Asetusluonnos lausunnolla: Salon, Kauhavan ja Utsjoen istuntopaikkoja ehdotetaan lakkautettaviksi

Oikeusministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksesta, jolla lakkautettaisiin käräjäoikeuksien istuntopaikat Salossa, Kauhavalla ja Utsjoella.
Oikeusministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksesta, jolla lakkautettaisiin käräjäoikeuksien istuntopaikat Salossa, Kauhavalla ja Utsjoella.

Tuomioistuinvirasto on tehnyt oikeusministeriölle esityksen muutoksista neljän käräjäoikeuden istuntopaikkoihin. Viraston esitys perustuu käräjäoikeuksien omiin aloitteisiin. Asetusehdotus on nyt lausunnolla.

Oikeusministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksesta, jolla lakkautettaisiin käräjäoikeuksien istuntopaikat Salossa, Kauhavalla ja Utsjoella. Näissä istuntopaikoissa istuntoja joko ei ole järjestetty lainkaan tai niitä on ollut erittäin vähän. Oikeusministeriön virkamiesten arvion mukaan lakkauttaminen ei siten vaikuta oikeuden saatavuuteen kyseisillä alueilla, mutta se tuottaa säästöjä sekä vuokrakustannuksista että istuntosalien uudistamiskustannuksista.

Asetusluonnoksessa esitetään myös, että Lapin käräjäoikeuden Inarin kunnassa sijaitseva istuntopaikka määriteltäisiin kuntatasolla, kuten kaikki muut asetuksessa säädetyt istuntopaikat. Nykyisin Lapin käräjäoikeuden yhdeksi istuntopaikaksi on säädetty Inarin kunnassa sijaitseva Ivalon taajama. Tuomioistuinviraston esityksen mukaan Ivalossa pidettyihin istuntoihin osallistuneilla henkilöillä on ollut tyypillisiä sisäilmaongelmiin liittyviä oireita. Poliisi sekä ulosottolaitos ovat luopuneet samassa rakennuksessa olleista toimitiloistaan. Käräjäoikeus selvittää mahdollisuutta järjestää istuntoja Inarin kunnassa olevissa muissa istuntotoimintaan sopivissa tiloissa, kuten Inarin kylässä sijaitsevissa Saamelaiskäräjien toimitiloissa.

Tuomioistuinvirasto on esittänyt lisäksi Pietarsaaren istuntopaikan lakkauttamista, mutta sen osalta muutosta ei ole valmisteilla. Pietarsaaren istuntopaikalla on vuosittain noin 100 istuntopäivää. Istuntopaikan toimitilan nykyinen vuokrasopimus on voimassa helmikuulle 2026. Senaatti-kiinteistöt selvittää toimitila-asioita Pietarsaaressa valtion toimijoiden osalta.

Asetusluonnoksesta voi jättää lausunnon lausuntopalvelussa 23.2.2024 asti.

Luitko jo nämä uutiset?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.