Juho Fränti palkittiin Kunnon kuntalaisena

Evijärven Kunnon kuntalaiseksi valittu Juho Fränti on tehnyt pitkäjänteistä ja ansiokasta työtä alueen jalkapallotoiminnan käynnistämisessä, kehittämisessä sekä alueellisessa edistämisessä kuluneen vuosikymmenen aikana. Kuva: Ulla Luomansuu.
Evijärven Kunnon kuntalaiseksi valittu Juho Fränti on tehnyt pitkäjänteistä ja ansiokasta työtä alueen jalkapallotoiminnan käynnistämisessä, kehittämisessä sekä alueellisessa edistämisessä kuluneen vuosikymmenen aikana. Kuva: Ulla Luomansuu.

EVIJÄRVELÄINEN Juho Fränti palkittiin joulukuussa Kunnon kuntalaisen huomionosoituksella. Valinnasta päätöksen tekee vuosittain sivistyslautakunta kuultuaan Keski-Pohjanmaan Osuuspankkia, evijärveläisiä urheiluseuroja sekä aiemmin Kunnon kuntalaiseksi valittuja.

Tämä perinteikäs huomionosoitus on Pohjanmaan Urheilu ry:n ja osuuspankkien 1980-luvun alussa luoma palkinto, joka suunnataan henkilölle tai taholle perustuen heidän henkilökohtaisen toimintansa vaikutuksiin liikunnan harrastamisen lisäämisessä sekä edistämisessä kunnassaan.

Valmennustyötä jo opiskeluaikoina

PALKITTU Fränti on tehnyt pitkäjänteistä työtä evijärveläisen jalkapallon eteen jo kymmenen vuoden ajan. Palkitseminen tuli Fräntille pitkästä talkoorupeamasta huolimatta kuitenkin yllätyksenä.

–Olin siitä toki todella otettu ja yllättynyt, että tällaisen huomion saa. Mutta kyllä se mieltä lämmitti, että on huomioitu tämä valmennustyö ja mitä lasten ja nuorten kanssa on tehty, Fränti kertoo.

Fränti kertoo ajautuneensa vapaaehtoiseen valmennustyöhön vuosien aikana jo opiskeluajoistaan lähtien, oman aktiiviuran jälkeen.

–Kyllä se valmentaminen on itselle sellainen harrastus ja haluan siinä kehittää itseä, oppia lajista uutta ja ymmärtää peliä, toteaa Fränti.

Oman vapaa-ajan lahjoittaminen muiden harrastamisen mahdollistamiseen ei aina ole ollut Fräntille lajirakkaudesta huolimatta itsestäänselvyys. Fränti painottaakin, että arvostaa kaikkia, jotka tekevät seuratyötä vapaaehtoisesti.

–He tekevät todella tärkeää ja arvokasta työtä.

Jalkapalloilijoiden määrä kasvanut Evijärvellä

FRÄNTIN panostuksen myötä Evijärven Urheilijoiden jalkapallorivit ovat laajentuneet yhdestä joukkueesta nykyiseen, reilun viiden joukkueen kattavaan ikähaitariin.

–Eskarista on nuorimmat harrastajat ja vanhimmat pelaavat p14-joukkueessa, kertoo Fränti.

Kymmenen vuoden urheiluseuratyön aikana Fräntin mukaan jalkapallon harrastustoiminta pyörii nykyisin tasaisesti. Ensimmäisinä vuosina ylläpito piti kiireisenä, sillä kontaktit, järjestelyt sekä toiminnan suunnitteleminen vaati jatkuvaa uuden opettelua.

–Kyllä aluksi työllisti paljon ihan käytännön asiat, miten pelaajien lisenssijärjestelmän jutut toimivat, pelien otteluohjelmien rakentaminen ja tuomarien sopimiset, ne vaativat paljon työtä, muistelee Fränti.

Fränti kertookin arvostavansa eniten sitä, että ensimmäisen joukkueen jälkeen, myös muita joukkueita alkoi ilmestyä ja vastuu jalkapallotoiminnan vetämisestä jakautui useammille harteille.–Koko ajan kehitetään lisää yhteistyötä, toteaa Fränti.

Matalalla kynnyksellä mukaan valmennukseen

VALMENTAMINEN jalkapallon parissa jatkuu Fräntin osalta ainakin vielä lähitulevaisuudessa.

–Kun oma poika pelaa, niin se kannustaa jatkamaan. Se on meille myös sellaista yhteistä aikaa, pohtii Fränti. –Totta kai jos lapsi haluaisi lopettaa ja aloittaa toisen harrastuksen, niin sitten täytyisi pohtia käyttäisinkö aikaa valmentamiseen niin paljon. Tässä vaiheessa mennään omien lasten ehdoilla ja harrastusten mukaisesti, Fränti jatkaa.

Valmennustyötä miettivälle Fräntillä on myös neuvo.

–Rohkaisen tulemaan mukaan, ei kannata liikaa miettiä osaako opettaa jotain asiaa oikein. Tärkeintä on, että saisi lapset liikkumaan ja mukaan harrastusten pariin. Jos siinä sivussa lapsi oppii lajitaitoja, niin se kaikki on plussaa.

Noora Tupeli

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.