Sain hyvin hoidetun apteekin ja ihanan henkilökunnan, kertoo Evijärven uusi apteekkari

Uusi apteekkari Laura-Maria Lepola-Fräntilä on saanut Evijärvestä positiivisen kuvan.
Uusi apteekkari Laura-Maria Lepola-Fräntilä on saanut Evijärvestä positiivisen kuvan.
Uusi apteekkari Laura-Maria Lepola-Fräntilä on saanut Evijärvestä positiivisen kuvan.
Uusi apteekkari Laura-Maria Lepola-Fräntilä on saanut Evijärvestä positiivisen kuvan.

EVIJÄRVI sai kesäkuun lopussa uuden apteekkarin. Laura-Maria Lepola-Fräntilä kertoo, että vastaanotto Evijärvellä on ollut uskomattoman hieno ja mieltä lämmittävä.

–Ihmiset ovat toivottaneet tervetulleeksi ja henkilökunnan kanssa on löytynyt yhteinen sävel.

Vantaalta kotoisin oleva Lepola-Fräntilä muutti ”miehen perässä” Etelä-Pohjanmaalle 2007. Hän on työskennellyt 15 vuotta proviisorina, viimeisimmäksi Seinäjoella. Ensimmäistä omaa apteekkia haettaessa kulkuyhteys ja työmatkan pituus oli merkittävä tekijä.

–Tänne tulee 90 kilometriä, mutta tie on hyvä. Evijärvi ei ollut minulle ennalta tuttu, mutta tässä tullaan tutuiksi hyvää vauhtia.

Apteekki pysyy Evijärvellä

KAIKISTA maailman myllerryksistä huolimatta apteekin tulevaisuus Evijärvellä näyttää hänen mukaansa hyvältä.

–Apteekki ei ole täältä poistumassa, vaikka palvelut keskittyvät. Asiakaskunta on ollut ihanan uskollista ja tukee paikallista yrittäjää. Palvelun tarve kasvaa, koska ihmiset ikääntyvät ja toisaalta henkilökohtaisen palvelun merkitys säilyy. Täältä olisi aikamoinen matka lähteä lääkkeiden takia esimerkiksi Kauhavalle.

Vaikka koronan aikana nettikauppojen, myös etäapteekkien palveluiden käyttö kasvoi, lähellä asiakasta oleva kasvokkain tapahtuva palvelu ei ole korvattavissa.

–On paljon ihmisiä, joille digipalvelut aiheuttavat haasteita. Yhden asiakkaan kanssa on jopa opeteltu puhelimen käyttöä. Vaikka lääkkeitä ostaisi kotimaisesta laillistetusta apteekin verkkokaupasta, voidaan paikan päällä paremmin paneutua henkilökohtaiseen tilanteeseen, esimerkiksi lääkkeiden yhteisvaikutuksiin. Mikä sopii yhdelle, ei aina sovi toiselle, esimerkiksi ikä vaikuttaa lääkityksiin.

–Koen tärkeänä, että voimme auttaa. Se tuo merkityksellisyyttä itsellekin. Ehditään tässä jutella muutakin kuin pelkkiä lääkeasioita. Tahti on erilainen verrattuna isoihin apteekkeihin, vaikka sielläkin asiakkaat tulivat ajan mittaan tutuiksi. Jollekin apteekissa käynti voi olla se päivän ainoa tapaaminen, jossa tulee kuulluksi. Ne ovat merkityksellisiä kohtaamisia.

–Vielä täytyy kehua ihanaa henkilökuntaa, joka pitää upealla tavalla huolta asiakkaista. Meillä on kaksi farmaseuttia sekä proviisori, tiivis ja ihan mahtava porukka: asiantuntemusta riittää, nauru on herkässä ja meno positiivista. Uskon, että asiakkaat kokevat, että tänne on helppo tulla, saa neuvoja ja apua.

Lääkkeiden noutamista ei kannata jättää viime tippaan

APTEEKKIALALLA on ollut kasvavana haasteena puute lääkevalmisteista.

–Suurin osa voidaan korjata lääkevaihdoilla. Apuna on Apteekkariliiton lääkehaku, josta asiakas itsekin voi netissä seurata, mistä jotain tuotetta on saatavilla. Me voimme osaltamme miettiä ratkaisuja yhdessä lääkärin kanssa.

–Kysyntäpiikit, sodat ja muut aiheuttavat haasteita globaalisti. Lääkkeiden saatavuus kuitenkin turvataan valtion tasolta, ettei tarvitse olla huolissaan lääkkeittä jäämisestä. Joskus voi joutua vaihtamaan johonkin, mikä ei välttämättä sovi niin hyvin yhteen muun lääkityksen kanssa. Vaikka nämä asiat ovat hyvin ratkenneet, lääkkeiden noutamista ei kannata jättää viime tippaan siltä varalta, että joudutaan miettiä vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Lepola-Fräntilä lupaa, että apteekin valikoimaa voidaan kehittää ketterästi asiakkaiden toiveiden mukaan.

 –Kuulemme mielellämme toiveita. Ja jos jotain ei löydy hyllystä heti, voidaan osa tuotteista saada tilattua jo seuraavalle päivälle.

Viimeisimmäksi apteekissa tuotevalikoimaa laajennettiin Acon kosmetiikalla.

Toisten auttaminen harrastuksena

ENSIMMÄINEN oma apteekki on etappi työuralla ja merkittävä juttu.

–Onneksi sain hyvin hoidetun apteekin ja ihanan henkilökunnan.

Pienessä apteekissa apteekkarin työnkuva on esimiestyön ja paperitöiden lisäksi pitkälti myös asiakaspalvelua.

–Tekeminen ei ihan heti lopu. Jo ennen kuin tulin tänne, oli tehtynä jo useampi mapillinen sopimuksia. Pääasiassa kuitenkin kahdeksan tuntia riittää. Muullekin elämälle on jäätävä aikaa. Perhe on tärkeä.

Myös harrastuksissa näkyy halu auttaa. Laura-Maria Lepola-Fräntilä kertoo saaneensa Lions-toiminnan perintönä kotoa ja on mukana LC Ilmajoen Viljoissa. 

–Siinä pääsee auttamaan muita ihan konkreettisestikin.

Muita harrastuksia ovat puutarhanhoito ja matkustelu; viimeksi perhe kävi Legolandissa, joka oli paitsi 9-vuotiaan, myös aikuisten mieleen. Perheen kanssa vietetään aikaa myös mökillä Hämeessä, missä suku on lähellä.

UUSI apteekkari juhlistaa taloon tuloaan viikolla 38 kahvittelun, tarjousten, yllätyslahjojen ynnä muun mukavan merkeissä.

–Hämärien kauppojen aikaan olemme avoinna tunnin tavallista myöhempään.

Lisää juttuja Evijärveltä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA