Eränkäynnistä lumovoimaa -hanke päättyi syyskuun lopussa – Erämaanlumon tarina vasta alussa

Maasto-opas Ari Valkeinen ohjeistaa pilottiasiakas Mikael Luomaa.
Maasto-opas Ari Valkeinen ohjeistaa pilottiasiakas Mikael Luomaa. Kuva: Jani Ojala.

Eränkäynnistä lumovoimaa -hanke kokosi yhteen yrityksiä, yhdistyksiä sekä metsästyksestä ja metsästysmatkailusta kiinnostuneita yksityishenkilöitä kehittämään luontomatkailupalveluita. Hankkeen toimenpiteiden tuloksena Soinissa, Karstulassa ja Perhossa on syntynyt uusi aktiivinen yhteistyöverkosto, joka tuottaa yhdessä ja erikseen metsästys- ja luontomatkailupalveluita. Omia vahvuuksiaan hyödyntäen ja uudenlaista yhteistyötä rakentaen hankkeen toimijat ovat tuotteistaneet esimerkiksi jänis-. metsäkanalintu-, fasaani- ja hirvijahteja, koirankoulutusta, koulutusta metsästäjille, maastoruokailuja ja majoituspalveluja.

Tuotteita päästiin testaamaan syyskuussa, kun Soinin Vehulla Nature Paavolassa järjestettiin jänisjahti ja Tmi Erä-ässän fasaanijahti. Fasaanijahti toteutettiin Soinin Metsästysseuran peltomaastoissa ja maastoruokailuista vastasi Nature Paavola.

–Molemmat pilottijahdit olivat menestyksekkäitä ja opettavaisia. Pilottijahtien testiasiakkaat olivat asiantuntevia metsästyksen harrastajia sekä riistahallinnon ammattilaisia, joilta toimijat saivat rakentavaa ja erittäin kannustavaa palautetta. Pilottijahdit koettiin aidoiksi ja sujuviksi, maastot hyvin tarkoitukseen sopiviksi ja tunnelma iloiseksi ja viihtyisäksi. Tuotteet ovat siis valmiita markkinoille, kertovat projektipäällikkönä hankkeessa toiminut Soinin kunnan matkailu- ja viestintäkoordinaattori Eeva-Marja Jokinen ja hanketyöntekijä Jaana Pöllänen.

–Hankkeen erityisenä onnistumisena voidaan pitää yhteistyön kehittymistä alueen sisällä ja ideoiden tiivistymistä tuotteiksi ja tekemiseksi. Erämatkailun tulevaisuus Soinissa ja lähialueilla näyttää valoisalta. Tämä erityinen teemamatkailu pysynee aina sopivan pienenä, mutta oikein valittuihin kohderyhmiin keskittymällä toiminta voi tuottaa palveluntarjoajille ja erityisesti yhdistyksille ja seuroille lisätuloja muun muassa yhdistystoiminnan turvaamiseksi. Erämatkailun kautta on mahdollista myös vahvistaa alueen tunnettuutta ja sitä kautta alueen pito- ja elinvoimaa. Harrastusmahdollisuudet lisäävät viihtyvyyttä niin omassa asuinympäristössä kuin vapaa-ajan kohdetta valittaessa. Voisiko erämatkailu olla tulevaisuudessa tämän alueen valtti, jolla erottautua?

Tuoteaihioita pyörii toimijoiden ajatuksissa vielä lisää ja niitä tulevaisuudessa varmasti saadaan tarjolle enemmänkin. Valmiit tuotteet ja yhteistyöverkosto ovat esillä yhteisellä internetsivustolla osoitteessa www.eramaanlumo.fi.

Hankkeen rahoitti harvaan asuttujen alueiden parlamentaarinen työryhmä Lapin ELY-keskuksen kautta.

Jatkohanke metsästys- ja kalastusmatkailun kehittämiseksi ja yhteistyöverkoston laajentamiseksi on jo vireillä. Pitkäjänteinen ja johdonmukainen työ luontomatkailun osalta saa jatkoa.

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.