Maailman kautta kuljemme laulain

btfhdr
btfhdr
btfhdr
btfhdr

Meillä jokaisella on oma instrumentti, nimittäin lauluääni. Yksi laulaa kuorossa, toinen suihkussa ja kolmas vain silloin, kun kukaan ei varmasti kuule. Yhtä kaikki, instrumenttia kannattaa käyttää, sillä laulaminen on monin tavoin tärkeää.

Laulut seuraavat meitä kehdosta hautaan. Tuutulauluun on pienen vauvan turvallista nukahtaa ja elämän lopussa läheisemme saattavat meidät laulaen viimeiselle matkalle.

Laulu on mahdollisesti puhettakin vanhempi viestimismuoto ja ihmissuvulle siten elinehto. Laulaminen on ikiaikainen tapa ilmaista tunteita ilosta vihaan ja suruun. Jos puhuminen on vaikeaa, voi laulun kautta olla helpompi ilmaista itseään.

Laulamisella on myös monia myönteisiä fysiologisia vaikutuksia. Se syventää hengitystä, lisää aineenvaihduntaa ja hapen määrää veressä sekä harjoittaa palleaa ja keuhkoja.  Nopea sisäänhengitys ja hidas uloshengitys aktivoivat parasympaattista hermostoa, jolloin stressihormonit vähenevät ja mielihyvähormonit lisääntyvät. Laulaminen rentouttaa. Kukapa ei olisi pimeällä metsätiellä kävellessään tai muussa jännittävässä tilanteessa laulanut tai hyräillyt karkottaakseen pelkoa. Laulaminen myös lisää aivoterveyttä, se parantaa keskittymiskykyä ja kognitiivisia taitoja. Ja kuorsaajat (sekä heidän läheisensä) huomio: tutkimuksen mukaan laulajat kuorsaavat muita vähemmän!

Aivomme käsittelevät laulua ja puhetta eri tavoin ja eri osissa aivoja. Laulaminen ja musiikki aktivoivat aivoja puhetta laajemmin. Muistisairailla vanhat, tutut kappaleet aktivoivat tehokkaasti muistia. Dementikko, joka ei enää tuota puhetta, voi yllättäen yhtyäkin tuttuun lauluun. 

Mainos

Hyödyt kasvavat, jos harrastaa kuorolaulua, sillä sosiaalinen laulaminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja onnellisuutta, saattaapa jopa pidentää elinikääkin.

Joulu on laulamisen luvattua aikaa. Vanhat ja vähän uudemmatkin joululaulut vetävät kirkot ja laulutilaisuudet täyteen heitä, jotka laulujen siivin pääsevät jälleen omaan lapsuuteensa tai muutoin joulun tunnelmaan.

Laulaa kannattaa ympäri vuoden, yhdessä ja erikseen. Lauletaan kun tavataan!

Kaija Hurmerinta

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.