Saattohoitoystävät ovat mukana elämän loppuhetkillä

Diakoni Eveliina Mäki on toiminnasta vastaava yhteyshenkilö ja Henna Mäki toimii Lintukodissa saattohoitoystävänä.
Diakoni Eveliina Mäki on toiminnasta vastaava yhteyshenkilö ja Henna Mäki toimii Lintukodissa saattohoitoystävänä.
Saattohoitoystävänä toimiminen on merkityksellistä ja arvokasta työtä. Lappajärven ryhmää vetää Eveliina Mäki ja Henna Mäki on työnsä ohella Lintukodissa saattohoitoystävänä. Uudet jäsenet ovat tervetulleita ryhmään.

LAPPAJÄRVELLÄ vapaaehtoisuuteen perustuva saattohoitoystävien ryhmä on vuodesta 2017 asti ollut läsnä saattohoitoa kaipaavien ihmisten luona. Ryhmässä on runsaat kymmenen vapaaehtoista, jotka tekevät työtään laitoksissa tai autettavien kotona.

Alajärven seurakunnan puolesta saattohoitoystävien toimintaa koordinoi Lappajärven diakoni Eveliina Mäki. Aloite toiminnan aloittamiseen tuli kuntalaisilta. Seurakuntaa pyydettiin mukaan vastaamaan toiminnan puitteista.

Eveliina Mäki kertoo, että avunpyyntö saattohoitoystäville voi tulla henkilöltä itseltään tai hänen omaisiltaan. Joskus ystävän apua tarvitsevan omaiset asuvat kaukana sukulaisestaan. Saattohoitoystävä myös tulee apuun tuomaan vapaan hetken, jotta omainen voi levähtää tai mennä hoitamaan asioitaan.

Saattohoitoystäväksi lähteville on matkan varrella tarjottu monenlaista koulutusta. Ryhmälle ovat luennoineet niin lääkäri, psykologi kuin sairaalasielunhoidon pappikin. Saattohoitoystävien toiminta on luottamuksellista.

Rauhallisuus ja kyky kuunnella ovat hyvän saattohoitoystävän ominaisuuksia

LINTUKODISSA lähihoitajana työskentelevä Henna Mäki on opiskellut myös vuoden mittaisen vanhustyön erikoisammattitukinnon, jossa oli saattohoidon ja palliatiivisen hoidon osio.

Henna Mäki kertoo hoitotyön olevan hänelle kutsumusammatti, jota hän on tehnyt vuodesta 2017 asti. Saattohoitoystävänä hän toimii Lintukodissa.

–Tuntui luonnolliselta lähteä mukaan ryhmään vuonna 2022. Toimin itse saattohoitoystävänä ja välitän tietoa toiminnastamme työpaikallani, sanoo Henna Mäki.

Monet saattohoitoystävät ovat eläkeikäisiä, pari on mukana työelämässä ja Henna Mäki edustaa ryhmässä nuorempia. Monella on kokemusta työskentelemisestä elämän loppuvaiheessa olevien ihmisten kanssa ja saattohoidosta joko oman elämäntilanteen tai työelämän kautta.

Pohdimme, millaisia ominaisuuksia saattohoitotoimintaan osallistuvalta odotetaan.

–Rauhallisuus, kyky kuunnella, olla läsnä ja lähellä. Jokainen on omanlaisensa ja on paikalla omana itsenään, sanoo Henna Mäki.

Mainos

Elämänsä viime hetkillä ihminen vaistoaa, että joku on lähellä, vaikka ei olisikaan tajuissaan. Sen vuoksi läsnäolo on tärkeää, sanoo Eveliina Mäki diakoniatyön ja hoitotyön kokemuksellaan.

ENTÄ mitä saattohoitoystävänä toimiminen antaa?

–Jokainen saattohoitotilanne on erilainen. On merkityksellistä ja arvokasta työtä, kun saa olla mukana ja tukena ihmisen viimeisinä hetkinä. Se on arvokas kokemus mukanaolijalle, sanoo Henna Mäki.

Omaiset ja hoitajat ovat saattohoitotilanteissa ensisijaiset mukanaolijat. Saattohoitoystävä täydentää ja toimii tukena. Omaiselle tilanne on raskas. Silloin saattohoitoystävä voi antaa hengähdyshetken.

–Saattohoitoystävät ovat maallikoita ja saattohoidettavan hengellistä näkemystä kunnioitetaan. Ei tarvitse pelätä, että hengellistä puolta tuputettaisiin. Pappi tai diakoni tulevat pyydettäessä paikalle. Sielunhoidon mahdollisuus on olemassa, ja silloin paikalle kutsutaan seurakunnan edustajana pappi tai diakoni, jotka voivat jakaa ehtoollista. Voi myös esittää toivomuksen, kenet haluaa paikalle, kertoo Eveliina Mäki seurakunnan roolista saattohoitotyössä.

Joka toinen kuukausi Eveliina Mäki kutsuu saattohoitoystävät Lappajärven nuorten tapaamispaikkaan Hengikselle. Silloin on mahdollista vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia, kahvitella ja keskustella vapaamuotoisesti asiasta tai asian vierestä. Mukana on aina myös pieni hartaushetki.

–Meillä on ihana porukka. Aina on mukava tavata, sanoo Henna Mäki.

RYHMÄ on pysynyt lähes samana pidemmän aikaa. Uusia jäseniä otetaan mielellään mukaan ryhmään. Asiasta kiinnostuneita yhteyshenkilönä toimiva diakoni Eveliina Mäki kehottaa olemaan yhteyksissä. Saattohoitoystäviä tarvitaan tässä maailmassa. Henna Mäki muotoilee asian sanomalla, että monesti ihminen tarvitsee kuuntelijaa, ja on tärkeää, että saa jollekin sanoittaa kokemaansa.

Aino Alppinen

Aiheesta meillä aiemmin julkaistua

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.