Uusiin tuuliin

Janne Sankelo
Janne Sankelo

TAUON jälkeen jatkan taas kolumnien parissa. Aloitin elokuun alussa työt Suomen kalankasvattajaliiton toimitusjohtajana, joten on luontevaa lähteä liikkeelle pienellä esittelyllä.

SKKL on valtakunnallinen vuonna 1964 perustettu kalanviljelijöiden edunvalvontajärjestö, jonka tavoitteena on kalankasvatuksen kilpailukyvyn turvaaminen ja kotimaisen kalan saatavuuden varmistaminen suomalaisten ruokapöydässä.

Kalaa kasvattavia yrityksiä on Suomessa noin 200. Yrityksistä 75 prosenttia toimii sisävesillä ja 25 prosenttia merialueilla. Kokoluokissa on eroja. Kalanviljelijät tuottivat vuonna 2022 myyntiin 16,3 miljoonaa kiloa ruokakalaa, pääasiassa kirjolohta. Kalanviljelylle välttämätön poikastuotanto tapahtuu sisä-Suomen kasvattamoissa. Varsinainen ruokakalakasvatus tapahtuu poikasten siirron jälkeen isolla volyymilla rannikon merialueilla Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Kalaa kasvatetaan kuitenkin myös Itä-Suomen järvivesissä ja niin sanotuilla kiertovesilaitoksilla eli halleissa.

Meiltä katsottuna lähin teollisen mittaluokan kalankasvattaja on pietarsaarelainen Ekofish, jolla on lupa tuottaa Pietarsaaren edustalla vuosittain miljoona kiloa kirjolohta.

Suomalaisten käyttämästä kalasta vain viidesosa on kotimaista. Kuluttajatutkimusten mukaan suomalaiset haluaisivat käyttää enemmän kotimaista kalaa, jos sitä vain olisi saatavilla. Kotimaisen kalan edistämisohjelman kovat kasvutavoitteet eivät onnistu ilman kalankasvatuksen merkittävää lisäämistä.

Pullonkaulana alalla on monimutkainen lupajärjestelmä. Suomen nykyisen hallituksen ohjelmassa luvataan keventää toimialan byrokratiaa. Kalankasvattajat odottavatkin, että jotain konkreettista vihdoin tapahtuisi ja kuluttajien toive kotimaisen kalan saatavuuden paranemisesta toteutuisi.

Mainos

ASIASTA TOISEEN. Toimin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävän ohella Kauhavan kehittämistoimikunnan puheenjohtajana. Toimielin valmistelee kehittämishankkeet, joihin kaupunki on lähdössä mukaan. Kesällä teimme päätöksen rakentaa kortesjärveläisen Markki Oy:n käyttöön uudet teollisuustilat Ollinkankaalle. Yrityksen toiminta on laajenemassa merkittävästi. Yritys lunastaa tilat sopimuksen mukaisesti myöhemmin itselleen. Pohjatyöt alueella ovat alkaneet.

Päätös merkitsee uusia työpaikkoja ja uusia asukkaita kylään. Piristävä uutinen varmasti meille kaikille. Uusia tuulia siis puhaltamassa monin eri tavoin.

Janne Sankelo

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (Kok.)

Kauhava

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.