Yhdeksänkymmentä vuotta täyttä elämää 

Kalenterimuotoisia päiväkirjoja on kertynyt Salme Kovaselle vuosikymmenten ajalta.
Kalenterimuotoisia päiväkirjoja on kertynyt Salme Kovaselle vuosikymmenten ajalta.

VIMPELIN keskustaan syntymäpäivähaastattelua tekemään tullessa huomion kiinnittävät ulko-oven vieressä kukoistavat moniväriset orvokit. Myös parvekkeella rehottaa iso orvokkiruukku täydessä kukassa. 90 vuotta viikonvaihteessa täyttänyt syntymäpäiväsankari Salme Kovanen on suuri orvokkien ystävä. Hänellä on silmää myös muille kauniille kukille. Ihailemme pöydillä olevia kauniita kukka-asetelmia. 

Kovanen istahtaa sohvaan kertomaan elämästään. Vastapäätä istuu Kaija-tytär, joka auttaa, kun tarvitaan tarkennuksia. 

Kovanen syntyi Pitkärannan kaupungissa Karjalan Impilahdella, jossa asui evakkoon lähtöön saakka. Sodan aikana perhe siirtyi Alavudelle Hunnakkomäelle, jossa kuluivat seuraavat kymmenisen vuotta. 

Parikymppisenä Kovanen lähti Sammattiin emäntäkouluun, ja harjoitteluajan jälkeen alkoi työelämä Helsingissä. Vuonna 1960 Kovanen avioitui ja muutti takaisin Alavudelle. Perheeseen syntyivät tyttäret Leila ja Kaija, ja äidin ajan veivät koti ja tyttäristä huolehtiminen.  

Vuonna 1973 perhe muutti Vimpeliin. Kovanen siirtyi kodin ulkopuolelle töihin ja teki parinkymmenen vuoden työuran laboranttina ja konttoristina Vimpelin kalkkitehtaalla.  

KOVANEN on ollut kautta vuosien aktiivinen ja ulospäin suuntautunut. Monista harrastuksista nousee esiin SPR:ssä toiminta, joka kulminoitui kymmenen vuoden puheenjohtajakauteen. Oli monenlaista tekemistä ensiapukursseista ja ompeluseuroista ystäväpalveluun ja kultaisen iän kerhoon. Kovanen oli aikoinaan mukana myös Yrittäjänaisissa ja Lions Ladyissa.  

Liikunnan harrastaminen on ollut monipuolista jumpista hiihtämiseen ja pyöräilyyn, vesijumpasta avantouintiin ja kävelyyn.  

Katsomme myös Kovasen Hardanger-kirjonnalla toteuttamaa pöytäliinaa. Tämä käsityötekniikka on perinteinen revinnäiskirjontamuoto, jossa kankaan lankoja voidaan katkaista ja kankaaseen syntyy reikiä ympäröiviä kuvioita. Liinan äiti teki tyttärelleen syntymäpäivälahjaksi, ja nyt se koristaa äidin sohvapöytää, jonka tummaa pintaa vasten reikäkuviot erottuvat kauniisti. Liinan tekeminen on vienyt käsittämättömän määrän tunteja.  

Tämän hetken tekemisiä ovat toimintakerho keskiviikkoisin ja kerran kuukaudessa tiistaisin juttutupa Nuorisotalolla. Eläkeliiton Vimpelin osasto puolestaan järjestää tapahtumia, retkiä ja teatterimatkoja, jotka ilahduttavat arkea. 

Kovanen sanoo, että suku on pieni, mutta hänelle tärkeä. Vaikka hän on yksin, ei tarvitse kokea yksinäisyyttä, koska sukulaiset pitävät yhteyttä. Tyttären lapset Tiina ja Jari ovat olleet kautta vuosien lomillaan mummon luona. Nyt Tiina soittaa päivittäin ja piipahtaa, kun ajoreitti ja kahvitauko osuvat mummon kohdalle.  

Aiemmin Kovanen seurasi urheilua tarkasti, mutta se on nyt jäänyt vähemmälle. Lehdet hän sen sijaan lukee tarkasti joka päivä. Kodin ikkunoista avautuva luonto on jatkuvan tarkkailun ja ilon aihe.  

VIELÄ löytyy mielenkiintoinen päivittäinen tekeminen, kun haastattelu on loppupuolella. Kovanen on vuosikymmenten ajan kirjannut päiväkirjoihin ajankohtaisia tapahtumia. Siistillä käsialalla tehdyt muistiinpanot ovat vaikuttava dokumentaatio talouden ja perheen, ystävien ja suvun elämästä. Kiitos siitä kuuluu Karjalasta Vimpeliin kotiutuneelle Salme Kovaselle.  

Aino Alppinen 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.