Lukijan mielipideartikkeli:

Tuntematon heppu olikin Putin

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.
Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän keskeinen henkilö oli pitkäaikainen ylivirastomestari Hannu Sainio. Hän sai presidentti Koiviston adjutantilta heinäkuun puolivälissä 1991 tehtäväksi hommata seuraavaksi maanantaiksi edustavan, mutta ei liian näyttävän auton ja kuljettajan. Sainio ei halunnut siirrellä lomavuoroja ja otti siksi itse tehtävän vastaan. Adjutantti kertoi vieraita olevan kaksi ja että heitä kaitsemaan oli määrätty venäjän taitoinen ulkoasiainsihteeri Kirsti Päällysaho. Hänkään ei oikein tiennyt, mistä vierailusta oli kyse, mutta toinen vieraista olisi Pietarin pormestari Anatoli Sobtšak ja toinen hänen apulaisensa.

Sainio noudatti presidentinlinnasta saamiaan ohjeita ja vei vieraat vaivihkaa silloisen KOP:n majalle lähelle Tammisaarta Orholmenin saarelle. Rannassa odottivat Suomessa lomaileva Viron presidentti Lennart Meri ja adjutantti Purre perheineen. Muita henkilöitä saarella ei ollut. Jussi Pekkarinen luonnehti presidentti Koiviston toimineen takapiruna Meren ja Sobtšakin tapaamisessa, kun juuri itsenäistyneen Viron ja Venäjän välillä oli monia kipupisteitä.

Saaren isäntäväki ja vieraat siirtyivät neuvottelemaan ja Sainio rupesi onkimaan Meren ja Purren tyttärien kanssa. Parin tunnin jälkeen presidentti Meren Helle-puoliso tuli kertomaan Sainiolle vieraiden päättäneenkin yöpyä saaressa ja antoi hänelle tehtäväksi hakea illallisruokaa Tammisaaresta, kun hänellä ei ollut sitä varattuna vieraita varten.

Isäntien ja vieraiden neuvotellessa Helle-emäntä tarjosi Kirstille mahdollisuuden saunomiseen. Hän saunoi oikein kunnolla ja kun hän oli menossa uimaan viimeistä kertaa laittoi hän onneksi uimapuvun päälleen, kun herratkin tulivat saunomaan. Meri ja Sobtšak pyysivät illallisen jälkeen Päällysahoa jäämään seuraan. Presidentti Meri totesi kohteliaasti hänen olevan yhdistävä tekijä Pietarin ja Tallinnan välillä. Kirsti meni huoneeseensa ja faksasi kuulemansa ministeriöön ja sanoma oli seuraavana aamuna presidentti Koiviston työpöydällä.

Mainos

Melkoinen päivä, mietti Kirsti ja pistäytyi vielä ulos, missä Sobtšakin avustaja ihaili iltaa ja ehdotti kävelyä rantakallioille. Kirsti esteli uupumuksen vuoksi, mutta pohtii vieläkin, että olisi ehkä pitänyt sittenkin mennä. Sainio kuskasi Pietarin vieraat seuraavaa aamuna Kultarantaan presidentti Koiviston tarjoamalle lounaalle. Myös Kirsti Päällysaho sai lounaskutsun ja paikan presidentti Koiviston vierestä, vaikka ulkoasiainsihteerit eivät yleensä Kultarannassa aterioineet. Maailma alkoi sitten nopeasti muuttua ja Sainiolle tutunnäköinen heppu ilmestyi usein kuvaruutuun. Hän tapasi Kirstin ministeriön käytävällä, joka kertoi yhteisen tutun olevan Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Kirsti Narinen o.s. Päällysaho on 1960 syntynyt lappajärveläislähtöinen diplomaatti. Lappajärven lukion oppilaskunta julkaisi Kärnä-lehteä. Lehdessä 1977 kerrotaan Kirstin saaneen kahden vuoden stipendin Kanadaan ja siinä on myös Kirstin omia vaikutelmia opiskelustaan. Kirsti suoritti kansainvälisen IB- ylioppilastutkinnon 1979 ja Suomessa Turun yliopistossa 1985 oikeustieteiden kandidaatin tutkinnon. Hänen työuransa alkoi ulkoministeriön palveluksessa Leningradissa ja myöhemmin Suomen Viron suurlähettiläänä. Kirstin vanhemmilla oli kesäkoti Kärnän Vartijaniemessä ja joskus Vartijaniementiellä saattoi bongata Kirstin diplomaattirekisterikilvin varustetun auton ja sen ystävällisen omistajan.

