Stubb tiukassa vaalitaistossa presidentiksi – Evijärvi oli maan toiseksi stubbilaisin kunta 

Presidentinvaalien toisen kierroksen tulokset Järviseudun kunnissa.
Presidentinvaalien toisen kierroksen tulokset Järviseudun kunnissa.

HELMIKUUN toisena sunnuntaina ratkaistiin Suomen 13. Presidentti. Kansa puhui toisella kierroksella ja voittajaksi selviytyi Cai-Göran Alexander Stubb (syntynyt 1. helmikuuta 1968, Helsinki). Lopullinen valinta tapahtui 51,6 prosentin enemmistöllä Pekka Haaviston 48,4 prosenttia vastaan. Hylättyjä ääniä oli 0,7 prosenttia (20 570 kappaletta), valtakunnallisesti vaalien koko äänimäärä oli 3 072 329 annettua hyväksytty ääntä. Kaikkien äänioikeutettujen äänestysaktiivisuudeksi saatiin 70,7 prosenttia, joka oli alhainen. Vaasan vaalipiirin äänestysaktiivisuus oli 64,9 prosenttia. 

Järviseudulla ja Vaasan vaalipiirin rannikkoseudulla Alexander Stubbin kannatus oli korkea. Luoto oli Suomen stubbilaisin kunta 80,8 prosentilla ja hyvänä kakkosena Järviseudun Evijärvi 74,3 prosenttia, kolmosena Alajärvi 72,9 prosenttia, Soini oli kuudentena, luvut ovat maanlaajuisia. Järviseudun kunnista Pekka Haaviston kannatus oli korkeinta 39,4 prosentin kannatuksella Vimpelissä, vähäisintä taasen Evijärvellä, 25,7 prosenttia. Koko maan tasolla Alexander Stubb vei voiton kaikissa vaalipiireissä pois lukien Ahvenanmaa, Helsinki, Keski-Suomi, Lappi ja Pirkanmaa.  

Tulevan presidentin, Alexander Stubbin voittomarginaali oli 98 663 ääntä, joten kilpailu oli tiukka, tasaväkisin sitten vuoden 2000 presidentinvaaleissa Halosen ja Ahon välillä käydyn. Koko Vaasan vaalipiirissä tuleva presidentti keräsi 62,8 prosenttia kaikista äänistä. Kannatuslukua selittää osin sekin, että Alexander Stubbin isän puoleinen suku on lähtöisin Pohjanmaalta ja rannikkoseudulla on paljon kaksikielistä väestöä.  

Pekka Haavisto on konkari presidentinvaaleissa ja tämä oli hänen kolmas kertansa. Toisella kierroksella hän on ollut nyt pari kertaa ja jää nähtäväksi lähteeköhän vielä neljänteen otteluun mukaan. Loppukaneettina mainittakoon, että toisen kierroksen kakkonen ei ole koskaan vielä noussut voittajaksi Suomessa, näin ainakin viimeisen 30 vuoden aikana suorissa vaaleissa; ensimmäisen kierroksen voitto petaa voittoa loppupeleissäkin.  

Mielenkiinnolla seurasin vaaleja läheltä ja mietin sitäkin, että näiden vaalien lopputulos kuitenkin ratkaistiin kaupunkien ulkopuolella, maaseuduilla ja taajamissa. Ilmeisesti Halla-ahon ja Rehnin äänet satoivat Stubbin laariin. Ensimmäisen kierroksen aikana Jussi Halla-ahon voittamista 78 kunnasta Alexander Stubb onnistui saamaan 74 kuntaa taakseen. Huomionarvoista on vielä se, että äänestysaktiivisuus vastaavasti laski varsinkin niillä alueilla, missä Jussi Halla-aho ja Olli Rehn olivat piikkipaikalla ensimmäisellä kierroksella. 

Tässä olevat numeeriset tiedot perustuvat vielä tarkistamattomiin lukuihin, vaalin lopputulos vahvistetaan lehden ilmestymispäivänä 14.2.2024. 

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.