Kansalaisopiston puutarhakursseilla opit välttämään huuhaat ja pahimmat mokat – ”Suurin osa netistä löytyvästä tiedosta on väärää tietoa” 

Marko Ahola kukka-asetelman parissa. 
Marko Ahola kukka-asetelman parissa. 
Marko Ahola kukka-asetelman parissa. 
Marko Ahola kukka-asetelman parissa. 

YLI kahdeksantoista vuotta puutarha-alan kursseja kansalaisopistoissa opettanut Marko Ahola sanoo asiat suoraan. 

–En ole tottunut käyttämään kiertoilmaisuja tai hienoja sanoja kursseillani. Tiedän kuitenkin mistä puhun, sillä minulla on yli neljänkymmenenvuoden kokemus puutarha-alalta. Netissä liikkuu hirveän paljon väärää puutarha-alan tietoa ja se saa ihmiset tekemään virheitä. Voi kun tietäisit, kuinka monta kertaa minulle on opetukseni aikana sanottu, että ”Sonja Lumme tekee näin”. Mutta kun siinä on se ero, että Sonja Lumme on puutarhaharrastaja, ei puutarhuri, painottaa Ahola. 

–Karkeasti voisi arvioida, että 85 prosenttia netissä löytyvästä tiedosta on väärää tietoa. 

Tällä hetkellä Marko Aholan puutarhakursseille on mahdollista päästä kahdessakymmenessäneljässä eri kansalaisopistossa ympäri Suomea, aina Helsingissä asti. Järvi-Pohjanmaan kansalaisopistossa Ahola opettaa kurssit: Suunnittele oma pihasi, Yrttien viljely ja Kasvihuoneviljelyn alkeet kotipuutarhurille

–Olen itse valmistunut Alajärveltä puutarhuriksi vuonna 1989. Siksi onkin jännittävää aloittaa kurssit Alajärvellä, Ahola mainitsee. 

KURSSEILLA hän lupaa antaa sellaisen tietopläjäyksen, joka ei takuulla jätä osallistujaa kylmäksi. Kurssille voi ja kannattaa tulla, vaikka entuudestaan ei kokisi osaavansa yhtään mitään. 

–Oppilaan ei tarvitse tuoda mukanaan kuin innostuksen ja mahdolliset mitat pihan rakennuksista tai asemakaavan. Esimerkiksi Suunnittele oma pihasi -kurssi on takuulla sellainen, että viikonlopun aikana sinä todellakin saat suunniteltua itsellesi pihan. Joskus kurssille on tultu siinä luulossa, että minä hoitaisin suunnittelun, mutta ei, minä opetan sinut tekemään sen itse. 

Mainos

Kurssi kestää viikonlopun. Lauantaina opetan, miten istutetaan puu, pensas tai perenna. Käymme läpi esimerkiksi laatoitusta, valaistusta, ongelmakasvit, talon väri ja kasvit, jne. Tiesitkö muuten, että kasvit valitaan talon värin mukaan? Ja valaistus talon mallin mukaan? Etelä-Pohjanmaalla mennään liikaa muodin perässä ja unohdetaan ottaa huomioon tiettyjä perusasioita, sanoo Ahola. 

–Sunnuntaina sitten piirretään ja aina joku miettii, että ”En minä osaa”, mutta voin luvata, että kyllä sinä osaat! On hauskaa katsoa, kun oppilaalle tulee ahaa -elämys. Pihan saa toimivaksi niin pienillä jutuilla ja sen jälkeen ei tarvitse enää kitkeä rikkakasveja, voit vain maata, nauttia elämästä ja nauraa pihassa konttaavalle naapurille, jatkaa Ahola nauraen. 

KULUTTAJILLE suunnatusta huuhaasta Ahola mainitsee esimerkkinä kasvilamput. Niitä hän suosittelee välttämään, kuten myös loisteputkivalaistusta. 

–Myös kasvi tarvitsee yön ajan lepoa, niin kuin sinäkin. Ikkunasta tuleva valo riittää kasville aivan hyvin. Yrtti- ja kasvihuoneviljelyn kursseilla opit paljon hyödyllistä tietoa valaistuksen lisäksi esimerkiksi siitä, mitkä kasvit eivät saa olla vierekkäin, miksi kanankakkaa ei tule käyttää kasvihuoneessa tai yrteille, tai mihin ilmansuuntaan kasvihuone tulee rakentaa, sanoo Ahola. 

Muun muassa huippu-urheilijoille pihoja suunnitellut Ahola kokee, että oma puutarha Kurikan kodissa on tällä hetkellä valmis. Sieltä löytyy esimerkiksi erilaisia hedelmäpuita kaksikymmentä, marjapensaita neljäkymmentäviisi kappaletta, koristepuita, koristepensaita, huvimaja, majakka, tykki, erilaisia perennapenkkejä, istutusalueita ja paljon muuta.  

–Vaikka siihen ei itse enää kiinnitä huomiota, niin tiedän, että pihaan tullessa tulee se Vau-elämys, jollaista lähdemme tavoittelemaan myös oppilaiden kanssa sinne omaan pihaan, kertoo Ahola.  

–Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston Suunnittele oma pihasi -kurssille on viimeinen ilmoittautuminen 22. tammikuuta mennessä, joten liian pitkään ei kannata osallistumista miettiä. Kokemuksesta tiedän, että sitä kuuluisaa sit kun -hetkeä ei tule koskaan! Valmiin pihasuunnitelman jälkeen sinulla on viisitoista vuotta aikaa saada pihasi toimivaksi. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.