Pidot paranee, kun väki vähenee

Talkoolaiset tekemässä pohjaa uudelle varastolle Lakis Areenan viereen kesällä 2023. Kuva: Eija Pippola.
Talkoolaiset tekemässä pohjaa uudelle varastolle Lakis Areenan viereen kesällä 2023. Kuva: Eija Pippola.

EN TIEDÄ, missä tilanteessa tuo otsikon sananlasku on syntynyt, mutta oman kokemukseni mukaan käy juuri päinvastoin väen vähetessä. Ehkä jossakin entisaikojen suurissa häissä, missä on ollut satoja vieraita, on pidot paranneet, kun vähemmän läheiset vieraat ovat häipyneet.

Maaseudun kylissä ja pitäjissä väen väheneminen ei kyllä pitoja paranna, kun väheneminen johtuu yleensä nuorten lähtemisestä opiskelun, työn tai kumppanin perässä muihin maisemiin. Kyliin jää usein vain eläkeläisparikuntia tai leskiä taloihin, joissa aikoinaan kuhisi elämää lasten ollessa vielä kotona. Joku aikanaan johtava poliitikko yllytti suomalaisia synnytystalkoisiin ja siitähän meteli nousi, vaikka perusajatus toki onkin ihan hyvä. Synnyttämällähän väki lisääntyy, ei siinä muita konsteja ole. Toki maahanmuuton kautta myöskin, mutta pohditaanpa kuitenkin nyt sitä synnyttämistä. 

Olen järjestänyt lukuisia talkoita, kun on rakenneltu milloin kuntoportaita, näkötornia, kylätaloa, kokkoa ja paljon muutakin. Pidän itseäni jopa jonkinlaisena talkooasiantuntijana ja vankan kokemuksen myötä talkoot sujuvat useimmiten sutjakkaasti. Ennen talkoita pitää tehdä tarkka suunnitelma tehtävistä töistä, hankittava tarvittavat materiaalit niin, ettei mitään puutu ja tietysti pitää varata tarvittavat työkalut, joilla työt tehdään. Tärkein asia eli riittävä määrä aikaansaapaa talkooväkeä pitää myös jollakin konstilla saada sovittuun aikaan työmaalle. Näillä eväillä yleensä jälkeä sitten syntyykin. 

ALOIN miettiä, kuinka synnytystalkoot käytännössä järjestetään, mutta aika haasteelliselta se tuntui. Suunnitelman voi toki aina tehdä ja laittaa tavoitteeksi vaikkapa viisi uutta lasta maailmaan. Työkalut taitavat tässä tapauksessa olla talkoolaisilla itsellään, mutta kuinka houkutella aikaansaapaa synnytystalkooväkeä paikalle onkin isompi pulma. Kyläseura voisi toki tarjota talkookahvit ja keitellä vaikka hernerokan talkoolaisille, mutta tuskinpa sekään houkuttelisi väkeä paikalle.

Taidanpa pysytellä selvempien talkoiden parissa ja jatkaa Katajalahden venesataman kunnostushankkeeseen liittyvien talkoiden suunnittelua. Kylätalolla saatiin varasto ja valokatos rakennettua ja ovet vaihdettua, joten siellä ei toistaiseksi isompia talkoita ole. Kirjoitan yksityiskohtaisen jutun venesataman kunnostushankkeesta, kunhan ELY-keskukselta tulee hankkeen lopullinen hyväksyntä. Aisapari on hankkeen hyväksynyt jo syksyllä. 

Heikki Salmela 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.