Pelasta jo nyt kesäauto kurjalta kohtalolta – Vahingot voivat olla isoja auton tuunaajalle

Auton ja mopon keväinen tuunailu kuulostaa ehkä kepeältä toimenpiteeltä. Sillä voi kuitenkin aiheuttaa mittavat vahingot ja hengenvaaran, jos ei tee sitä turvallisesti. Kuva: Pexels.
Auton ja mopon keväinen tuunailu kuulostaa ehkä kepeältä toimenpiteeltä. Sillä voi kuitenkin aiheuttaa mittavat vahingot ja hengenvaaran, jos ei tee sitä turvallisesti. Kuva: Pexels.
Auton ja mopon keväinen tuunailu kuulostaa ehkä kepeältä toimenpiteeltä. Sillä voi kuitenkin aiheuttaa mittavat vahingot ja hengenvaaran, jos ei tee sitä turvallisesti. Kuva: Pexels.
Auton ja mopon keväinen tuunailu kuulostaa ehkä kepeältä toimenpiteeltä. Sillä voi kuitenkin aiheuttaa mittavat vahingot ja hengenvaaran, jos ei tee sitä turvallisesti. Kuva: Pexels.
Auton ja mopon keväinen tuunailu kuulostaa ehkä kepeältä toimenpiteeltä. Sillä voi kuitenkin aiheuttaa mittavat vahingot ja hengenvaaran, jos ei tee sitä turvallisesti. Kaverin ottaminen mukaan, suunnittelu sekä turvallinen hitsaus ja rälläköinti ovat ykkösohjeet tuunaajalle. Viime vuonna eri kulkuvälineiden korjauksesta syttyi useita kymmeniä paloja.

Kevät on oivaa aikaa autojen ja mopojen tuunaajille, kun valmistaudutaan kesäajoihin upealla kiesillä. Tuunaamiseen sisältyy kuitenkin vaaroja. Viime vuonna ajoneuvon korjauksesta aiheutuneita tulipaloja oli lähes 30. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa asiasta kevään alussa, jotta tänä vuonna vältyttäisiin turhilta paloilta.

–Monilla ei ole tietoa siitä, miten vaarallista auton lähellä hitsaaminen ja rälläköinti voi olla. Bensa ja muut palavat aineet sekä kipinät ovat kuitenkin raju yhdistelmä, SPEKin turvallisuusasiantuntija Jarkko Sorjonen sanoo.

Turvallisuutta voi parantaa monella tavalla – ja kannattaakin, koska vahingot voivat olla suuria. Kipinät voivat lentää kymmeniä metrejä ja tulipalo voi syttyä yhdestä kipinästä. Pahimmillaan autopalo voi uhata omaa ja muiden henkeä sekä polttaa huolella tuunatun auton tai rakennuksen.

–Etukäteissuunnittelu, kaverin mukaan ottaminen ja turvallinen tuunausympäristö ovat ykkösvinkkejä. Vaatii vähän vaivaa, mutta sitten vasta harmittaa, jos auto syttyykin tuleen, Sorjonen sanoo.

On viisi syytä tuunata autoa turvallisesti

SPEK muistuttaa, että on vähintään viisi syytä tuunata turvallisesti. Auton hitsauksesta lähtenyt palo voi sytyttää myös oman kodin tai muita rakennuksia tuleen. Kipinä voi aiheuttaa myös maastopalon. Palo etenee nopeasti, jos tankkiin on epähuomiossa jäänyt bensaa. Omaisuusvahingot voivat olla merkittäviä. Vakuutus ei välttämättä kata, jos tuunaus on tehty vakuutusyhtiön suojeluohjeiden vastaisesti. Lisäksi turvallinen tuunaus on täysin mahdollista.

–Etukäteissuunnittelu ei ehkä kuulosta seksikkäältä, mutta auttaa pitämään auton, omaisuuden ja oman hengen kunnossa. Kannattaa uskaltaa rohkeasti ajatella turvallisuutta, Sorjonen lohkaisee.

