Kulttuurille tukea Alajärvellä 

Villa Väinölässä esitettävä Illalla, illalla -teos sai tukea Alajärven elinvoimalautakunnalta. Arkistokuva.
Villa Väinölässä esitettävä Illalla, illalla -teos sai tukea Alajärven elinvoimalautakunnalta. Arkistokuva.
Viikon 43 lyhyet uutiset sisältävät kunnallisia, urheilua, talven tuloa ja maataloustukia.

ALAJÄRVEN elinvoimalautakunta päätti kokouksessaan 17. lokakuuta jakaa kulttuuriavustukset hakemusten mukaisesti. Rahaa oli syksyn haussa jaettavissa 5 800 euroa ja hakemuksia tuli yhteensä 5 410 euron arvosta. 

Luoma-ahon kyläyhdistys saa 800 euroa lastentapahtuman järjestämiseen, Alajärven maamiesseura 2 000 euroa bileiltojen järjestämiseen, Sipsetti ry 710 euroa maksuttoman Illalla, illalla -esityksen järjestämiseen Villa Väinölässä, Koskenvarren kyläyhdistys 600 euroa kylälehti Kohinan painatuskuluihin, Järvi-Pohjanmaan Seniorit 600 euroa musikaalimatkaan Seinäjoelle sekä Nelimartat ry 700 euroa joulukonserttilippujen hankkimiseen. 

JPK jatkoi voitolla 

JPK Edustus jatkaa jääkiekon kolmosdivarissa täysillä pisteillä kukistettuaan lauantaina Highsticks HT Academyn lukemin 7–5. Ilya Barinov taituroi kolme maalia, muista osumista vastasivat Mika Ilomäki, Jere Erkkilä, Santeri Kari ja Aleksandr Iarosiuk. Peli keräsi Oma SP Areenaan 218 katsojaa. JPK Akatemia puolestaan koki 8–1 tappion Jykiä vastaan. Sunnuntaina Edustus matkaa IKK 2:n vieraaksi.  

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset voimaan Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen maanteillä  

NOPEUSRAJOITUKSET otetaan käyttöön koko maassa viimeistään perjantaina 27. lokakuuta. Pääasiallinen vaihtopäivä on torstaina 26. lokakuuta, mutta ELY-keskukset voivat aloittaa muutosten tekemisen jo maanantaina 23. lokakuuta, mikäli paikalliset olosuhteet sitä edellyttävät. 

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa, joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. 

Tien korkea turvallisuustaso tai pienet liikennemäärät mahdollistavat kuitenkin joitakin poikkeuksia talvirajoitusten pääsääntöihin. Esimerkiksi sadan kilometrin nopeusrajoitus voi jäädä voimaan maanteillä, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan kaiteella. 

Viime vuosien tapaan Fintraffic voi pitää vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä korkeammat rajoitukset voimassa marraskuun loppuun asti, jos sää- ja keliolot sen sallivat. Esimerkiksi 120 km/h:n rajoitus voi siis olla voimassa hyvissä ajo-olosuhteissa valoisana vuorokauden aikana vielä marraskuussa. 

Normaaleihin nopeusrajoituksiin siirrytään takaisin tavallisesti huhtikuun alussa, kun päivät pitenevät ja ajokelit paranevat. 

Maatalouden investointi- ja aloitustukien valintajakso päättyi 15. lokakuuta 

VIIMEISIMMÄN tukijakson aikana Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukseen lähetettiin yhteensä noin 100 hakemusta maatalouden investointitukiin sekä nuoren viljelijän aloitustukiin. Tällä hetkellä käynnissä oleva tukijakso päättyy vasta ensi vuoden tammikuussa (16.10.2023–15.1.2024). 

Maatalouden kriisituki kohdennetaan nuorille viljelijöille 

NUORTEN lisätuki on maatalouden kriisituki, joka maksetaan vuoden 2023 EU:n nuorten viljelijöiden tulotuen lisäosana. Lisätukea ei tarvitse hakea erikseen, vaan se maksetaan automaattisesti viljelijöille, jotka ovat hakeneet EU:n nuorten viljelijöiden tulotukea peltotukien haussa vuonna 2023. Tuki maksetaan joulukuussa 2023. 

Ulkomaanmatkailu elpyi 

ULKOMAAN vapaa-ajanmatkailu elpyi kesällä 2023 lähes koronapandemiaa edeltäneelle tasolle. Matkoja tehtiin touko-elokuussa yhteensä noin 2,9 miljoonaa. Yöpymisen sisältäneitä matkoja oli 2,6 miljoonaa ja päivämatkoja tai -risteilyjä noin 0,3 miljoonaa. Kotimaassa yöpymisen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja tehtiin touko-elokuussa 9,7 miljoonaa. Määrä laski selvästi  jo toista vuotta peräkkäin. Kotimaanmatkailun väheneminen johtuu sukulais- ja tuttavavierailujen sekä mökkimatkojen hiipumisesta. Myös kotimaan vapaa-ajanmatkoihin liittyvät yöpymiset vähenivät.    

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.