Esko Hämeenniemi: ”Ison mateen saa reiästä ylös, kun se lyö häntänsä vintturaan”

Madepilkinnän piirinmestarudet ratkaistaan Lappajärvellä. Kuva: Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiirin fb.
Madepilkinnän piirinmestarudet ratkaistaan Lappajärvellä. Kuva: Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiirin fb.
Madepilkinnän piirinmestarudet ratkaistaan Lappajärvellä. Kuva: Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiirin fb.
Madepilkinnän piirinmestarudet ratkaistaan Lappajärvellä. Kuva: Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiirin fb.

PAKKANEN siirsi Lappajärven Kalaveikkojen madepilkkikilpailuja viikolla. Uusi ajankohta on nyt perjantai-iltana 16. helmikuuta. Kilpailun lähtö tapahtuu Kirkkorannasta, missä kalastajien ja muiden järvellä liikkujien käyttämä parkkipaikka on ollut talven lumen peitossa.

–Se pitää vain ennen kilpailuja aurata, toteaa Esko Hämeenniemi, kova kalamies ja Lappajärven Kalaveikkojen johtokunnan jäsen.

Moksu-Made-pilkki on samalla Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiirin mestaruuskilpailu, joten kilpailijoita tulee eri puolilta maakuntaa. Hämeenniemi on piirinmestari ja muutkin isännät osaavat antaa kilpailuvastusta maakuntalaisille. Kuten helmikuussa 2018, jolloin Kalaveikoille kolmoisvoiton toivat Tarmo Savola, Arto Lehto ja Heikki Orava Savolan mateiden painaessa yli seitsemän kiloa.

–Tänä talvena en ole vielä madepilkillä käynyt, tunnustaa Hämeenniemi, joka on odotellut kelien lauhtumista. 

Aiempina vuosina Hämeenniemen kotona on päästy useinkin ”majessopan” keittoon. Kyrönniemeä hän mainostaa suosikkipaikakseen. Yli kolmen kilon matikoita hän on saanut Lukkarinsaaren kupeesta ja Pentinniemestä. Miten ihmeessä niin isoja niljakkaita kaloja voi saada pienestä pilkkireiästä ylös?

Mainos

–Kyllä sen saa nostokoukkua käyttämällä. Kun laittaa koukun kiduksiin ja nostaa isoa madetta, niin se lyö häntänsä vintturaan, Hämeenniemi selventää.

Viiden kilon kerhossa kourallinen kalastajia

Lappajärven Kalaveikkojen suurkalarekisterin mukaan noin viiden kilon mateita ovat pilkkineet Tuomo Savola, Heikki Orava, Timo Takala ja Marko Vesapuisto. Lisäksi useampia yli kolmekiloisia ovat pilkkineet Antti Harju, Antti Jokela ja Sampo Savola. Rekisteriä ei ole muutamaan vuoteen päivitetty, joten joukkoon on tällä välin saattanut nousta uusia nimiä. Hämeenniemi kertoo, että seuran johtokunnassa on tehty päätös nettisivujen päivityksestä.

Teemu Ylihärsilä toimii Kalaveikkojen puheenjohtajana

LAPPAJÄRVEN Kalaveikkojen johtokuntaan kuuluvat Arto Lehto, Pasi Lantela, Jukka Haapakoski, Jari Hernesniemi, Tuomo Savola, Esko Hämeenniemi, Matti Lamminen ja Aimo Lammi. Pitkäaikaisen puheenjohtajan Jari Annolan luovuttua tehtävästään seuraajana jatkaa Teemu Ylihärsilä. Uusi puheenjohtaja, Lappajärvellä asuva lapualaislähtöinen Ylihärsilä, on saavuttanut runsaasti menestystä vetouistelukilpailuissa. Hänellä on meriittinään muun muassa Jari Hernesniemen ja Rami Rengon kanssa Saarijärveltä nostettu yli 14 kilon hauki. 

Suosiotaan nostanut ”pyydä ja päästä -kalastus” ei ole kaikkien mieleen.
Suosiotaan nostanut ”pyydä ja päästä -kalastus” ei ole kaikkien mieleen.

Lappajärvellä näkee kalastelemassa ilahduttavan paljon nuoria, jotka ottavat kuvan saaliistaan ennen sen päästämistä takaisin veteen. Tällaista ”pyydä ja päästä -kalastusta” kirjailija Antti Tuuri ja monet muut seniorikalastajat ovat ankarasti kritisoineet. Sitä vastoin madepilkkikisojen saalis tullee päätymään suoraan herkkusuiden pataan.

Tapani Tyynelä

Luitko jo nämä jutut?

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/02/08/lappajarven-vedenpinta-laski-tammikuussa-25-senttia/
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.