Villisika tuo monta uhkaa

Villisikoja ei kaivata Suomen luontoon afrikkalaisen sikaruton pelossa, toteavat kannanoton allekirjoittaneet tahot.
Villisikoja ei kaivata Suomen luontoon afrikkalaisen sikaruton pelossa, toteavat kannanoton allekirjoittaneet tahot.
Villisikoja ei kaivata Suomen luontoon afrikkalaisen sikaruton pelossa, toteavat kannanoton allekirjoittaneet tahot.
Villisikoja ei kaivata Suomen luontoon afrikkalaisen sikaruton pelossa, toteavat kannanoton allekirjoittaneet tahot.

Villisian levittämä afrikkalainen sikarutto (ASF) voi aiheuttaa kovia rajoitustoimia metsissä liikkumiseen, metsien käyttöön ja kotieläintuotantoon, kuten Ruotsin esimerkki osoittaa. Tauti voi levitä villisioissa nopeasti, mutta tehokkain vastakeino on rajoittaa metsästyksellä voimakkaasti villisikakantaa.

Tähän asti suurin uhka taudin leviämiseen on ollut itärajan ylitse liikkuvat virusta kantavat villisiat. Tämän lisäksi on aina olemassa mahdollisuus, että ihmiset levittävät tautia vahingossa. Molemmissa tapauksissa avainasemassa ovat luonnossa liikkuvat villisiat. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää kannustaa metsästäjiä poistamaan jokainen alueellamme liikkuva villisika.

Metsästäjille täytyy antaa myös kiitosta; villisiat on pääsääntöisesti metsästetty vaivoja säästämättä pois ja näin autettu tässä asiassa. Toivottavasti näin on jatkossakin. Metsästysmatkailu on toinen vaaran paikka. Tämän riskit voidaan välttää aluevalinnoilla ja erittäin harkitulla toiminnalla saaliin ja välineiden suhteen.

Ruotsin esimerkki osoittaa, että taudin ilmennyttyä alueelle asetetaan rajut rajoitustoimet, joissa on kielletty metsissä liikkuminen, virkistyskäyttö, metsien hoitotyöt ja metsästys. Alueen kotieläintalous ja elintarvikejalostus joutuvat myös rajujen toimenpiteiden kohteeksi. Lisäksi erityisesti sianlihan vienti pysähtyy.

Tehdään kaikki oma osamme afrikkalaisen sikaruton pitämiseksi poissa Suomesta. Villisikoja ei Suomen luontoon tarvita.

MTK-Etelä-Pohjanmaa

MTK-Keski-Pohjanmaa

Österbottens Svenska Producentförbund

Itikka Osuuskunta

Österbottens Kött

Lisää mielipiteitä täällä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.