Vähän vasemmalla kädellä

Kaija Hurmerinta.
Kaija Hurmerinta.

MEITÄ vasenkätisiä on väestöstä noin kymmenen prosenttia. Aiemmin vasenkätisyyttä pidettiin epänormaalina ja moni tunteekin jonkun henkilön, joka aikoinaan pakotettiin koulussa kirjoittamaan oikealla. Vaikka suhtautuminen on onneksi muuttunut, on moni vasuri oppinut oikeakätisesti esimerkiksi neulomaan, virkkaamaan, soittamaan kitaraa tai vaikkapa lyömään pesäpalloa, kun vasenkätistä mallia ei ole ollut tarjolla.  

Vasenkätisyyden syntysyyt ovat yhä epäselviä. Perinnöllisyydellä kuitenkin näyttäisi olevan merkitystä, sillä kahden vasenkätisen lapsesta tulee noin 40 prosentin todennäköisyydellä myös vasenkätinen.  

Vasureita on pidetty luovempina siksi, että heitä ohjaa oikea aivopuolisko, josta luovuuden ajatellaan tulevan. Joidenkin tutkimusten perusteella ainoastaan kolmasosa vasenkätisistä olisi sellaisia, joiden oikea aivopuolisko on hallitseva. Luovuusmyytti pätisi siis vain tähän osaan. Tieteen mukaan ihminen ei ole kuitenkaan vasen- tai oikea-aivoinen. 

Moni Yhdysvaltain presidenteistä on ollut vasenkätinen, mutta toisaalta myös Osama Bin Ladenin ja Viiltäjä-Jackin väitetään olleen vasureita. 

Eräiden tutkimusten mukaan vasenkätiset olisivat säikympiä, äkäisempiä ja huolestuneempia kuin oikeakätiset. Lisäksi mielenterveyden ongelmat, lukihäiriöt ja ADHD olisivat heillä yleisempiä. 

Olipa niin tai näin, me vasurit elämme tässä maailmassa oikeakätisten ehdoilla. Monet arjen asiat ja työvälineet on suunniteltu oikeakätisille sopiviksi. Vasenkätisiltä sujuu kuitenkin myös oikean käden käyttö paremmin kuin oikeakätisiltä vasemman käden. Kolumnin otsikko onkin oikeakätisten käyttämä ilmaus. 

Vaikka mustekynien aika on onneksi ohi, voi kuulakärkikynänkin kanssa kirjoittaessa saada paperin ja kämmensyrjänsä sotkuun. Vasemman käden käyttäminen näyttää usein toisista hankalalta ja vaaralliseltakin. Äitini tapasi aina kauhistella, kun käyttelin leikkuuveistä vasemmalla kädellä. Totesin hänelle, että vaarallisempaa olisi, jos leikkaisin oikealla kädellä.  

Mainos

Mailapeleissä vasenkätiset voivat olla varsin yllättävä vastus oikeakätisille. Meillä vasureilla on eloonjäämistaistelua varten hallussamme myös tehokas ase, nimittäin vasen koukku. Toivottavasti sen käyttöön ei elämässä tule tarvetta. 

Kaija Hurmerinta

Lisää kolumneja täällä

Sami Alasara kirjoittaa Geoparkin kuulumisista:

Syksyn tuulia  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

JPYP juhlii pian!

Elinkeinoyhtiö mukana yrittäjän arjessa jo 30 vuotta  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.