Saunalauttaa ei tullut, mutta tuli muuta

Saunalautan taksometrinen kuva. Kuvat: Heikki Salmela
Taitaa tulla kohta 10 vuotta täyteen, kun Pyhälahden miehet sai päähänsä rakentaa saunalautan kylän yhteiseen rantaan.

Innostuin ajatuksesta itsekin, ja aloin suunnitella ja piirrellä lauttaa ja myös tehdä kustannusarviota. Pian selvisi, etteivät kylän miesten taskurahat riitä lautan materiaaleihin ja niinpä aloin selvitellä, saisiko hankkeeseen jostakin tukea. Oikeastaan ainoa rahoitusmahdollisuus tuntui olevan Aisapari, josta aloin kysellä, kuinka sitä tukea haetaan.

Neuvoja tulikin ja selvisi, että hakemuksen voi tehdä sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa, mutta hakijana pitää olla yleishyödyllinen yhdistys. Tuumasta toimeen ja kirjautumaan Hyrrään pankkitunnuksilla ja täyttelemään hakulomaketta. Lomakkeen täyttö olikin aika helppoa, mutta kaikkien tarvittavien liitteiden hankkiminen olikin haasteellista ja useamman kerran Aisaparilta tulikin täydennyspyyntöjä juuri liitteitä koskien. Tarvittiin ainakin hankkeen kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma, yhdistyksen säännöt, yhdistysrekisteriote, kyläseuran tilinpäätös, kokouspöytäkirja, missä kyläseura päätti hankkeesta jne. Hakemuksen teko onnistui lopulta, mutta tukipäätös oli valitettavasti kielteinen, koska oli kuulemma muita, parempia hankehakemuksia, jotka menivät lauttasaunan ohi.

AISAPARI on yksi Suomen Leader-ryhmistä, jotka jakavat rahaa nimenomaan paikkakuntien asukkaiden ideoiden toteuttamiseen ja tavoitteena on kehittää alueiden elinvoimaisuutta. Leader-ryhmiä on Suomessa 54 ja vuodesta 2014 asti niiden kautta on jaettu rahaa liki 450 miljoonaa euroa. Tuki muodostuu EU:n, valtion ja kuntien tuesta. Rahoitus menee yleensä niin, että tuen avulla voidaan ostaa materiaalit ja toinen puoli rahoituksesta tehdään talkootyönä eli talkootunnit muutetaan euroiksi tietyllä tuntihinnalla kerrottuna.

HANKKEET unohtuivat muutamaksi vuodeksi, kunnes lupauduin mukaan Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti kyläseuran johtokuntaan. Mieleen oli jäänyt, että Aisaparin kautta kyläyhdistykset olivat hakeneet ja saaneet tukea mitä moninaisimpiin hankkeisiin. Meidän kylillä ei ollut hankkeita toteutettu sitten Katajalahden venesataman ja aloimmekin miettiä johtokunnassa olisiko meillä mitään sopivaa juttua toteutettavaksi hankerahoituksella. Monenlaisia kehityskohteita löytyikin, mutta kuntoportaat ja näkötorni Lakeaharjulle tuntuivat mielekkäimmiltä hankkeilta. Hakemusten teko oli jo rutiinia, mutta nyt tarvittiin myös rakennusluvat, asemapiirrokset, vuokrasopimus ja jotakin muutakin lisäliitettä. Kuinka ollakaan, kumpaankin hakemukseen tuli myönteinen päätös ja pakkohan oli sitten rakentaa kuntoportaat ja se näkötornikin Lakeaharjulle. Talkoolaisia riitti ja rakenteet saatiin valmiiksi saman vuoden aikana.

