Pelimannitansseissa mukana kattavasti Järviseudun pelimanneja – Tilaisuudella halutaan vaalia alueen kansanmusiikkiperinnettä

Sunnuntaina soittavat myös Pelimannit yli kuntarajojen. Kuva Ylisippolalta.
Sunnuntaina soittavat myös Pelimannit yli kuntarajojen. Kuva Ylisippolalta.
Sunnuntaina soittavat myös Pelimannit yli kuntarajojen. Kuva Ylisippolalta.
Sunnuntaina soittavat myös Pelimannit yli kuntarajojen. Kuva Ylisippolalta.

ELÄKELIITON Etelä-Pohjanmaan paikallisyhdistysten toivomuksesta Härmän Kylpylässä järjestettiin ensimmäiset Pelimannitanssit viime vuoden huhtikuussa. Tapahtuma keräsi paikalle tanssivaa ja kuuntelevaa yleisöä eri puolilta maakuntaa. Myönteisen palautteen johdosta perinnettä päätettiin jatkaa järjestämällä Kylpylässä jälleen 21. huhtikuuta kello 13–17 iloiset ja keväiset Pelimannitanssit. Tilaisuudella on samat järjestäjät kuin viime vuonna: Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piiri ry, alueen Pelimannit ja  Härmän Kylpylä.

Viime vuoden tansseissa musiikista vastasivat kolme Kauhavalla ja lähialueella toimivaa kansanmusiikkiyhtyettä. Tulevaan tapahtumaan on pyydetty soittamaan viisi pelimanniyhtyettä. Järvilakeuden kansalaisopiston piireinä toimivat suuryhtye Antti Järvelä ja Lakeuden OAS, Kortesjärven Pelimannit sekä Kauhavan Pelimannit + Nätty-lauluryhmä. Lisäksi tilaisuudessa esiintyvät Pelimannit yli kuntarajojen (PYK) ja Järviseudun Pelimannit. Tansseissa esiintyvissä yhtyeissä soittaa useita Järviseudun pelimanneja esimerkiksi Kortesjärveltä, Evijärveltä ja Vimpelistä. Tilaisuutta voidaan pitää myös Härmänmaan ja Järviseudun kansanmusiikin katselmuksena.

Soittajista suurin osa harjoittelee useammassa kuin yhdessä piirissä. Heidän ikäjakaumansa on suuri, jopa neljäkin sukupolvea soittaa samassa yhtyeessä. Harjoitukset ovat yhdessä olemista parhaimmillaan ja esiintymiset tuovat motivaatiota harjoitteluun. Suuremmat pelimannitapahtumat ovat soittajien ja laulajien juhlia, joissa saadaan hyviä vaikutteita ja niissä syntyy tuttavuuksia muualta tuleviin alan harrastajiin. 

KANSANMUSIIKKIHARRASTUS ja kansanmusiikin perinteen vaaliminen on ollut Kauhavalla ja Järviseudulla jo vuosien ajan hyvällä tasolla. Tämä on suurelta osin kansalaisopiston ansiota, koska se on perustanut useita pelimannipiirejä. Piireille on myös onnistuttu saamaan pätevät vetäjät: Antti Järvelä (Alahärmä/Kaustinen), Satu Lumiaho (Evijärvi), Anu Nygård (Kokkola) ja Esa Rintamäki (Kauhava). Yhtyeillä on runsaasti esiintymisiä ja tilaisuuksissa käy hyvin yleisöä. Kaikkiin piireihin voidaan ottaa lisää soittajia ja laulajia.

Härmän Kylpylän Pelimannitansseissa yhtyeet esittävät vanhaa ja uudempaa kansanmusiikkia Etelä-Pohjanmaalta, Järviseudulta, suomenruotsalaiselta rannikkoseudulta ja muualta Suomesta. Mukana on myös joitakin kansainvälisiä kappaleita. Kun kysymyksessä on kansanmusiikki, niin siihen kuuluu myös vanhoja ja tansseissa nykyään harvinaisempia rytmejä. Soittajia ja laulajia on ilmoittautunut kolmisenkymmentä.

Mainos

Tanssinharrastajien lisäksi tapahtumaan toivotaan tulevan myös sellaisen yleisön, joka haluaa nauttia hyvästä kansanmusiikista konsertinomaisesti vain kuuntelemalla. Viime vuonnakin tällaista yleisöä oli runsaasti.

Kylpylän ravintolan sunnuntaibuffet on tarjolla kello 12–16.

Järjestäjät toivottavat kansanmusiikista ja tanssimisesta kiinnostuneen yleisön, läheltä ja kaukaa, lämpimästi tervetulleeksi Härmän Kylpylän Yölintu-saliin sunnuntaina 21. huhtikuuta kello 13. Pääsylipun hinta on 15 euroa, johon sisältyy kahvi ja pulla. Tilaisuuden ohjelmassa on myös arpajaiset. Maksut käteisenä.

Erkki Ylisippola

Kortesjärven Pelimannit ovat mukana Pelimannitansseissa myös tänä vuonna.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.