyläryhmää eri puolilta maakuntaa. Aisaparin alueelta mukaan on ilmoitettu Evijärven ja Kortesjärven kylät, Lappajärveltä Karvala ja Länsiranta, Vimpelistä Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti ja Alajärveltä Luoma-aho. Kauhavalta ovat mukana Alakylä, Huhtamäki-Vakkuri ja Rannanjärvi, ja Lapualta Alanurmo ja Ruha. Lisätietoa hankkeesta löytyy sivulta kylille.net.

Hanke jatkuu nyt paikallisten työpajojen merkeissä ja koko maakunnan voimin kokoonnutaan yhteen jälleen syksyllä. Kylien on mahdollista ilmoittautua mukaan hankkeeseen vielä kesäkuun loppuun saakka. Hankkeessa syntyvien suunnitelmien toteuttamiseen on luvassa myös korotettua hanketukea.

Tänä vuonna 75-vuotisjuhlavuottaan viettävän kotiseutuliiton jäsenistöön kuuluu noin 750 kotiseutu-, kaupunginosa- ja muuta yhdistystä, yli sata kuntaa ja maakuntien liitot. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista. Kylien kattojärjestönä toimii puolestaan Suomen Kylät ry, joka edistää 3 000 kyläyhdistyksen, 19 maakunnallisen kyläyhdistyksen ja 53:n Leader-ryhmän paikallislähtöistä kehittämistyötä.

Liitoissa ja Leader-ryhmissä on resursseja, kampanjoita ja voimaa tukea jokaista kylää, joka tahtoo tehdä itsensä näkyväksi ja vetovoimaiseksi.

Avoimet kylät yli 500 tapahtuman voimin

Yksi kylien näkyvyyttä edistävä kampanja on vuosittainen Avoimet kylät -teemapäivä, joka tänä vuonna pidetään lauantaina 8. kesäkuuta. Valtakunnalliselle tapahtumakartalle on jo ilmestynyt yli 500 tapahtumaa eri puolilla Suomea. Päivän tapahtumiin pääsee tutustumaan sivulla avoimetkylat.fi.

Kannattaa lähteä mukaan hankkeisiin ja kampanjoihin ja käyttää edut oman kotikylän hyväksi!

Päivi Kultalahti

kehittämisuunnittelija

Leader Aisapari

Muita kesäbloggauksia

Muita kesäasukas bloggauksia

Jaa tämä kesäbloggaus:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Tulevia tapahtumia

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.