Lakis Areena sai uutta ilmettä Aisaparin hanketuen avulla 

Komeahan uusi varasto on.
Komeahan uusi varasto on.

LAKIS AREENAKSI nimetty kylätalo rakennettiin pari vuotta sitten Karstulan Lomakouherosta puretuista hirsistä. Hanke onnistui hyvin ja kylätalo valmistui suunnitelmien mukaan, mutta kaikki ei tullut valmiiksi yhdellä kerralla. Budjetin takia oli pakko käyttää vanhat ovet ja ikkunat, vaikka varsinkin ovet olivat osin jo elinkaarensa päässä. Vanhat ovet olivat hataria eli monen oven raoista pilkisteli taivas ja aiheuttivat turhia lämpöhäviöitä, eikä se vedon tunnekaan mukava ole. Ovet olivat siis vaihtokunnossa ja se tiesi noin kymppitonnin rahantarvetta kyläseuralle. 

Toinen iso ongelma oli tapahtumissa tarvittavien tuolien ja pöytien varastointi. Areenalla pidetyissä tapahtumissa on yleisön määrä enimmillään ollut lähes parisataa ja kaikille pitää tietysti olla tuoli, jotta voi kuunnella konserttia tai seurata jotakin muuta esitystä. Häissä väkimäärä on helposti yli sata ja heille pitää olla tuolit ja pöydät, jotta ruokailut voidaan järjestää. Sitten lattia pitääkin saada hetkessä vapaaksi eli tuolit ja pöydät pitää haalata jonnekin muualle. Kun minkäänlaista varastoa ei ollut, kuljetettiin kaikki lähialueen isäntien maatilahalleihin traktoreilla tai autojen peräkärryillä. Tilanne oli kestämätön, kun tapahtumia alkoi Areenalla olla tungokseen asti. Tällä hetkellä varauksia on 164 eli melkein joka toiselle päivälle. Varaston rakentaminen oli siis edessä ja se tarkoitti taas lähes kymppitonnin rahanmenoa. 

Kolmantena pienenä ongelmana oli huoltorakennuksen ja kylätalon välinen terassi, joka oli varsinkin tanssien aikaan kovassa käytössä, mutta altis sateille. Niinpä terassin päälle päätettiin rakentaa valokatos, joka mahdollistaisi terassin käytön myös sadesäällä. Rahaa siihen kuluisi viitisen tonnia. 

Kyläseuralla on velkaa ennestäänkin, joten ainoa mahdollisuus saada ongelmat ratkaistua oli hakea hanketukea Aisaparilta. Tuki tarkoittaa sitä, että Aisaparilta saa rahoituksen materiaaleihin ja tukisummaa vastaava määrä on kyläseuran tehtävä rakentamisessa talkootyötä. Kustannusarvioksi tuli 48 000 euroa, josta Aisaparin tukea 24 000 euroa ja loput 24 000 euroa talkootyötä siten, että yksi talkootyötunti vastaa 15 euroa. Se tarkoittaa 1 600 talkootyötuntia.  

Hakemus tehdään sähköisesti Ruokaviraston ylläpitämässä järjestelmässä eli Hyrrässä. Hakemuksessa perustellaan tarkoin hankkeen tavoitteet ja merkitys, kerrotaan lukuisilla liitteillä yhdistyksen taustat, taloustilanne, rahoitussuunnitelmat ja monet muut asiat. Eipä siinä mitään, hakemus sisään ja Aisapari hyväksyi sen ja laillisuustarkistuksen jälkeen myös ELY-keskus. 

Hanke alkoi virallisesti maaliskuussa 2022 ja se piti toteuttaa samana kesänä, mutta erinäisten ongelmien takia toteutus siirrettiin seuraavaan kesään eli vuodelle 2023. Toteutus aloitettiin kesäkuun lopulla varaston rakentamisella ja sehän kävi talkoisiin ja tekemiseen tottuneilta eläkeukoilta vauhdikkaasti. Parissa viikossa oli varasto valmis ja tuolit ja pöydät kannettiin saman tien uuteen varastoon. 

Seuraavana oli ovien vaihto elokuun puolivälissä eikä siinäkään kauan mennyt, kun ovet oli vaihdettu. Vanhat ovet lähtivät kierrätykseen eli niille löytyi vielä käyttöä varastojen ja muiden ovina. Kylätalon kaksi pariovea asennettiin uuden varaston oviksi ja siinä ei pieni lämpöhukka haittaa mitään. Talkoolaisia riitti hyvin koko ajan ja kaikille oli mielekästä työtä. 

Valokatoksen niskaset tehtiin jämerästä liimapalkista.
Valokatoksen niskaset tehtiin jämerästä liimapalkista.

Valokatoksen rakentaminen oli vielä jäljellä ja sekin päätettiin rakentaa saman tien ja hyvinhän sekin meni. Kustannusarvio alitettiin parilla tonnilla ja rahat päätettiin käyttää sadevesikourujen asentamiseen ja varaston edustan laatoittamiseen, jotka molemmat olivat unohtuneet alkuperäisestä kustannusarviosta. Jäljelle jääneitä rahoja ei voi kuitenkaan käyttää omin päin mihinkään, vaan niiden käytöstä pitää tehdä muutoshakemus Aisaparille ja sekin menee vielä ELY-keskukseen laillisuustarkistukseen.  

Muutoshakemuksen jättämisen jälkeen voi töitä jatkaa omalla vastuulla eli jos muutoshakemusta ei hyväksytä, joutuu itse maksumieheksi. Hakemus kuitenkin hyväksyttiin ja sadevesikourut voitiin asentaa ja aloittaa myös varaston edustan laatoituksen teko, joka kuitenkin siirtyi kevääseen, kun murske jäätyi eikä sitä voitu tasoittaa. 

Kylätalo sai uutta ilmettä ja toiminnallisuus parani merkittävästi hankkeen toteutumisen myötä. Lakis Areenalla arki-illat ovat lähes täynnä, mutta päivisin olisi tilaa hyvinkin. Myös talvikauden viikonloppuina on paljon vapaata. Kyläseurassa onkin ollut pohdintaa, kuinka kylätalo saataisiin paremmin myös muiden vimpeläisten ja miksei muidenkin yhdistysten käyttöön. Vuokrahinnat ovat erittäin kohtuullisia ja tilat taipuvat lähes mihin tahansa, sillä Areenalla on ollut rippijuhlia, lasten synttäreitä, häitä, Pilates-jumppaa, kuoroharjoituksia ja niin edelleen. 

Seuraava kyläseuran järjestämä tapahtuma on Lakis Areenan Joulutori 3. joulukuuta kello 11-15 ja samassa tapahtumassa on Vimpelin kunnan palkitsemistilaisuus kello 14 alkaen. Joulutorilla on 28 myyntipaikkaa ja tätä kirjoittaessa vain yksi paikka oli varaamatta. Seuraavaksi on suunnitteilla Joulupuuropäivä joulunalusviikolla ja talven aikana on tarkoitus pitää perinteisiä tupailtoja torstaisin pari kertaa kuukaudessa. Tapahtumia on suunnitteilla paljon muitakin, mutta ei tahdo porukka riittää niitä järjestämään, joten se yhteistyö muiden yhdistysten kanssa alkaa olla välttämättömyys. 

Heikki Salmela 

Uudet ovet toivat ryhtiä kylätaloon. Lakis Areena
Uudet ovet toivat ryhtiä kylätaloon.

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.