Etukäteissuunnitteluun kuuluu palavan materiaalin poistaminen ympäristöstä ja autosta, alkusammutusvälineiden hankkiminen ja niiden käytön opettelu sekä kaverin pyytäminen paikalle.

–Kun toinen on työn touhussa esimerkiksi auton alla, on kaverin tehtävä vahtia, ettei palo pääse syttymään. Ja jos jotain käy, ei jäädä katselemaan, pääseekö tuunaaja pois auton alla, vaan ryhdytään heti sammutushommiin, Sorjonen vinkkaa.

Myös jälkivartiointi sujuu helpommin kaverin kanssa. Tulityöpaikkaa pitää vahtia kytevän palon varalta vähintään tunnin ajan työn lopettamisen jälkeen.

Suurin osa paloista on etukäteen estettävissä

Suuri osa tuunauspaloista johtuu siitä, ettei ole huolehdittu työympäristön suojaamisesta ja siisteydestä.

Jos rälläköidään, pitää ympäristö suojata kipinöiltä esimerkiksi kipinäsuojakankaalla tai pellistä rakennetulla suojalla. Suojaus pitää tehdä tarvittaessa myös alas- ja ylöspäin eli laittaa kipinäsuojakangasta tai kivivillaa esimerkiksi lattia- ja seinärakenteen välisiin rakoihin. Rälläkkä kannattaa työskennellessä suunnata niin, että kipinät eivät pääse lentämään pitkälle.

Ympäristö kannattaa tarkistaa ennen työn aloittamista. Tulipaloja on alkanut siitä, että hitsauskipinät ja -roiskeet ovat sytyttäneet lattialla olleen öljyn ja roskat palamaan.

Myös auton verhoilua pitäisi poistaa, korvata polttoainetankin bensiini vedellä tai poistaa tankki kokonaan. Esimerkiksi hitsauksesta aiheutuvan lämmön johtuminen ajoneuvon rakenteessa on sytyttänyt verhoiluja palamaan.

Tuunauspaikan valintaan kannattaa käyttää hetki. Autotallit ja -katokset ovat yleensä vakuutusyhtiöiden ehdoissa kiellettyjä paikkoja ajoneuvojen korjaukseen. Ulkona tuulisella säällä ja ruohikko- ja metsäpalovaroitusten aikaan ei tulitöitä saa tehdä.

–Höhlintä on se, jos tekee tuunauksen hyvin turvallisesti, mutta poistuu heti sen jälkeen pois. Silloin koko huolella tehty työ voi valua hukkaan. Kipinä voi jäädä kytemään piiloon ja leimahtaa liekkeihin vasta myöhemmin, Sorjonen kommentoi.

10 vinkkiä turvalliseen tuunaukseen

  • Tarkista vakuutusyhtiön ehdot suojeluohjeesta.
  • Jos tuunaat ulkona, tarkista ruohikko- ja metsäpalovaroitukset Ilmatieteenlaitoksen varoituksista: ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
  • Tulitöitä, kuten hitsausta, ei saa tehdä autotallissa eikä asuinrakennuksen sisällä tai lähellä.
  • Poista palavat materiaalit ja nesteet sekä kaasupullot työympäristön läheltä.
  • Kun hitsaat, on muiden ajoneuvojen oltava riittävän kaukana, verhoilua tulee poistaa riittävän laajasti, bensiinitankki poistaa tai täyttää vedellä sekä suojata tai poistaa renkaat.
  • Suuntaa kulmahiomakone eli rälläkkä niin, että kipinät eivät lennä kauas.
  • Voit tehdä palamattomasta kankaasta suojan, joka estää kipinöiden lentämisen ympäristöön. Sammutuspeite ei käy, sillä kipinät menevät siitä läpi.
  • Varaa alkusammutusvälineet lähelle, ja opettele niiden käyttöä.
  • Älä hitsaa juuri ennen poislähtöä, vaan vahdi vähintään tunnin ajan, ettei kytevä palo pääse yllättämään.
  • Ota kaveri mukaan vahtimaan, ettei mikään syty palamaan.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.