Kaksi kolmesta kokee pyöräilyn autoliikenteen seassa vaaralliseksi

Jos pyörätietä tai -kaistaa ei ole, pyörällä ajetaan ajoradan oikeanpuoleisella pientareella tai ajoradan oikeassa reunassa. Ajoradalla pyöräilijää koskevat samat säännöt kuin muitakin kuljettajia.
Jos pyörätietä tai -kaistaa ei ole, pyörällä ajetaan ajoradan oikeanpuoleisella pientareella tai ajoradan oikeassa reunassa. Ajoradalla pyöräilijää koskevat samat säännöt kuin muitakin kuljettajia. Kuva: Freepik.
Jos pyörätietä tai -kaistaa ei ole, pyörällä ajetaan ajoradan oikeanpuoleisella pientareella tai ajoradan oikeassa reunassa. Ajoradalla pyöräilijää koskevat samat säännöt kuin muitakin kuljettajia.
Jos pyörätietä tai -kaistaa ei ole, pyörällä ajetaan ajoradan oikeanpuoleisella pientareella tai ajoradan oikeassa reunassa. Ajoradalla pyöräilijää koskevat samat säännöt kuin muitakin kuljettajia. Kuva: Freepik.

Kaksi kolmasosaa suomalaisista ajattelee, että pyöräily tuntuu autoliikenteen seassa joskus niin vaaralliselta, että pyöräilijän on siirryttävä ajamaan jalkakäytävälle. Liikenneturva kehottaa toisten huomioimiseen liikenteessä ja kannustaa sääntöjen kertaukseen.

Kevään korvilla fillareita kaivavat talviteloiltaan nekin, jotka eivät talvisin uskalla tai halua ajaa pyörällä. Pyöräteitä tai -kaistoja ei ole joka kolkassa, jolloin pyöräilijän on ajettava muun ajoneuvoliikenteen joukossa ajoradalla.

Pyöräilijöiden huomioimisessa parannettavaa

Liikenneturva kysyi keväällä 2023 suomalaisilta mielipiteitä pyöräilyn turvallisuudesta. Noin joka kolmas vastaaja koki, että autoilijat eivät huomioi ajoradalla pyöräilevien turvallisuutta. Ne, jotka pyöräilevät, ovat useammin tätä mieltä.

”Ajoradalla ajavien on huomioitava toiset ajoneuvot, olipa kyseessä moottoriajoneuvo tai polkupyörä. Kyselystä nousi hyvin esiin, että pyöräilijöiden huomioimisessa on parantamisen varaa. Ohituksessa pyöräilijän turvallisuutta voi lisätä pitämällä kunnollista turvaväliä ja maltillista ajonopeutta”, vakuuttaa Liikenneturvan suunnittelija Leena Piippa.

Autoilijat huomioivat ajoradalla pyöräilevän turvallisuuden

Kaaviokuva, missä prosenttiosuudet väittämän kanssa.

N= 1073 

Saako aikuinen ajaa jalkakäytävällä?

Kaksi kolmasosaa suomalaisista kertoi, että pyöräily tuntuu autoliikenteen seassa joskus niin vaaralliselta, että pyöräilijän on siirryttävä ajamaan jalkakäytävälle.

”Vaikka ajoradan liikenne tuntuisi vaaralliselta, aikuinen ei saa pyöräillä jalkakäytävällä, vaan hänen on talutettava ajokkiaan. Jalkakäytävällä saa ajaa vain alle 12-vuotias lapsi, eikä hänkään saa aiheuttaa huomattavaa haittaa kävelijöille”, Piippa linjaa.

Pyöräily autoliikenteen seassa tuntuu joskus niin vaaralliselta, että tulee pyöräiltyä jalkakäytävällä

Kaaviokuva, missä prosenttiosuudet täysin samaa mieltä väitteen kanssa on 29 %, 35 % melko samaa mieltä, 13 % melko eri mieltä, 6 % täysin eri mieltä ja 16 % ei osaa sanoa.

N= 1073

Tieliikennelain mukaan pyörätietä on käytettävä, jos sellainen on pyöräilijän kulkusuunnassa. Jos pyörätietä tai -kaistaa ei ole, pyörällä ajetaan ajoradan oikeanpuoleisella pientareella tai ajoradan oikeassa reunassa. Ajoradalla pyöräilijää koskevat samat säännöt kuin muitakin kuljettajia.

Pyöräilijän muistilista:

 • Kertaa liikennesäännöt: missä saan ajaa, kuka väistää risteys- ja tienylitystilanteissa?  
 • Tarkista pyörän ja varusteiden kunto.
 • Ennakoi: ota muut liikkujat huomioon ja sovita oma toiminta liikennetilanteeseen.
 • Muista pakolliset varusteet: Toimivat jarrut, heijastimet eteen, taakse ja sivuille, äänimerkinantolaite, sekä etu- ja takavalot olosuhteiden vaatiessa.
 • Pidä kypärää päässä.

Autoilijan muistilista:

 • Kertaa liikennesäännöt. Muista, että polkupyöräkin on ajoneuvo.
 • Noudata nopeusrajoituksia.
 • Aja ennakoiden ja ota muut huomioon: Liikenteessä on keväisin myös uusia pyöräilijöitä.
 • Jätä turvallinen tila pyöräilijälle erityisesti ohitustilanteissa.
 • Käännä päätäsi tehokkaasti risteyksissä. Ole valppaana.
 • Muista: peltikuori suojaa sinua, mutta ei pyöräilijää.

*Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia liikenteestä kyselyllä maaliskuussa 2023. Kyselyn toteutti Kantar Public (nyk. Verian) ja siihen vastasi yhteensä 1073 henkilöä, joista autoilevia oli 75 prosenttia ja ainakin joskus pyörällä liikkuvia 46 %.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.