Valinnat ja seuraukset 

Voimme valita tapamme ajatella. Kun mieleen tulee ajatus elämän puutteista, voimme kääntää ajatukset iloksi ja kiitokseksi kaikesta hyvästä, mitä elämässämme on!
Voimme valita tapamme ajatella. Kun mieleen tulee ajatus elämän puutteista, voimme kääntää ajatukset iloksi ja kiitokseksi kaikesta hyvästä, mitä elämässämme on, kirjoittaa Tiina Kiviaho.

TULEVANA sunnuntaina yli puolitoista miljoonaa suomalaista on valinnan edessä, minäkin. On valittava kumpaa kahdesta ehdokkaasta, joita kumpaakaan ei ensimmäisellä kierroksella äänestänyt, nyt äänestää, vai jättääkö kokonaan äänestämättä. Valinta voi olla vaikea, jos kumpikaan ehdokas ei edusta itselleen tärkeitä arvoja. Ehkä joissain asioissa arvot kohtaavat, mutta jossain asiassa tulee raju vastakkainasettelu ehdokkaan ja äänestäjän arvomaailman välillä. Tällöin äänestäjä joutuu pohtimaan valintansa pohjaksi tärkeimmät perusteet. 

Useimmat arkipäivän valinnat muuttuvat automaatioksi. Emme miellä, että todellisuudessa toimintamme on valintaa, tai valintojen seurausta. Monet valinnat ovat seurauksiltaan harmittomia, mutta voivat muuttuessaan rutiiniksi, aiheuttaa jopa vakavia seurauksia. Jos valitsen jatkuvasti sohvan ulkona liikkumisen sijaan, tai rasvaiset ja sokeriset syötävät kasvisten ja hedelmien sijasta, en voi syyttää valinnanmahdollisuuksia tarjoavaa elintarviketeollisuutta. En voi myöskään syyttää geenejäni tai peräti Jumalaa epäoikeudenmukaisuudesta, mikäli jonain päivänä saan diagnoosin 2-tyypin diabeteksesta! Valinnanmahdollisuus omaa elämää koskeviin asioihin on vapautta. Vapaudesta seuraa vastuu omista valinnoistaan. Monet ongelmat ja epätoivotut tilanteet muodostuvat osaksi ihmisen itse tekemistä valinnoista, ehkä pitkältäkin ajalta. 

Valtava valintamahdollisuuksien kirjo ahdistaa, jopa orjuuttaa ihmistä. Tätä tekee netti tarjotessaan ihmisille paljon sekä aineellista että aineetonta turhuutta. Se ei ole hyväksi rauhallisen, tyynen ja levollisen olotilan saamiseksi. 

SUURISSA, kauaskantoisissa ja toisiin ihmisiin vaikuttavissa valinnoissa tarvitaan tietoa, sekä itsetutkiskelua ja -tuntemusta, kysymyksiä. Mitä todella tarvitsen, tekeekö tämä valinta minulle hyvää? Ulkopuolisten neuvonantajien runsaus tuo siunauksen, mutta neuvonantajienkin on oltava nöyrällä ja varovaisella mielellä. Kenenkään yksittäisen ihmisen mielipide yksinään, vaikka olisi kuinka läheinen ystävä, ei pidä, eikä usein voikaan ratkaista ihmisen omaa valintaa. 

Voimme valita tapamme ajatella. Kun mieleen tulee ajatus elämän puutteista, voimme kääntää ajatukset iloksi ja kiitokseksi kaikesta hyvästä, mitä elämässämme on! Ajatuksia ja tunteita ei kukaan, eikä mikään pakota meihin. Itse valitsemme mitkä ja millaiset ajatukset ja tunteet meissä vaikuttavat ja myös näkyvät kanssaihmisille. Viisaita valintoja meille kaikille, sekä tulevalle presidentillemme! 

Tiina Kiviaho 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.