Tuulivoimakaavoitus käynnistyy Vimpelissä

Kokouksen aluksi Seija Kinnunen, Sam Leijonanmieli ja Yrjö Koivukoski muistivat syntymäpäiviään viettäneitä valtuutettuja Matti Järvelää ja Hannu Särkistä.
Kokouksen aluksi Seija Kinnunen, Sam Leijonanmieli ja Yrjö Koivukoski muistivat syntymäpäiviään viettäneitä valtuutettuja Matti Järvelää ja Hannu Särkistä (oik.).

VIMPELIN kunnanvaltuusto päätti 23. lokakuuta käynnistää tuulivoimakaavoituksen Ruissalonnevalla ja mahdollistaa näin ranskalaisen Neoenin kaavoitusaloitteen eteneminen. Suunnitelma sisältää 24 tuulivoimalaa sekä 450 hehtaarin aurinkovoimapuiston. Vapo Terran hankkeen osalta aurinkovoima voi yhä toteutua, vaikka kahta tuulivoimapuistoa Vimpeliin ei voidakaan rakentaa.

35 vuoden keskituotolla arvioituna Neoenin voimalat tuottaisivat kunnalle kiinteistöveroa noin 1,8 miljoonaa euroa vuodessa.

–Valtuuston useammassa iltakoulussa on käsitelty hankkeita. Kokonaistuotto on ollut ratkaiseva tekijä valintaa tehdessä. Yhtiöitä on vertailtu myös kokonaisvaltaisesti; Neoen on tuuli- ja aurinkovoimatoimija joka tekee hankkeen alusta loppuun sekä toimii myyjänä. YVA:n aikana luontovaikutukset tullaan arvioimaan hankealueella ja se saattaa vaikuttaa alueeseen sekä myllymääriin, myös puolustusvoimat käsittelevät mallinnoksen, kertoi kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli.

–Ideaalissa aikataulussa ilman valituksia myllyt pyörisivät Vimpelissä 2027, mutta realistisesti lähempänä vuotta 2030.

Harri Hänninen (kesk.) halusi kiittää kunnanjohtajaa ja virkamiehiä pitkäjänteisestä ja hyvästä työstä hankkeen eteen.

VIMPELI INVEST OY:N perustaminen aiheutti laajalti parran pärinää, vaikka asiaa oli jo valtuuston iltakoulussa käsitelty. Sirpa Salomäki (kesk.) kysyi, eikö toimintoja eri tytäryhtiöiden välillä voitaisi keskittää. Samoilla linjoilla olivat Yrjö Koivukoski (kesk.) ja Matti Latvala (Aa.). Koivukoski toivoi, että tytäryhtiöiden hallintaa keskitettäisiin, jolloin niitä johtamaan voitaisiin palkata ammatti-ihminen. Latvala kritisoi niin ikään hallintohimmeleiden kasvavaa määrää ja toivoi asian parempaa valmistelua, sillä toimitusjohtajan ja hallituksen osalta suunnitelmat olivat vielä keskeneräiset.

Jukka-Pekka Uusitupa (ps) arvosteli tapaa, jolla asiaa on valmisteltu ja kritisoi sitä, että yhtiö tulee kunnanhallituksen alaisuuteen, jolloin valtuustolla ei ole siihen vaikutusvaltaa. Hän esitti, että valtuusto osallistuu perustamisasiakirjojen laatimiseen ja hyväksyy ne myöhemmin. Aloitetta ei kannatettu ja Uusitupa jätti pykälään eriävän mielipiteensä.

Hannu Särkinen (Haloo) muistutti, että asian toteuttamisella on kiire.

Tunnin tuumaustauon jälkeen seuraava pykälä kunnan pääomasijoituksesta yhtiöön päätettiin vetää pois listalta ja kehitysyhtiön perustaminen hyväksyttiin.

JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA Kympin työllisyysalueelle sekä kuntayhtymä Kympin perussopimus hyväksyttiin. JP Uusitupa kritisoi uutta hallintohimmeliä.

Mainos

–Nyt sitten valitaan kuntayhtymän johtaja ja hallitus, kokouspalkkiot paukkuu.

Salomäki kiitteli hyvin tehdystä työstä alueen valmistelussa.

TALOUDEN tasapainottamissuunnitelma sai niin ikään vihreää valoa valtuustolta.

–Viime vuosina on saatu alijäämää kirittyä, mutta viimeaikojen muutokset taloudessa ja se, että olemme yksi 14 kunnasta, jotka maksavat valtiolle siitä, että voivat tuottaa peruspalveluitaan, edellyttävät harkinnanvaraisen valtionosuuden hakemista ja sen takia on hyväksyttävä tasapainottamissuunnitelma. Negatiivisesta valtionosuudesta neuvoteltiin valtionvarainministeriössä ja todettiin, että tilanne on, ellei lain vastainen, ainakin harmaalla alueella, totesi Leijonanmieli.

Ensi vuonna kunnan valtiolle maksama määrä tulee vain kasvamaan.

Kaikki tasapainottamissuunnitelman toimenpiteet tuodaan vielä lautakuntien kautta valtuustolle päätettäviksi. Toimenpidelistalla on taksojen korotuksia sekä säästöjä sivistyspalveluista ikäluokkien pienentyessä.

TULOVEROPROSENTTI on Vimpelissä ensi vuonna 9,61, yleinen kiinteistövero 1,10, maa-alueiden 1,30, vakituisten asuinrakennusten 0,65, muu 1,30, rakentamattomien tonttien 3,00, yleishyödyllisten yhteisöjen 0,00 ja voimalaitosten kiinteistöveroprosentti 3,10.

Valtuustoaloitteissa Uusitupa ja Pasi Sova (Haloo) esittivät, että hallintosääntöön kirjataan valtuuston päättävän kunnanjohtajan virkamatkoista ulkomaille.

Mari Yliahtela ja Olli Valtola (kesk.) nimettiin varavaltuutetuiksi jäljellä olevalle valtuustokaudelle.

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.