Kaisa Ikola vierailee Lappajärven kirjastossa 

Kaisa Ikolan ”neuleromaani” Oikein nurin saa jatkoa, kun Kaksi oikein yhteen on ilmestynyt syyskuussa.
Kaisa Ikolan ”neuleromaani” Oikein nurin saa jatkoa, kun Kaksi oikein yhteen on ilmestynyt syyskuussa.

Tiistaina 26. syyskuuta Lappajärven kirjastoon saapuu seinäjokelaiskirjailija Kaisa Viitala, joka julkaisee kirjoja nimellä Kaisa Ikola ja Kaisa Viitala. 

Ikola on pitkän linjan kirjoittaja, sillä hän voitti 13-vuotiaana Kontakti-kirjoituskilpailun. Hän kertoo kirjoittaneensa kirjan tai kaksi vuodessa parikymppiseksi asti. Sitten tuli kahdenkymmenen vuoden tauko, jolloin hän kirjoitti, mutta ei saanut kirjojaan julki, kunnes vuonna 2020 juuri ennen koronan tuloa puhelin soi, ja tanskalainen Saga Egmont -kustannustalo halusi julkaista kaikki hänen kirjansa. Ensin e-kirjoina ja äänikirjoina, sitten myös painettuina.  

Ikola aloitti kirjoittamalla lasten- ja nuortenkirjoja. Hullu luokka -sarja on tästä oiva ja hyvin tunnettu esimerkki. Sen jälkeen tuli nuorille aikuisille suunnattu Ylämaa-sarja. Betty-sarja ja neuleromaanit ovat puolestaan aikuisten viihderomaaneja. Ja keväällä 2024 ilmestyvä Klaanin vieraana on historiallinen romaani. Ikola sanoo kirjoittaneensa aina ikäisilleen tai vähän nuoremmille. Ja historiaa pääaineena lukeneena Skotlannin-ystävänä hän on sijoittanut monet romaaninsa Skotlannin menneisyyteen. 

Ikola on päivätyökseen Herättäjä-Yhdistyksen viestintäsuunnittelija ja vastaa yhdistyksen valtakunnallisesta viestinnästä. Ihmettelen, miten hän ehtii tällaiseen julkaisutahtiin. 

–Toiset menevät jumppaan tai kuntosalille töiden jälkeen. Minä kirjoitan, koska se on minun harrastukseni, naurahtaa Ikola kysymykselleni.  

Mainos

Kirjailijan työ on sitkeyttä vaativaa ja julkaisukynnyksen ylittäminen on työn takana. Ikola koki sen romaaninsa Oikein nurin kohdalla. Hän tarjosi kirjaa sen valmistuttua vuonna 2011 monelle kustantajalle, mutta sai aina kieltävän vastauksen. Sisuuntuneena hän päätti antaa kirjan bloginsa kautta luettavaksi. Kirjan sai, jos lupautui harjoittamaan hyväntekeväisyyttä jossain muodossa. Ikola koki saaneensa itse apua ja halusi näin laittaa hyvän kiertämään. 

Kirjasta pidettiin, ja kun Saga Egmont alkoi julkaista Ikolan tuotantoa, tämäkin kirja ilmestyi ensin e-kirjana, sitten äänikirjana ja lopulta vuonna 2021 painettuna. Kysynkin kirjailijalta, vieläkö painetulla kirjalla on kysyntää. 

–Kyllä tuntuu edelleen olevan kysyntää. Kun kirjani kokivat uuden tulemisen e-kirjana ja äänikirjana, moni toivoi, että kirja olisi myös painettuna. On paljon ihmisiä, jotka eivät halua kuunnella äänikirjoja tai lukea edes e-kirjoja. 

–Painettu kirja ei siis ole häviämässä. Toki sähköisessä muodossa julkaistujen kirjojen nopeus viehättää, kun enää ei tarvitse odottaa kirjan tuloa painosta. Mutta lopultakin kaikki kolme julkaisumuotoa palvelevat omaa käyttäjäkuntaansa, sanoo kirjailija.  

Aino Alppinen 

Lisää kirjallisuusaiheisia juttuja

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.