Kesäretki museoon? Järviseudultakin löytyy toistakymmentä kohdetta

Väinöntalo eli Järviseudun museo on Suomen suurin kotiseutumuseo. Se on auki kesäkauden ja katsottavaa riittää.
Väinöntalo eli Järviseudun museo on Suomen suurin kotiseutumuseo. Se on auki kesäkauden ja katsottavaa riittää.
Väinöntalo eli Järviseudun museo on Suomen suurin kotiseutumuseo. Se on auki kesäkauden ja katsottavaa riittää.
Väinöntalo eli Järviseudun museo on Suomen suurin kotiseutumuseo. Se on auki kesäkauden ja katsottavaa riittää.

Kotiseutumuseot ovat kesäretkeilyn helmiä. Näihin aikoihin suuri osa vapaaehtoisvoimin ylläpidetyistä museoista avaa ovensa kesäsesongin ajaksi. Lisäksi maassamme on iso määrä kuntien sivutoimisesti ylläpitämiä museoita. Museot työllistävät paljon nuoria kesäisin.

Suomessa on lähes 1000 paikallismuseota, joista 730 on kuntien, yhdistysten ja säätiöiden ylläpitämiä. Monet niistä ovat satunnaiselle piipahtajalle avoinna juuri nyt kesäisin. Nyt kannattaa siis hypätä pyörän selkään ja lähteä tutkimaan lähiseutujen kulttuuriperintöaarteita.

Paikallismuseot ovat kirjastojen jälkeen alueellisesti kattavin kulttuuripalveluverkostomme. Niitä löytyy lähes kaikista Suomen kunnista.

Kaikkiaan paikallismuseoissa käy vuosittain yli miljoona kävijää. Niiden hoidossa on 3000 rakennusta ja kokoelmissa yhteensä 2,4 miljoonaa kohdetta.

Iso osa paikallismuseoista on kotiseutuyhdistysten omistuksessa, ja paikallismuseot ovatkin pääosin sivutoimisesti tai vapaaehtoisvoimin hoidettuja. Kyselyjen mukaan 10 000 ihmistä tekee niissä vuosittain vapaaehtoistyötä.

Museoiden taloudellinen vaikuttavuus -tutkimuksen mukaan jokainen museokävijä kasvattaa museon lähialueen taloutta 32–49 eurolla. Lisäksi museot työllistävät nuoria kesäisin.

Kotiseutuliitossa on alkamassa hanke, jossa etsitään parhaita käytäntöjä museoiden toiminnan kehittämiseksi sähköisiä palveluita hyödyntämällä. Tulevaisuudessa nämä museot ovat siis entistä paremmin löydettävissä.Oman kesäreitin varrelle sopivia kesäisiä museokohteita voi pongailla vaikkapa Suomen Kotiseutuliiton eMuseo-mobiiliopaspalvelusta osoitteessa emuseo.fi.

Suomen Kotiseutuliitto on 75 vuotta vuonna 2024 täyttävä kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä. Kotiseutuliitto vaalii kulttuurin monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun. Liiton jäsenistöön kuuluu noin 720 kotiseutu-, kaupunginosa- ja muuta yhdistystä, yli sata kuntaa ja lähes kaikki maakuntien liitot. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista.

Monien museoiden Vimpeli

Vimpelissä toimii useita museoita. Antero Mattilan aittamuseo on avoinna heinäkuussa. Pesäpallomuseo palvelee kesän aikana laajoin aukioloajoin. Vimpeli-seura ylläpitää suksitehdasmuseota. Paikallishistoriaa löytyy myös Matti Hakalahden ja Lahden suvun kotimuseoissa.

Alajärvellä toimii Lehtimäen kotiseutumuseo. Lisäksi löytyy Nelimarkka-museo taidenäyttelyineen. Taidetta ja kesäkahvila löytyy myös Villa Väinölästä.

Lappajärvellä kotiseututalona toimii entinen käräjätalo

Evijärvi ilahduttaa kahdella erikoisuudella

Evijärven Väinöntalolla on nähtävää ja tapahtumia koko kesän. Uittomieskämpällä voi tutustua pitkään ja rikkaaseen uittomiesperinteeseen.

13 museon Kauhava kutsuu

KAUHAVALLA on kesän 2024 aikana avoinna 13 eri museota. Kortesjärvellä sijaitsevat Suomen jääkärimuseo ja Markin museo, Kauhavan alueella Kauhavan puukko- ja tekstiilimuseo, Iisakki Järvenpään kotitalo, Kalan torppa, Iisakki Jussin tupa, Kosolanmäen lainamakasiini ja Lentosotakoulun historian valokuvanäyttely sekä Härmien alueella Häjyylyperinteen keskus, Alahärmän kotiseutumuseo, Alahärmän kotiseututalo, Ylihärmän kotiseutumuseo ja Kotiseututalo Keskikangas.

Soinista löytyy kotiseutumuseon lisäksi Soini-seuran Kuninkaantupa, jonka kesänäyttelyssä on useita eri näyttelykokonaisuuksia.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.