Uusimmat kesäblogit:

Suvipäivien Radionäyttely Kortesjärven kirjastossa.

Radionäyttely Kortesjärven kirjastossa

Näyttelyssä on esillä T:mi Tauno Viitalan, puhelinnumero Purmojärvi 14, myymiä radioita, magnetofoneja, levysoittimia ja televisioita 50- ja 60-luvuilta. Lisäksi kuvia, esitteitä, artikkeleita ja hinnastoja. Kannattaa mennä katsomaan ja verestämään vanhoja muistoja. Aineisto on Juhani Viitalan kokoelmasta.

Tauno Viitalan myymiä radiolaitteita oli aikanaan runsaasti käytössä Kortesjärveläisissä kodeissa. Hän myi mm. Helkama, Schaub Lorenz, Philips, Uher merkkisiä tuotteita. Helkama tuotteiden osalta hän oli tehtaan valtuutettu piirimyyjä. 50- luvulla radiot olivat ns. putkiradioita. 50–60-lukujen vaihteessa myyntiin tulivat myös transistoriradiot. 50 luvulla alkoivat ULA radiolähetykset, jonka seurauksena radion kuuluvuus parani merkittävästi.  60 luvun alkupuolelle alkoivat televisiovastaanottimet yleistyä myös Kortesjärvellä. Kuvan laatu parani, kun 1961 Lapuan Simpsiölle rakennettiin uusi tehokas radio- ja tv-lähetin. Aluksi televisio oli vaan muutamassa pitäjän ”öky talossa”. Televisio-ohjelmia kokoonnuttiin katsomaan usein kyläkunnittain suurella joukolla.

Tauno Viitala oli nuoresta pojasta alkaen itseopiskellut sähkö- ja radiotekniikkaa. Vieläkin on tallessa joitain oppikirjoja, mittalaitteita ja testikytkentöjä. Hän aloitti radioitten myynnin ja huoltotoiminnan 1952 Lappajärvellä Uolevi Korkea-ahon talossa. Toimintaa harjoitettiin myös kotona Purmojärvellä. Silloin oli tapana viedä tuote asiakkaan kotiin koekäyttöön. Kaupat tehtiin koekäytön jälkeen, asiakkaan kotona. Tavallisesti myös televisiot ja radiot käytiin korjaamassa asiakkaiden kotona. 70-luvun alussa avattiin myymälä myös Kortesjärven kirkolla, vanhassa Osuuskassan talossa. Toiminta laajeni ja jatkui Markel Ky:n nimellä. Yritystä ryhtyivät hoitamaan pojat Jouko ja Juhani Viitala. Jouko Viitala tekikin yrityksessä elämäntyönsä. Kortesjärven ja Kauhavan liikkeissä myytiin kodinkoneita ja radioita. Kortesjärvellä harjoitettiin lisäksi myös sähköasennustoimintaa. Yritys toimii edelleen ja on nykyään Kauhavalla toimiva Power Markel Radio Oy, jonka nykyinen omistaja on Mikko Hast.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

MLL Evijärven paikallisyhdistys järjestää rahakeräyksen 1. lokakuuta 2023–31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä  

MLL EVIJÄRVEN paikallisyhdistys järjestää tänä vuonna Joululahja-keräyksen yhteistyössä perhekeskus Kaislan perhetyön, Evijärven neuvolan, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

MLL Evijärven paikallisyhdistys järjestää rahakeräyksen 1. lokakuuta 2023–31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä  

MLL EVIJÄRVEN paikallisyhdistys järjestää tänä vuonna Joululahja-keräyksen yhteistyössä perhekeskus Kaislan perhetyön, Evijärven neuvolan, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.