Hyvinvointikertomus nosti esille Vimpeliin muuttamisen pullonkaulan

Ari Takala esitteli kunnanvaltuustolle Vimpelin kunnan laajaa hyvinvointikertomusta, johon päätöksentekoa voidaan pohjata.
Ari Takala esitteli kunnanvaltuustolle Vimpelin kunnan laajaa hyvinvointikertomusta, johon päätöksentekoa voidaan pohjata.
Ari Takala esitteli kunnanvaltuustolle Vimpelin kunnan laajaa hyvinvointikertomusta, johon päätöksentekoa voidaan pohjata.
Ari Takala esitteli kunnanvaltuustolle Vimpelin kunnan laajaa hyvinvointikertomusta, johon päätöksentekoa voidaan pohjata.

VIMPELIN kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 12. tammikuuta laajan hyvinvointikertomuksen vuosille 2021–2025. Hallinto- ja talousjohtajan sekä vapaa-aikatoimen laatiman 71-sivuisen asiakirjan valtuutetuille esitteli vapaa-aikasihteeri Ari Takala.

Hyvinvointikertomus on kuntajohtamisen työväline, joka toimii kunnan strategiatyön, toiminnan ja talouden suunnittelun ja poliittisen päätöksenteon yhtenä perustana. Se sisältää katsauksen kuntalaisten hyvinvointiin ja siihen vaikuttaviin tekijöihin, suunnitelman kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisestä sekä arvion toteutuneesta hyvinvoinnin edistämistoiminnasta ja hyvinvointipolitiikasta.

 –Se auttaa kuntaa edistämään kuntalaisten hyvinvointia ja vastaamaan lakien asettamiin velvoitteisiin, Takala totesi.

–Hyvinvointialue on yhtenäistämässä kuntien hyvinvointikertomuksia, mikä mahdollistaa tulosten suoran vertailun.

Laajassa hyvinvointikertomuksessa on käyty läpi aiheita kunnan taloudesta ja asukasluvun kehityksestä asukkaiden tuloeroihin, terveyteen ja hyvinvointiin verraten niitä kuuden naapurikunnan vastaaviin lukuihin.

Muutolle on esteensä

–Väkimäärä on laskenut viime vuosina, olemme Alajärven jälkeen toiseksi suurin häviäjä. Tulomuuttajien määrä on pysynyt samalla tasolla, nettomuuttajissakin olemme tällä aikajanalla olleet suurimpia häviäjiä. Työllisyystilanne on kuitenkin vahva, pitkäaikaistyöttömien määrä on laskenut ja pienituloisuusaste alueen pienimpiä. Toimeentulotukea saaneissa lapsiperheissä Vimpeli oli vertailukunnista paras eli näiden osuus oli pienin. Yhteenvetona voi todeta, että Vimpeli tarjoaa edelleen kuntalaisilleen viihtyisän ja turvallisen asumisympäristön.

Hanna Kangas (Haloo) kysyi, millä selittyy, että lähtömuuttajien määrä oli nousujohteinen, kun työllisyys näytti hyvältä.

–Viimeisimpien tietojen mukaan olemme jopa nettomuuttopositiivinen kunta, vaikka nuoria muuttaa opiskelemaan isoihin kaupunkeihin, kertoi kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli.

–Asuntopula on ollut tänne muuttamisen pullonkaulana. Jamissa ja lukiossa on asuntotarpeita ja meillä on yli tuhat teollista työpaikkaa, iso eläköitymisaalto meneillään, työpaikat täyttyvät, mutta muualta käydään täällä töissä. Siksi asumistilanteen helpottaminen on ykkösprioriteetteja. Uudisrakennusta onkin tiedossa, kerromme siitä myöhemmin lisää, ja Järviseudun Sairaalan yhteen kerrokseen saneerataan kahdeksan yksiötä. Keskustelua tullaan käymään siitä, voisiko sinne tehdä soluasumista muihin kerroksiin.

Mainos

Sirpa Salomäki (kesk.) toivoi, että arvokasta ja hyvää tietoa voitaisiin vielä käydä läpi ja hyödyntää talousarviota tehdessä niin, että huolestuttavimpia seikkoja saataisiin tarkastelun alle ja niihin voitaisiin puuttua.

Marko Timo (kesk.) totesi työssään täyttäneensä TEA-viisarin kyselyitä ja esitti, että niitä voitaisiin kunnassa avata ja pohtia, saataisiinko yksinkertaisilla toimenpiteillä niihin parempia vastauksia.

–Tason nostaminen toisi lisää euroja valtiolta.

TEA on THL:n keräämää tietoa kunnan eri toimialojen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöstä. Tiedonkeruilla selvitetään esimerkiksi toimenpiteitä, resursseja ja poikkihallinnollisia toimintakäytäntöjä.

Turvallisuussuunnitelma valmistui – Vimpelissä on varauduttu

MYÖS Vimpelin kunnan turvallisuussuunnitelma hyväksyttiin. Se sisältää riskien arviointia esimerkiksi päihteiden käytön vaikutuksista, ikäihmisten, lasten ja nuorten turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä sekä tapaturmien ehkäisystä.

–Kunnan valmiussuunnitelmasta on olemassa julkinen ja salattu osa. Meillä on valmiutta kohotettu ja tehty useitakin toimenpiteitä, joita ei tuoda julkisuuteen, niillä on valmistauduttu monenlaisiin tapahtumaketjuihin, joita kiristynyt tilanne saattaa meidänkin alueelle tuoda tullessaan. Osallistumme aktiivisesti eri turvallisuusfoorumeihin ja harjoituksiin poikkeuksellisten olosuhteiden varalta sekä pyrimme ennaltaehkäisemään poikkeuksellisten tilanteiden syntymistä, Leijonamieli kertoi.

VIMPELIN rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteet hyväksyttiin.

Kunnanvaltuuston kokouksista ilmoitetaan kunnan verkkosivuilla sekä kuntatiedotteessa. Kokouskutsu voidaan julkaista myös Järviseudun Sanomissa ja Torstai-lehdessä.

Vimpelin kunnanvaltuuston kokouksessa luovutettiin ansiomerkkejä. Valtuutettu, rehtori Marko Timo (vas.) sai Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin, kunnanhallituksen jäsen, erityisluokanopettaja Susanna Moskajärvi Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein sekä valtuutettu, särmääjä Pasi Sova Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin.
Vimpelin kunnanvaltuuston kokouksessa luovutettiin ansiomerkkejä. Valtuutettu, rehtori Marko Timo (vas.) sai Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin, kunnanhallituksen jäsen, erityisluokanopettaja Susanna Moskajärvi Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein sekä valtuutettu, särmääjä Pasi Sova Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin.

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.