Kaksi porttia – kaksi tietä 

MUTTA se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, kirjoittaa Heino Tervanen.
Mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, kirjoittaa Heino Tervanen Viikon sanassa.
MUTTA se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, kirjoittaa Heino Tervanen.
Mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, kirjoittaa Heino Tervanen Viikon sanassa.

JEESUS kehottaa (Matt. 7:13: ”Menkää ahtaasta portista sisälle Sillä se portti on avara ja tie lavea joka vie kadotukseen ja monta on, jotka siitä sisälle menevät.” Jeesus käytti puhuessaan hyvin paljon vertauksia elävästä elämästä. Lavean tien kuvaus kertoo kuivuneesta joen uomasta, jota voi hyvin kävellä, mutta se johti aavikolle, missä kaikki elämä ja elämän edellytykset oli poissa. Niin tärkeä elämän elementti kuin vesi puuttuu kokonaan. Jeesus suorastaan huusi juhlan viimeisenä päivänä ”Jos joku janoaa, tulkoon ja juokoon ja ottakoon vettä vieläpä mukaansa.” Taivaassa ei tule jano eikä nälkä (Ilm. 7:16).  “Ei heidän enää tule nälkä eikä jono eikä helle polta heitä.”  

Jeesus kuvaa kadotustuomiota näin: rikas mies heräsi tuonelassa vaivoissa ollessaan ja pyysi tuomaan vettä sormen päällä, sillä minulla on kova tuska tässä tulessa. On hyvin vaikeaa viedä edes sormenpäässä vettä, kun kuumuus on kova – se varmasti kuivuu jo matkalla. Tässä Jeesus sanoo, että mies oli ajallisesti hyvin varakas, mutta nyt siitä oli tullut sitä arvotonta, ruosteen raiskaamaa ja koin syömää, täysin merkityksetöntä. Hyvin tuttu kohta Raamatusta: missä on sinun aarteesi, siellä on mielesi ja sydämesi. Ilmaston lämpenemisen syy onkin tämä, ylituotanto ja kyltymätön ahneus. 

Ahtaasta portista elämän tielle

MUTTA se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään. Kaidan tien kuvaus kertoo vuorenrinnettä vievää kapeaa uraa, joka päättyi vuoren laella olevaan kaupunkiin. Portin sisäpuolella oli kaupan ja hallinnon keskus ja hyvin vilkasta elämää. Päästäkseen ahtaasta portista Jeesus antaa yksiselitteisen ohjeen Nikodemukselle: “Joka ei synny vedestä ja Hengestä, ei hän voi päästä sisälle Jumalan valtakuntaan.” Jeesuksen sanat vahvistetaan myös (Ef. 5:26): “että hän sen pyhittäisi puhdistaen sen, vedellä pesten sanan kautta”. “Tehän olette uudestisyntyneet, ette katoavasta siemenestä, vaan katoamattomasta, Jumalan elävän ja pysyvän sanan kautta. (1. Piet: 1,23). 

Myös opetuslapset saivat vahvistuksen taivaskelpoisuudestaan Jeesukselta: Te olette jo pesty sen sanan kautta, jonka minä olen teille puhunut. Voit testata itse, oletko pyrkimässä omilla avaimilla, vai niillä avaimilla, jotka ovat vain Jeesuksella, joka voi avata ahtaan portin ja päästää sisälle taivasten valtakuntaan.  

Heino Tervanen  

Lisää Viikon sana -kirjoituksia täällä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.