Uusimmat kesäblogit:

Vahva tahtotila kalatien saamiseksi Ähtävänjoen vesistöön  

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen chat-palvelussa pääsee nyt juttelemaan myös fysioterapeutin kanssa.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen chat-palvelussa pääsee nyt juttelemaan myös fysioterapeutin kanssa.

YLI 20 Ähtävänjoen luonnonmukaisen kalatien toteuttamista edistävän toimijan kokouksessa Pietarsaaressa hahmoteltiin tulevaa maanantaina 28.8.2023. Etelä-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen ELY-keskus olivat vastanneet lausunnollaan osakas- ja kalastuskuntien, Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n, SLL Pohjanmaan piirin ja muiden toimijoiden tekemään kalatiealoitteeseen saada luonnonmukainen kalatie Ähtävänjoelle.  

Kansanedustaja Peter Östman puhui Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n järjestämässä Ähtävänjoen kalatiekokouksessa.  

–Hanke on koko seudun intressissä, kotimaisesta ruokakalasta on pulaa. Hallitusohjelmassa kalatalouden rahat pidetään entisellään ja vanhojen nollalaitosten lupiin liittyen vesilakia uudistetaan.  

Kokouksessa olivat edustettuina myös Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Oy Herrfors Ab, Pedersören ja Evijärven kunta ja Pietarsaaren kaupunki. Tahtotila kalatien saamiseksi Ähtävänjoelle on suuri. Monipuolinen keskustelu jatkui noin parin tunnin ajan. Monissa puheenvuoroissa painotettiin erittäin uhanalaisen raakun merkitystä. Ähtävänjokeen on noussut vielä 1900-luvun alussa vaelluslohta, -siikaa, -harjusta ja taimenta. 

ÄHTÄVÄNJOEN luontainen vaelluskala- ja muu kalakanta on ollut monimuotoinen, mutta nykyisin niin kalojen kuin muidenkin eliöiden nousu on estynyt. On tärkeää, että kalan ja muidenkin vesieliöiden liikkuminen uomassa molempiin suuntiin on mahdollista. Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin koskien luonnon monimuotoisuutta ja luontokadon hillintää. Myös vesienhoidon tavoitteet velvoittavat. 

Ähtävänjoen yhdeksästä voimaloista yhdelläkään ei ole kalatietä. Kolmesta säännöstelypadosta yhdellä ei ole kalatietä. 

Luonnonmukainen kalatie Ähtävänjoelle -hankkeessa laadittiin suunnitelmat kalateiden toteuttamiseksi kaikkiin reitin patoihin. Voimayhtiöt ovat myös luvanneet 0,5 m3/s vettä kalatiehen. Kalateiden saaminen alimpiin patoihin on kiireellisintä. Toisaalta Lappajärven yläpuolella on vielä paikallisia vaelluskalakantoja. 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Annie Laitila kehottaa yrittäjiä miettimään UNESCON Geopark-statuksen hyötyjä omaan asiakasvirtaan.

Status tuli – mitäs nyt? 

KRAATTERIJÄRVI Geopark -hankkeelle myönnetty vihreä kortti virallistetaan vasta toukokuussa, mutta työ hankkeen eteen alkaa jo

Annie Laitila kehottaa yrittäjiä miettimään UNESCON Geopark-statuksen hyötyjä omaan asiakasvirtaan.

Status tuli – mitäs nyt? 

KRAATTERIJÄRVI Geopark -hankkeelle myönnetty vihreä kortti virallistetaan vasta toukokuussa, mutta työ hankkeen eteen alkaa jo

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.