Veikko Leväniemi

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Iltaöiset työvuorot pesulassa laittoivat mielikuvituksen laukkaamaan. Kuva tehty tekoälyn avulla.

Pesulassa

Joskus nuorena tein siivoushommia iltatöinä. Yhtenä paikkana oli pesula, jonne pääsi myöhään illalla työntekijöiden lähdettyä

Pienen pyöräilijän pitkä kotimatka päättyi onnellisesti. Kuva luotu tekoälyn avulla.

Outo tapahtuma 

AIKA oli 70-luvun alkua. Olin ala-aste-ikäinen silloin ja lauloin lapsikuorossa. Harjoitukset pidettiin Kortesjärven kirkonkylällä seurakuntatalossa.

Jyrki Viinikka kertoo postinjaon parissa kokemastaan hämmentävästä hetkestä. Kuva luotu tekoälyn avulla.

Itsekseen aukeava ulko-ovi

Olin aikoinaan jakamassa aamupostia autopiirissä. Kello oli neljä aamulla. Tulin pihaan, jossa oli samassa rakennuksessa

Järviseutulainen, tiedätkö kummitustarinan tai haluatko keksiä sellaisen? Lähetä meille osoitteella toimitus@jarviseudunsanomat.fi.

Kummitustalo

Olin maaseudun puolella jakamassa aamupostia ja siellä on yksi omakotitalo, joka on todella kummitustalo, varsinkin

Öinen valoilmiö kummastutti Jyrki Viinikkaa. Kuva luotu tekoälyn avulla.

Öinen valoilmiö

ASUIN vanhassa omakotitalossa. Heräsin yöllä ja ulkona oli pimeää. Makuuhuoneen seinässä oli valokuvio, joka liikkui.

Ensio Uusitupa moittii Vimpelin kuntapäättäjiä holtittomasta velanotosta koulukiinteistöjen vuoksi.

Vimpelin sudenkuopat 

KUNTAJOHTOMME keskittyy elinvoimamme kannalta toisarvoisiin asioihin, kuten utopistiseen lappajärveläisten Geopark-hankkeeseen Japanin matkoineen, sekä uusiin hybrideihin

Iltaöiset työvuorot pesulassa laittoivat mielikuvituksen laukkaamaan. Kuva tehty tekoälyn avulla.

Pesulassa

Joskus nuorena tein siivoushommia iltatöinä. Yhtenä paikkana oli pesula, jonne pääsi myöhään illalla työntekijöiden lähdettyä

Pienen pyöräilijän pitkä kotimatka päättyi onnellisesti. Kuva luotu tekoälyn avulla.

Outo tapahtuma 

AIKA oli 70-luvun alkua. Olin ala-aste-ikäinen silloin ja lauloin lapsikuorossa. Harjoitukset pidettiin Kortesjärven kirkonkylällä seurakuntatalossa.

Jyrki Viinikka kertoo postinjaon parissa kokemastaan hämmentävästä hetkestä. Kuva luotu tekoälyn avulla.

Itsekseen aukeava ulko-ovi

Olin aikoinaan jakamassa aamupostia autopiirissä. Kello oli neljä aamulla. Tulin pihaan, jossa oli samassa rakennuksessa

Järviseutulainen, tiedätkö kummitustarinan tai haluatko keksiä sellaisen? Lähetä meille osoitteella toimitus@jarviseudunsanomat.fi.

Kummitustalo

Olin maaseudun puolella jakamassa aamupostia ja siellä on yksi omakotitalo, joka on todella kummitustalo, varsinkin

Öinen valoilmiö kummastutti Jyrki Viinikkaa. Kuva luotu tekoälyn avulla.

Öinen valoilmiö

ASUIN vanhassa omakotitalossa. Heräsin yöllä ja ulkona oli pimeää. Makuuhuoneen seinässä oli valokuvio, joka liikkui.

Ensio Uusitupa moittii Vimpelin kuntapäättäjiä holtittomasta velanotosta koulukiinteistöjen vuoksi.

Vimpelin sudenkuopat 

KUNTAJOHTOMME keskittyy elinvoimamme kannalta toisarvoisiin asioihin, kuten utopistiseen lappajärveläisten Geopark-hankkeeseen Japanin matkoineen, sekä uusiin hybrideihin

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.