Naisrauhan julistamisesta on 744 vuotta

Aino Alppinen.
-Meistä useimmilla on omakohtaisia kokemuksia ongelmallisesta alkoholinkäytöstä ja siitä, mitä se ympäristölle aiheuttaa. Asiaa on hartaasti hävetty ja piiloteltu, sanoo Aino Alppinen kolumnissaan.

VUODEN 2023 aikana pari yritysjohtajaa sai lähteä saman tien häirintätapausten seurauksena. Olisivatko ongelmia, jotka eivät Järviseudulle kuulu? 

Eikö niitä takapuolen taputtelijoita ja naisten rintavarustusten kommentoijia ole vai onko ilma niin kyllästetty #metoo-keskustelulla, että enempään ei ole tarvetta?  

Kysyin tätä joskus työkavereilta, ja minulle sanottiin, että ei tällaista täällä esiinny. Olin hieman yllättynyt. Omalta osaltani heräsin, kun näin tyttäreni Facebook-seinällä lukevan #metoo. Pysähdyin. Mietin. Menin Facebook-profiiliini, ja lisäsin omalle sivulleni kommentin #metoo. Jos tyttäreni, niin kyllä minunkin oli aika tehdä statement. Minuakin on häiritty. 

Onko teille tuttua työpaikalla tai jossain muussa yhteisössä, että juhlissa uudelle naistyökaverille sanotaan: ”Varo sitten sitä tyyppiä. Se on sellainen kähmijä.” Asia siis hyväksytään annettuna. Naisten pitää varoa. Kukaan ei edellytä tältä tyypiltä, että kähmintä loppuisi.  

Entä onko teidän tyttärellenne käynyt murrosiässä seuraavaa: Tytär lompsii koulun jälkeen linja-autopysäkiltä kohti kotia. Vieressä ajaa auto, joka hiljentää vauhtia ja ryhtyy ajamaan tytön rinnalla kävelyvauhtia huudellen etuikkunasta lausuntoja nuoren ihmisen anatomiasta. Alentavaa, masentavaa ja itkettävää.  

MITEN tällaiseen tilanteeseen on päädytty, kun naisrauhasta säädettiin ensimmäisen kerran Mauno Ladonlukon maanlaissa jo vuonna 1280? Naisrauha tarkoittaa määräystä olla vahingoittamatta tai häiritsemättä naisia. Tämä periaate on ollut rikos- ja siviilioikeuden perusta siitä lähtien. Ulottamalla suojelun naisiin kuningas pyrki vähentämään sukujen välistä vihanpitoa. 

Varmaan jotenkin unohtunut matkan varrelle tämä oikeudenkäytön periaate.  

Sekä taputtelu että sanallinen toisen naisellisuuteen puuttuminen ovat yhtä lailla omittavia kokemuksia, vaikka vain toinen niistä on fyysisen koskemattomuuden loukkaamista.  

Kuulin kerran tarinan, että yrityksen asiakastilaisuudesta palattiin yhteisellä taksilla hotellille. Vielä hissillä ylös ajettaessa myyntimies oli yrittänyt pokata myyntisihteeriä lähtemään huoneeseensa. Myyntisihteeri kiitti kunniasta ja jäi yksin hissistä omassa kerroksessa. Seuraavana päivänä sihteeri ajoi myyntimiehen auton hotellilta lähikaupan parkkialueelle odottamaan myyntimiehen promilleluvun putoamista sopiville tasoille. Edellisillan puheita ei pidetty loukkaantumisen arvoisina asioina. 

Otin taskulaskimen esiin ja tarkistin. Naisrauhan julistamisesta on vuonna 2024 kulunut 744 vuotta.  

Usein näihin häirintätilanteisiin liittyy myös se, että taputtelija/kommentoija on kohdettaan korkeammassa asemassa, jolloin vastahankaan asettumisen voidaan kuvitella vaikuttavan jatkossa oman aseman kehittymiseen. Ole siinä sitten jämäkkä, jos uralla eteneminen pysähtyy yhtaikaa, kun käden eteneminen lantiolla pysäytetään kiukkuiseen sävyyn. 

Aino Alppinen 

Luitko jo nämä aiemmin julkaistut kolumnit?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.