Martti Ruuskalle on myönnetty vuoden 2023 Vimpeli-palkinto

Martti Ruuska (toinen oik.) vastaanotti Vimpeli-palkinnon 2023. Kiertopalkintoa olivat luovuttamassa Yrjö Ojala Manse PP:stä Tampereelta, Miika Rantatorikka, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja sekä Tuomo Hovila Vimpelin Vedosta. Kuva: Linnea Laatikainen.
Martti Ruuska (toinen oik.) vastaanotti Vimpeli-palkinnon 2023. Kiertopalkintoa olivat luovuttamassa Yrjö Ojala Manse PP:stä Tampereelta, Miika Rantatorikka, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja sekä Tuomo Hovila Vimpelin Vedosta. Kuva: Linnea Laatikainen.
Martti Ruuska (toinen oik.) vastaanotti Vimpeli-palkinnon 2023. Kiertopalkintoa olivat luovuttamassa Yrjö Ojala Manse PP:stä Tampereelta, Miika Rantatorikka, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja sekä Tuomo Hovila Vimpelin Vedosta. Kuva: Linnea Laatikainen.
Martti Ruuska (toinen oik.) vastaanotti Vimpeli-palkinnon 2023. Kiertopalkintoa olivat luovuttamassa Yrjö Ojala Manse PP:stä Tampereelta, Miika Rantatorikka, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja sekä Tuomo Hovila Vimpelin Vedosta. Kuva: Linnea Laatikainen.

Vuosikymmenten ajan pesäpallon parhaaksi eri tehtävissä toiminut Martti Ruuska Jyväskylästä on vastaanottanut vuoden 2023 Vimpeli-palkinnon. Palkinto jaettiin miesten 88. Itä-Länsi-ottelun tauolla Sotkamossa.

Parhaiten Ruuska tunnetaan tilastojen ja pesäpallohistorian uranuurtajana. Ruuskaa on kuvattu ”pesäpallotilastojen käveleväksi tietosanakirjaksi”, joka on avustanut vuosien varrella niin Pesäpalloliittoa, seuroja, tiedotusvälineitä, pelaajia kuin asialle vihkiytyneitä yksityishenkilöitä.

Yhteistyössä Pesäpalloliiton entisen toiminnanjohtajan Arto Ojaniemen kanssa Ruuska toimitti vuosien ajan Pesäpallokirjaa sekä pelaaja- ja pelinjohtajakortteja. Hän on ollut vahvasti vaikuttamassa pesäpallon kunniagallerian perustamiseen ja sen asettumiseen nykyiselle paikalleen Suomen Pesäpallomuseoon Vimpeliin.

Ruuskan kädenjälki on painunut vahvasti myös pesäpallotilastoinnin historiaan. Ruuska esitteli Arto Ojaniemelle ajatuksen kärkilyöntien onnistumisprosenteista, joita alettiin tilastoida kaudesta 1981 lähtien.

–Tilastot kertovat paljon pelin kulusta. Oikeastaan melkein pöytäkirjasta pystyy kertomaan, millainen peli on ollut, Ruuska totesi 70-vuotishaastattelussaan heinäkuussa 2021.

Vimpeli-palkinnon saajasta päättävän palkintoraadin muodostavat Vimpelin Vedon, Pesäpalloliiton sekä edellisen vuoden miesten ja naisten Superpesiksen voittajajoukkueiden edustajat. Vuonna 2023 raadissa olivat Miika Rantatorikka Pesäpalloliitosta, Laura Nuutinen Jyväskylän Kirittäristä, Jari Lakaniemi Vimpelin Vedosta sekä puheenjohtajana Tuomo Hovila Vimpelin Vedosta.

Vimpeli-palkinnon tausta

Kuvanveistäjä Kari Ovaska, joka on tehnyt muun muassa Vimpelin pesäpalloilijapatsaan, on lahjoittanut Vimpelin Vedolle pesäpalloilijapatsaan pienoisjäljennöksen. Tämä pienoisjäljennös annetaan vuosittain Itä-Länsi tapahtuman yhteydessä kiertopalkintona yhteisölle, yritykselle tai yksityiselle henkilölle, jonka katsotaan merkittävällä tavalla tukeneen tai tehneen työtä pesäpalloilun hyväksi.

Vimpeli-palkinnon saajat

2023 Martti Ruuska

2022 Manse PP, Tampere

2021 Arto Ojaniemi

2019 Päivi Pessi-Järvenpää

2018 Joensuun kaupunki

2017 Arto Luoma

2016 Nelonen Media

2015 Unto Väisänen

2014 Lapuan Virkiä

2013 Raimo Merivalo

2012 Hyvinkään Tahkon miesten superpesisjoukkue

2011 Jyväskylän Kirittäret

2010 Aulis Paski

2009 Veikkaus Oy

2008 Pesäkarhut, Pori

2007 Karhun tuotemerkki

2006 Antero Viherkenttä

2005 Värimiehet Oy

2004 Vimpelin Veto

2003 Liikenneturva

2002 Antti Alho

2001 Rautaruukki Oyj

2000 Kiteen Pallo -90

1999 Sotkamon kunta

1998 MTV3

1997 Sotkamon Jymy

1996 Osuuspankkiryhmä

1995 Mauno Liljamo, Lapua

1994 Rannila Steel Oy, Vimpeli

Luitko jo nämä urheilu-uutiset?

Universiadipronssia naisten koripallojoukkueelle  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Pesäpallopelien kuulutuksiin ja musiikkiin kaivataan yhteisiä pelisääntöjä – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Veto varmisti runkosarjan voiton – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lappajärvellä järjestettiin kokoontuminen tuuliurheilun ystäville – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.