Jari Porttila: Unesco kiinnostui Lappajärven kraatterijärvestä – syystäkin

Lappajärvi on Järviseudun helmi, joka ansaitsee paikkansa Unescon Geopark-kohteiden joukossa. Kuva: Eija Pippola.
Lappajärvi on Järviseudun helmi, joka ansaitsee paikkansa Unescon Geopark-kohteiden joukossa. Kuva: Eija Pippola.

Muistelen ensimmäisiä matkojani Järviseudulle 1970-luvun lopulla. Tuolloin Tulivuorirock oli suosittu, ja Halkosaaressa esiintyivät kaikki Suomen huippuartistit. Järven nimi, Lappajärvi, liitettiin tuolloin vielä vanhaan tulivuoren kraatteriin. Nykyään tiedämme kuitenkin, että kyseessä on Euroopan suurin meteoriittijärvi, ja se herättää mielenkiintoa jopa Unescon kaltaisen YK:n alaisen organisaation keskuudessa.

Kohtasin Unescon arviointiryhmän Lakeaharjulla, missä he olivat ihailemassa maisemia näköalatornista. Sieltä avautuu upea näkymä lähes koko järvelle, sen omaperäinen muoto on hienosti esillä. Olisi erittäin hienoa, jos Unesco ottaisi tämän 78 miljoonaa vuotta sitten syntyneen järven ja sen ympäröivän luonnon suojelukohteekseen. Tämä tarjoaisi mahdollisuuden myös aktiivisempaan matkailutoimintaan alueella.

Uusia kohteita ja herkullisia elämyksiä

Kesä on tuonut mukanaan monia uusia kohteita kesävieraille. Esimerkiksi Kottarin tilan jäätelökioski Evijärvellä on noussut suosioon. Kävin usein Evijärven osuusmeijerin pihassa hakemassa maan parasta artesaanijäätelöä, vaikka matkaa taittui 50 kilometriä.

Erinomainen liikeidea syntyi myös vimpeliläisille nuorille, jotka huomasivat, että Vimpelistä puuttui paikka, jonne nuoriso voisi kokoontua iltaisin keskustelemaan ja nauttimaan kahvista ja tuoreista pullista. He perustivat Kahvila16-nimisen paikan kunnanviraston viereen. Siellä voi myös pelata shakkia ja istuskella mukavissa sohvissa. Jos asiakkaita ei ole, kaverusten perustama bändi Frank’s Dream harjoittelee tulevia kappaleitaan.

Kahvilan aukioloajat ovat myös kesäasukkaiden mieleen; se avautuu klo 15.00 ja sulkee ovensa vasta kello 21. Toivottavasti kahvilanpitäjät saavat ensi kesäksi sponsorin, joka lahjoittaisi tilaan suuren televisioruudun, jotta väki voisi seurata siellä yleisurheilun EM-kisoja ja olympialaisia.

Alalantelan mansikkatilalla kesä kukoistaa. Mansikat ja vadelmat menevät kaupaksi niin nopeasti, että poimijat tuskin pysyvät perässä. Limpsa on myös ollut suosittua – niin herkullista, että päätin ostaa sitä kotiin varastoon.

Päästäänkö uittamaan Poikaa Savonjoessa?

Kun syksy lähestyy, Vimpelin keskusta täyttyy pesäpallon ystävistä. Vimpelin Veto on vahvassa vireessä, ja joukkue varmisti runkosarjan voiton jo viikkoa ennen runkosarjan päätöstä. Heillä on hyvä hyvät mahdollisuudet viime vuoden mestaruuden uusimisessa.

Monet ovat kyselleet minulta, miten niin pieneltä paikkakunnalta voi tulla niin paljon lahjakkaita pelaajia. Olen vastannut, että seuran junioritoiminta tuottaa vuosittain uusia tähtiä, jotka saavat mahdollisuuden pelata huipputasolla. Näin seura voi aina tarjota uusia, valmiita pelaajia superin joukkueeseen.

Nähdäänkö Vimpelissä jälleen voitonjuhlat, kysyy Jari Porttila blogissaan. Kuva: Suvi Hosionaho.
Nähdäänkö Vimpelissä jälleen voitonjuhlat, kysyy Jari Porttila blogissaan. Kuva: Suvi Hosionaho.

Joukkueessa on niin vahvoja “varamiehiä”, että edes runkopelaajien loukkaantuminen ei heikennä joukkueen tasoa merkittävästi. Joukkueen jokerit, Janne Mäkelä, Jukka-Pekka Vainionpää ja Jere Saukko, ovat kaikki maan ykköskorin huippupelaajia.

Uskallan väittää, että syyskuussa poika kiertää taas Vimpeliä, ja saattaa jopa pysähtyä saunomaan ja uimaan Lappajärveen.

Jari Porttila, toimittaja

Muita kesäbloggauksia

Muita kesäasukas bloggauksia

Jaa tämä kesäbloggaus:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Tulevia tapahtumia

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.