Uusimmat kesäblogit:

Virtuaali-jokkiksen kaikkien aikojen nuorin kisaaja on SM-sijoitukseensa tyytyväinen – ”Vähän kyllä jännitti”     

Tatu on e-jokkiksessa yltänyt palkinnoille useassa kisassa. Pokaaleja on matkan varrella ehtinyt kertyä komea rivi.
Tatu on e-jokkiksessa yltänyt palkinnoille useassa kisassa. Pokaaleja on matkan varrella ehtinyt kertyä komea rivi.

AKTIIVINEN monen lajin harrastaja, evijärveläinen Tatu Paananen, 10, löysi korona-aikana digitaalisen autourheilun, kun viikko-ohjelmasta yhtäkkiä peruuntuivat jalkapallo- ja yleisurheiluharrastusten harjoitukset. Loikka autourheilun maailmaan tuntui luontevalta, kun laji oli isän kautta jo ennestään tuttu.  

–Olen itse harrastanut jokkista 15-vuotiaasta asti, joten autourheilu on aina ollut osa meidän perheen arkea. Koronan muuttaessa kalenterin sisältöä, tuli kuvioihin enemmän Virtuaali-jokkis. Virtuaali-jokkista ajeltiin pienemmässä mittakaavassa jo ennen koronaa, mutta laji aktivoitui kunnolla koronan aikana. Tatu oli tuolloin seitsemän. Alkuun hän ajoi kanssani samalla koneella. Tatulle oma laite valmistui 2022 vuoden alussa, kertoo isä Markus Paananen

Eri lajeista helposti innostuva Tatu kehittyi lajissa nopeasti. Isällä ja Tatulla on harjoitteluajoihin oma rinki, jossa Tatu saa ajaa aikuisten joukossa. Treeniporukka, jossa harjoitellaan, koostuu lähialueiden kovista kuskeista. Kuljettajat ovat Etelä-Pohjanmaan alueelta.  

–Armoa ei anneta, nauraa Markus. 

–Se on varmasti osasyy siihen, että Tatu on lajissa päässyt kehittymäänkin. Toki myös aiemmat urheiluharrastukset vaikuttavat, sekä Tatun intohimo kaikenlaiseen urheiluun. 

Tälle vuodelle Virtuaali-jokkikselle myönnettiin ensimmäistä kertaa SM-arvo. Ensimmäiset Virtuaali-jokkiksen, eli Pikupa eJokkiksen SM-finaalit ajettiin 4. elokuuta 2023 Jyväskylässä, Secto MM -rallin oheistapahtumana Paviljongilla. Kisoihin kutsuttiin yli 400 nimen joukosta 24 parhaiten pärjännyttä kuskia (useamman vuoden ajalta). Tatu ajoi karsintojen kautta sm-finaaliin, kahden karsintakisan yhteenlasketut pisteet olivat kolmanneksi korkeimmat. Kisaan kutsuttiin 12, sekä 12 parasta karsintakisoista, jotka ajettiin kevättalvella.  Vanhempien suostumuksella Tatu otti osaa virtuaalisen autourheilun SM-kisoihin, joissa hän kilpaili aikuisten sarjassa. Ei helppo pala nuorelle miehelle, mutta muitakin haasteita riitti. 

–Vaikeinta oli päästä lähelle Kalle Rovanperää, Tatun idolia, nauraa äiti Elisa Paananen. 

–Toki muitakin haasteita oli. Kisat ajettiin simulaattoreilla, joita eJokkiksen käytössä oli kuusi kappaletta. Välissä jouduttiin tehdä säätöjä Tatun mitoille, joka oli muita miehiä monta päätä lyhyempi, sanoo Markus. 

KISASSA Tatu ei kuitenkaan ainoastaan selviytynyt, vaan yllätti kaikki sijoittumalla upeasti neljänneksi. Saavutus on huomattava, sillä hän kilpaili kokeneiden kuljettajien rinnalla ja osoitti määrätietoisuudellaan, että taidot eivät katso ikää. Ajaminen kisoissa jännitti kuitenkin enemmän kuin kotona. 

–Jännitti aika paljonkin, mutta se helpotti kisan aikana, kertoo Tatu.  

–Kotona on helppo ajaa, kun simulaattori on rakennettu minun mittojeni mukaan. Vierailla laitteilla ja isossa tilassa ajaminen ensimmäistä kertaa tuntui ensin oudolta, mutta kyllä siihen sitten tottui. 

Myös isä Markus osallistui SM-karsintoihin, mutta tällä kertaa paikkaa kisoihin ei irronnut. 

–Ihan puhtaasti hävisin Tatulle, vaikka parhaani yritin. Asiasta tulikin siellä yleinen vitsin aihe. Juontajatkin jaksoivat muistuttaa joka mutkassa, että vaikka et kolmen parhaan joukkoon päässyt, olit kuitenkin parempi kuin isäs, nauraa Markus. 

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat Tatulla selvät ja vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä. 

–Minusta tulee isona jokkis-kuski, yleisurheilija ja jalkapalloilija, hän luettelee.  

–Ja ehkä hiihtäjä. 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Joukkuekuva EU/Lave yhteisjoukkueen kevätkierroksen viimeisestä pelistä Kälviältä, kun sarjan nousu Ykköseen varmistui. Kuva: Ville Paalanen.

Pallo pyörii 

LAPPAJÄRVEN VEIKKOJEN Pallo pyörii Järviseudulla -hanketta on testailtu ja käynnistelty kesän ajan. Hanke toteutetaan Opetus-

Severi Lassila tuuletti voittoa sydämensä kyllyydestä.

Veto kaivoi sotakirveen esiin

Veto-Jymy 2-0 (4-3,3-0) Vimpelin Veto kaatoi Sotkamon Jymyn miesten Superpesiksen kolmannessa finaaliottelussa. Ottelusarja on Sotkamolle

Joukkuekuva EU/Lave yhteisjoukkueen kevätkierroksen viimeisestä pelistä Kälviältä, kun sarjan nousu Ykköseen varmistui. Kuva: Ville Paalanen.

Pallo pyörii 

LAPPAJÄRVEN VEIKKOJEN Pallo pyörii Järviseudulla -hanketta on testailtu ja käynnistelty kesän ajan. Hanke toteutetaan Opetus-

Severi Lassila tuuletti voittoa sydämensä kyllyydestä.

Veto kaivoi sotakirveen esiin

Veto-Jymy 2-0 (4-3,3-0) Vimpelin Veto kaatoi Sotkamon Jymyn miesten Superpesiksen kolmannessa finaaliottelussa. Ottelusarja on Sotkamolle

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.