Hyvinvointialueen nimikilpailun finalistit selvillä

Viestintäjaosto on käsitellyt kaikki nimiehdotukset yhteistyössä brändialajaoston kanssa ja vienyt asian väliaikaiselle valmistelutoimielimelle (VATE) tiedoksi. Kyselyyn vastanneiden kesken on arvottu yhteensä neljä 50 euron lahjakorttia. Onnettaren suosikeille on ilmoitettu asiasta henkilökohtaisesti.

Vaikka hyviä nimiehdotuksia oli paljon, viestintäjaosto esitti, että ainakin toistaiseksi hyvinvointialueesta käytettäisiin sen virallista nimeä, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue.

– Virallinen nimi on kaikkein yksiselitteisin, etenkin tässä vaiheessa, kun toimintaa vasta valmistellaan, viestintäjaoston puheenjohtaja, sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Anna Lindholm perustelee.

Hyvinvointialueen nimenä ei voi olla sellaista sanaa, sanayhdistelmää tai lyhennettä, joka on jo käytössä jollain muulla taholla. Tällaisia ehdotuksia olivat esimerkiksi EePee, Eepos, EPHA sekä Hyvis.

–Lisäksi katsoimme, että hyvinvointialueen nimen tulisi olla ymmärrettävä kaikille, joten emme suosittele vierasperäisiä sanoja, vaikka ne kauniilta tai rennoilta kuulostaisivatkin, kuten esimerkiksi ehdotetut Euforia, Harmonia, Riläxi tai Winneri.

Mainos

–Murresanat nostavat paikallisille hymynkareen suupieleen. Sen sijaan esimerkiksi muualta tänne töihin muuttaneelle niiden merkitys ei välttämättä avaudu. Lisäksi myös maakunnan sisällä on murre-eroja, joten käsittelyssä sivuutimme esimerkiksi Friskin, Följyn, Krannin, Markin ja Plassin sekä näihin viittaavat yhdistelmät.

Kolmantena kriteerinä viestintäjaosto piti tärkeänä, ettei hyvinvointialueen nimessä korostettaisi sen yksittäisiä toimialoja so-, te– tai pela-lyhentein. Kaikille tuttu sote viittaa sosiaali- ja terveyspalveluihin, mutta hyvinvointialueen kokonaisuuteen kuuluvat myös pelastustoimen palvelut. Erillisten sektoreiden sijaan nimen tulisi ilmentää pyrkimystä asukkaiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Tästä syystä jaosto nosti VATE:lle erityisesti esiin ehdotukset Omalakeus, Lakeuden hyvinvointialue, Hyvä EP, EP Hyvinvointi, Meidän EP, Yhteinen EP sekä Hyvinvoiva EteläPohjanmaa, joita voidaan hyödyntää nyt käynnistyvässä strategiatyössä.

–Kysely osoitti, miten haastava tehtävä uuden organisaation nimeäminen on! Vaikka hyvinvointialueelle ei ainakaan vielä valittu uutta kutsumanimeä, jo yksin nimen pohtiminen toi varmasti monille uutta toimijaa ajatuksissa lähemmäksi, Lindholm pohtii.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.