Jari Porttila: Pidetään pyörät pyörimässä- kesälläkin 

Jari Porttila viettää kesää Järviseudulla
Jari Porttila viettää kesää Järviseudulla

Järviseudun väkimäärä kasvaa seuraavan kuukauden aikana taas tuhansilla kesäasukkailla. He ovat suuri mahdollisuus paikallisille yrittäjille, sillä kesäasukkaat ja kesävieraat jättävät alueelle varovaisestikin arvioiden miljoonia euroja. 


Kannattaa siis pitää pyörät pyörimässä, sillä seuraavien kuukausien aikana pienyrittäjät tekevät varmasti monen kuukauden ”tilin”. 


Kesänviettoon tulevat arvostavat sitä, että saavat olla maaseudulla, luonnon helmassa, mutta myös sitä, että palvelut pelaavat. Moni lähtee lomalle kiireellä, joten vaikkapa parturissa käyntiin satsataankin kesäpaikalla. 


Kaupungeissa riittää myös kahviloita lähes jokaiseen kortteliin, samoin lounaspaikkoja. Kesäkahviloille, tuoreelle pullalle ja lounaalle löytyy varmasti kysyntää myös Järviseudulla. Kahvilat ja ”lounaspaikat” kannattaa pitää auki myös pitempään iltapäivällä, sillä kesäasukkaat valvovat tunnetusti myöhään ja nukkuvat aamulla pitkään. Päivä alkaa pyöriä vasta siinä 10:00 aikoihin. 


Moni yrittää toki saada ruokapöytään itse kalaa alueen upeista järvistä, mutta jos kalaonni ei ole hyvä, haetaan kalaa ruokapöytään alueen kalastajilta, joita onneksi löytyy kaikkialta järviseudulta. Lähiruoka on muutenkin kesäasukkaisen suosiossa, kunhan vain tietävät mistä mitäkin saa. 
Isoissa kaupungeissa ovat kirpparit nousseet suureen suosioon, väki käy ostamassa sieltä nykyään jopa käyttövaatteensa. Kesäkirppikset vetävät alueella varmasti väkeä. 
Järviseudun alueella toimii myös monta vastuullista, vihreän siirtymän huomioonottavaa yritystä. Kannattaa esimerkiksi käydä lukemassa tämä moommamedian juttu. Lappajärven värjäämön ja Pauligin yhteistyöstä. 


Moni kesäasukas ostaa myös ainakin kesän mansikat ja vadelmat pakkaseen järviseudun tuottajilta, kunhan tietävät mistä ostaa. Tässä hyvänä apuna on sosiaalinen media. 
Netti on nykyään jokaiselle välttämättömyys, onneksi alueella löytyy oma valokuitua vetävä yhtiö. Japo hoitaa nopean yhteyden koko järviseudun alueelle ja vähän laajemminkin. Valokuidun kautta voi katsella niitä suosikkisarjojaan myös mökillä. 


Mihin sitten kannattaa suunnata Järviseudun kesässä? Minun vakiokohteita ovat ainakin… 
Vimpelin Saarikenttä ja hallitsevan pesäpalloilun Suomen mestarin Vimpelin Vedon ottelut ovat ”must”-tapahtuma, vaikka ei lajista mitään ymmärtäisikään. Saarikentän hurma on pakko kokea, vastaavaa tunnelmaa ei koe missään muussa urheilutapahtumassa kesällä. 


Vimpelin toiset pesisfestivaalit keräävät paikkakunnalle heinäkuun toisella viikolla tuhansia vierailijoita, erikoisuutena siellä on porrasjuoksun SM-kisat. Viikon aikana ViVe pelaa myös kolme kotiottelua. 
Ei tarvitse olla taiteen suurkuluttaja, jotta nauttisi Eero Nelimarkan töistä ja taiteesta. Kesälläkin Nelimarkka museossa on esillä vierailevien taiteilijoiden töitä. 


Lappajärvi on tunnettu kesäpaikka, jonka markkinat vetävät sekä myyjiä että vierailijoita ympäri Suomea. Lappajärven Kivitipussa kannattaa käydä tutustumassa Kraaterijärven historiaan, Lappajärvihän on syntynyt 78 miljoonia vuotta sitten maahan syöksyneestä meteoriitista. 


Törmäyksen seurauksena syntyi myös kivilaji, kärnäiitti, jota löytyy yhä alueelta. Siinä näkee yhä palasia 78 miljoonan vuoden takaa avaruudesta. Kraaterijärveen kannattaa käydä tutustumassa myös netissä, sivuilla kraatterijarvigeopark.fi/suomi  


Lappajärveltä löytyy myös Suomen kaunein golf-kenttä. Se kannattaa kiertää ihan sen erikoisuudenkin takia, sillä Lappajärvi ylitetään siellä kenttälossin avulla. 
Järviseudun alueen luonto tarjoaa myös paljon vaeltelukohteita. Päivän saa kulumaan vaikka Pyhävuorella tai Lakeaharjun alueella.  Evijärven Uittoperinnealue ja luontopolku ovat kuuluisia muuallakin kuin järviseudulla. Ulkopaikkakuntalaisen kannattaa vierailla sivustolla visitkraatterijarvi.fi.


Itse olen viihtynyt Vimpelissä jo yli 40 kesänä ja useana talvenakin. Päivääkään en vaihtaisi pois. 
 
Jari Porttila 
urheilutoimittaja 

Muita kesäbloggauksia

Muita kesäasukas bloggauksia

Jaa tämä kesäbloggaus:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Tulevia tapahtumia

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.