Järviseudulla merkittävä käänne henkilöautokaupassa 2023: ensirekisteröinneistä yli puolet sähköautoja tai ladattavia hybridejä

Lappajärvenkin katukuvassa näkyy yhä enemmän hybridiautoja, kuten kuvan Toyota C-HR.

KUKA olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut, että hybridit ja sähköautot ohittavat ensirekisteröinnissä bensiini- ja dieselautot Järviseudulla vuonna 2023? Näin viime vuonna kuitenkin tapahtui jokaisessa Järviseudun kunnassa. Vähiten uusia autoja ostettiin viime vuonna Lappajärvelle. Kuntakohtaisesti tarkasteltuna löytyy mielenkiintoisia eroja suosikkimerkeissä.

Uusia henkilöautoja tilastoitiin alueelle yhteensä 87 kappaletta, missä oli lisäystä edellisvuoteen 18. Käyttövoimana niissä oli sähkö tai bensiini/sähkö (ladattava hybridi) 49 autossa eli 56 prosentissa kokonaismäärästä. Vielä vuonna 2022 niiden osuus oli ollut 29 kappaletta eli vain 42 prosenttia. Eniten ensirekisteröintejä tehtiin Alajärvelle eli 42 kappaletta, yksi enemmän kuin edellisenä vuonna. Paikkakunnan ostetuin merkki oli edelleen Toyota (7) ja myös yksi Tesla saapui kaupunkiin.

Näkyykö kuntien elinvoimaisuus uusien henkilöautojen määrässä kyläteillä? Ehkä jotakin voi päätellä siitä, että vimpeliläiset ja evijärveläiset ostivat enemmän uusia autoja kuin lappajärveläiset vuonna 2023. Evijärvelle ja Vimpeliin tehtiin molempiin 16 ensirekisteröintiä, Lappajärvelle vain 13. Evijärvellä ostetuin merkki on ollut jo useampana vuonna Kia, Lappajärvellä se on yleensä ollut Toyota.

Vimpeliläisten automaku poikkeaa naapurikunnista Traficomin tilastojen mukaan. Kahtena vuonna Vimpelin ostetuin merkki on ollut BMW. Sen sijaan naapurikuntien suosikkia eli Toyotaa ei ole Vimpeliin ensirekisteröity ainuttakaan. Vastaavasti Lappajärven Nississä ei ole aikoihin nähty uudenkarheita Bemareita.

Tapani Tyynelä

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.