Järviseudun kitarahuolto tekee huoltotyöt tarkkuudella 

Sähkökitaran valmistus onnistuu myös mittatilaustyönä, sanoo Kosti Aho.
Sähkökitaran valmistus onnistuu myös mittatilaustyönä, sanoo Kosti Aho.
Sähkökitaran valmistus onnistuu myös mittatilaustyönä, sanoo Kosti Aho.
Sähkökitaran valmistus onnistuu myös mittatilaustyönä, sanoo Kosti Aho.

VIMPELISSÄ sijaitseva Järviseudun kitarahuolto syntyi vuoden 2021 heinäkuussa Kosti Ahon sivutoimiseksi yritykseksi. Taustalla vaikutti harrastus, sekä rakkaus lajiin ja laadukkaisiin soittimiin. Nuoruudesta asti kitaransoittoa harrastanut Aho etsi pitkään mieluista kitaraa, mutta lopulta hankinnat eivät olleet mieleen. 

–Monta hintavaakin kitaraa on mennyt palautukseen, kun oli kaikenlaista pikku vikaa. Silloin kävi mielessä, että voisihan näitä kokeilla tehdä itsekin, kertoo Aho. 

Ensimmäinen omatekoinen kitara syntyi Järviseudun ammatti-instituutin sähkökitaran rakennuskurssilla vuonna 2012. Sen jälkeen niitä on valmistunut useampia, itselle muutama ja molemmille lapsille omat. 

–Laadukkailla materiaaleilla ja huolellisella työllä saa sellaisen kun sattuu tulemaan, sanoo Aho. 

Mainos

Kitaroiden rakentaminen on tuonut myös tuntumaa kielisoitinten korjaukseen, missä tarkkuus on ehdottomasti vahvuus. 

–Huoltoon on tuotu aivan uusiakin soittimia, joissa monesti vika on ollut epätasaisissa otenauhoissa. Myös kieliä vaihdetaan paljon ja elektroniikkaa roplataan. Soittimen huoltotyöt teen aina asiakasta ajan tasalla pitäen. Moni soittaja osaa tehdä pieniä huoltoja kitaraan itsekin. Esimerkiksi kitaran kaulan asento saattaa muuttua vuodenaikojen ja lämpötilan vaihtelujen mukaan ja sitä voi kokeilla säätää ruuvista kiertämällä. Kieliäkin usein vaihdetaan itse. Sen sijaan otenauhoja ei monikaan lähde hiomaan, koska se on tarkkaa työtä. Harvalta löytyy siihen tarvittavia välineitäkään, kertoo Aho. 

Viimeisimpänä valmistui huoltotyöt kitaralle, jossa säädettiin kaularauta, kiristettiin virittimet, tarkistettiin yksittäiset nauhat nauhatulkilla, sekä hiottiin, pyöristettiin ja kiillotettiin otenauhat. 

Kitaran kaulan suoruus tarkistetaan erikoisviivaimella ja rakotulkilla ennen hiontaa.
Otelauta täytyy suojata huolellisesti hionnan ajaksi. 
Lopputulos, kun kaikki on tehtynä. Hyvä tuli! 
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.