Pääsiäisen jälkeisten muistopäivien perinteet  

Svitlana Zubenko
Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko
Svitlana Zubenko.

YHTÄ suurimmista kirkollisjuhlista – pääsiäistä – vietetään Ukrainassa  5. toukokuuta, vaikka Suomessa sitä vietettiin viisi viikkoa aikaisemmin. Muinaisista ajoista lähtien toukokuu on liitetty kevään lopulliseen heräämiseen. Toukokuuta kutsutaan nimellä “kukka” ja “vaaleanpunainen kukka”, kuukautta holhoaa slaavilainen jumalatar Lada, ja slaavit tiesivät, että toukokuu on aktiivisen työn aikaa kentällä. Mutta vainajan muistopäivinä he eivät työskennelleet pelloilla. Kristuksen ylösnousemuksen jälkeen on muistopäiviä. Ortodoksiset kutsuvat niitä myös Radonitsaksi. 

Omaisten muistaminen pääsiäisen jälkeen on ikivanha ukrainalainen tapa, joka löysi paikkansa kristillisessä kalenterissa. Neuvostoviranomaisten asettama kymmenen vuoden kielto ei pystynyt poistamaan sitä. 

Leivottiin knyshyä, kalachia, piirakoita, värjättiin munia, keitettiin kolyvoa. Kolyvo on ruoka, joka valmistetaan pääasiassa puuron muodossa täysjyvä- tai ohrarouheista. Keitetty puuro laitetaan kulhoon, kaadetaan hunajalla tai sokerisiirapilla ja koristellaan rusinoilla, kuivatuilla hedelmillä tai karkeilla. Kolivolla on pitkä historia. Hunajalla maustettu puuro mainitaan toistuvasti keskiaikaisissa lähteissä muistoruokana. Kristinuskon alkuvuosina kirkko taisteli tätä vastaan, mutta kuten kävi ilmi, tuloksetta. 

Muistomaanantaina meidän perheessämme tapahtui kahdessa vaiheessa. Aluksi kaikki sukulaiset kokoontuivat perheen vanhimman jäsenen taloon, yhdessä vierailivat kaikkien kuolleiden sukulaisten haudoilla, asetettiin kukkia, jaettiin piirakoita, piparkakkuja, karkkeja ja munia kaikille tapaamilleen. 

Sitten kaikki sukulaiset palasivat vanhemman perheen taloon ja söivät illallisen. Kolivia lukuun ottamatta jokainen kotiäiti valmisti ruokia, joita vainaja erityisesti rakasti elämänsä aikana. Uskotaan, että pääsiäisen jälkeen kuolleiden sielut löytävät rauhan. 

JOKAINEN kansakunta on luonut kansanpedagogiikkaansa tuhansien vuosien ajan, ja lapset liittyvät tiedostamatta kansanperinteisiin jo varhaisesta iästä lähtien, mikä edistää lasten kunnioituksen tunnetta vanhempaa sukupolvea ja maan kulttuuria kohtaan. 

12. toukokuuta äitienpäivä on kansainvälinen juhla, joka on omistettu perheen äidin, äitiyden ja äitien vaikutuksen kunnioittamiseen yhteiskunnassa. Ukrainassa sitä on vietetty virallisesti vuosittain vuodesta 2000 lähtien. Tänä päivänä yhä useammat ihmiset kunnioittavat äitejä ja heidän rooliaan jokaisen ihmisen elämässä. Äiti on henkisyyden, perheen lämmön, rauhan ja rakkauden suojelija. 

Haluan sydämeni pohjasta toivottaa kaikille äideille rauhaa, terveyttä ja harmoniaa heidän sielussaan. 13 vuotta sitten äitini sairastui vakavasti ja jätti tämän maailman. Koko elämäni hänen rakkautensa ja huolenpitonsa auttoivat minua selviytymään elämäni vaikeimmista hetkistä, ja lämpimät muistot auttavat minua elämään tätä päivää. Pidä huolta äidistäsi äläkä unohda soittaa ja käydä äitisi luona, sillä aika kuluu kuin hulluna. 

Svitlana Zubenko 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.