EHKÄ innostuimme vähän liikaa ja niinpä päätimme aloittaa saman tien seuraavan hankkeen eli Lomakouheron rakennusten siirron Vimpeliin kylätaloksi. Hanke oli niin iso, että Aisaparin rahat eivät siihen riittäneet, vaan hakemus tehtiin suoraan ELY-keskukselle. En ihan tarkkaan tiedä, kuinka Leader-ryhmät ja ELY linkittyvät yhteen, mutta kaikki Leader-ryhmien hakemukset menevät ELY-keskukseen laillisuustarkastukseen. Kylätalohanke olikin aika työläs, mutta kaikki meni lopulta hienosti joitakin pieniä vastoinkäymisiä lukuun ottamatta eli kustannusarvio ylittyi hieman ja kyläseura joutui ottamaan lainaa viimeisten laskujen maksuun.

Lattiamateriaali piti myös vaihtaa, koska se ei kestänytkään tanssikäyttöä.

Kylätalohankkeen jälkeen olisi tietysti ollut hyvä hengähtää, mutta silloinhan on taottava, kun rauta on kuumaa. Niinpä viime syksynä virittelimme uuden hankkeen eli lähdimme mukaan Aisaparin Pikkolo-hankkeeseen, jossa kyläseurat voivat toteuttaa pieniä hankintoja ja investointeja. Areenan yläkerta osoittautui erinomaiseksi kokous- ja koulutuspaikaksi, mutta sieltä puuttuu tarvittavia laitteita, joita tarvitaan koulutusten ja kokousten sujuvassa pidossa nykyaikana. Esimerkkinä tietokone, projektori, fläppitaulu, kahvinkeitin ja lisäksi ilmalämpöpumppu, koska lämpö ei jostakin syystä nousekaan yläkertaan, vaikka yläkerran tilassa on seinissä aukot.

Viime kesän ja syksyn käyttökokemusten pohjalta teimme vielä yhden hankehakemuksen Aisaparille, mutta päätös siitä saadaan vasta myöhemmin keväällä. Tarvitsemme kylätalolle varastoliiterin tuoleja, pöytiä ja muita tarvikkeita varten. Lisäksi ulkoterassille tarvitaan sadekatos ja Lomakouherosta tuodut vanhat, elinkaarensa lopulla olevat ovet on pakko vaihtaa. Niputimme nämä kaikki samaan hankkeeseen ja jos tukipäätös on myönteinen, patistan porukkaa taas kerran talkoisiin.

Heikki Salmela

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

ETELÄ-POHJANMAAN Poliisilaulajat konsertoivat 18 vuoden tauon jälkeen Vimpelissä, Lakis Areenalla.

Poliisilaulajat Lakis Areenalla 

ETELÄ-POHJANMAAN Poliisilaulajat konsertoivat 18 vuoden tauon jälkeen Vimpelissä, Lakis Areenalla lauantaina 30. syyskuuta kello 15.

Cayro-Lyza Toomingas sai harjoituksissa ohjeita Jukka-Pekka Kujalalta.

Veto hamuaa jatkoa menestykselleen

Vimpelin Veto aloittaa naisten Korisliigan perjantaina Helsingissä HBA-Märskyn kotisalissa. Sinivalkoiset puolustavat viime kaudella sensaatiomaisesti tullutta

ETELÄ-POHJANMAAN Poliisilaulajat konsertoivat 18 vuoden tauon jälkeen Vimpelissä, Lakis Areenalla.

Poliisilaulajat Lakis Areenalla 

ETELÄ-POHJANMAAN Poliisilaulajat konsertoivat 18 vuoden tauon jälkeen Vimpelissä, Lakis Areenalla lauantaina 30. syyskuuta kello 15.

Cayro-Lyza Toomingas sai harjoituksissa ohjeita Jukka-Pekka Kujalalta.

Veto hamuaa jatkoa menestykselleen

Vimpelin Veto aloittaa naisten Korisliigan perjantaina Helsingissä HBA-Märskyn kotisalissa. Sinivalkoiset puolustavat viime kaudella sensaatiomaisesti tullutta

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.