Kyyhkyt ovat kiehtovia lemmikkejä 

Hanna-Kaisa Takala pitelee kyyhkyä, joka harhautui keväällä lennoltaan. Facebookin Vimpeli-ryhmään tuli ilmoitus löytyneestä linnusta, joka pääsi näin takaisin kotiinsa.
Hanna-Kaisa Takala pitelee kyyhkyä, joka harhautui keväällä lennoltaan. Facebookin Vimpeli-ryhmään tuli ilmoitus löytyneestä linnusta, joka pääsi näin takaisin kotiinsa.
Hanna-Kaisa Takala pitelee kyyhkyä, joka harhautui keväällä lennoltaan. Facebookin Vimpeli-ryhmään tuli ilmoitus löytyneestä linnusta, joka pääsi näin takaisin kotiinsa.
Hanna-Kaisa Takala pitelee kyyhkyä, joka harhautui keväällä lennoltaan. Facebookin Vimpeli-ryhmään tuli ilmoitus löytyneestä linnusta, joka pääsi näin takaisin kotiinsa.

VIMPELILÄISEN Hanna-Kaisa Takalan kotoa löytyy koirien, kissojen, kanojen, kanien ja kilpikonnan lisäksi myös vähän erikoisempia lemmikkejä. Kesyt kyyhkyset muuttivat asumaan Takaloiden pihalla olevaan mökkiin pari vuotta sitten. 

−Ajatus kyyhkyjen hankinnasta liittyy koiraamme, joka on pienimünsterinseisoja. Linnun metsästys seisojalla on ollut asia, johon olen jotenkin jo kasvanut. Aloin kouluttaa koiraamme ja totesin, että on hankalaa järjestää sille lintutilanteita, niin että saisin sen tottelevaiseksi. Tiesin, että joillakin kanakoiraharrastajilla on omia kyyhkyjä. Syksyllä hankin viisi vieroitettua poikasta ja seuraavana keväänä toiset viisi. 

Takala tähdentää, että harjoituksessa kyyhkyt eivät mitenkään vahingoitu, vaan ne lasketaan kädestä lentoon siinä vaiheessa, kun koira on sopivalla etäisyydellä. Näin vahvistetaan koiralle oikeaa toimintamallia ja sitä, että koira kuuntelee ohjaajaa. Aluksi tarvitaan kaksi henkilöä, toinen ohjaamaan koiraa ja toinen pitämään lintua. −Minulla on harjoituksessa yleensä useampi kyyhky, niitä voi laittaa taskuunkin odottamaan. Joillakin kouluttajilla on sellaiset taskulliset liivit, joihin kyyhkyjä voi laittaa. 

TÄLLÄ HETKELLÄ Takalalla on kymmenen aikuista kyyhkyä ja kuusi poikasta, sekä yksi pesäpoikanen. Kyyhkyt asuvat leikkimökin kokoisessa kyyhkyslakassa, jossa on ulkohäkki ja kyyhkysluukku. Kun luukku avataan, kyyhkyt pääsevät itse ulos lentämään ja palaamaan takaisin. Miksi kyyhkyt eivät sitten karkaa?

−Ne ovat paikkauskollisia ja tämä on niiden koti, jossa on ruoka ja vesi. Ne eivät lähde tarkoituksellisesti minnekään kauemmas. Välttämättä ne eivät palaa heti takaisin, vaan voivat olla päivän tai kaksi tässä lähistöllä istumassa puissa tai talon katolla, kertoo Takala. 

Täysin riskitöntä lennättäminen ei ole, vaan esimerkiksi haukat voivat napata varomattoman kyyhkyn. Kerran on sellainen tilanne ollut lähellä. Takala ei varmuuden vuoksi päästä poikasia hoitavia kyyhkypariskuntia lentämään ainakaan yhtä aikaa. Vapaana taivaalla kaartelevat eri väriset kyyhkyt ovat kaunis ja ilahduttava näky. Ne pyrähtelevät lentoon ja palaavat välillä kyyhkyslakan katolle. 

−Ne ovat kivoja lemmikkejä, vaikka koiraa ei kouluttaisikaan.

Mainos

  

Pariviikkoinen kyyhkysen poikanen on vielä aika rääpäle.

Hanna-Kaisa Takala valmistui lähihoitajaksi kesäkuun alussa 

HAIN alun perin työvoimapoliittiseen koulutukseen, mutta koska minulla oli työpaikka, siihen ei voinut päästä. Sain vinkin hakea suoraan Sedun ryhmään, joka oli aloittanut jo syksyllä Lappajärvellä. Irtisanouduin vakituisesta työstä ja aloitin opinnot tammikuussa 2021. Sain opiskella oman aikataulun mukaan, jokaiselle tehtiin yksilöllinen opintosuunnitelma, kertoo vimpeliläinen Hanna-Kaisa Takala

Hän kertoo pitäneensä opiskelusta, loppuvaiheessa tosin oli tulla vähän kiire. Lasten kanssa oli myös toisinaan vaikeaa järjestää aikaa ja rauhaa opiskelulle. Takalan puoliso Ville tekee vuorotyötä, joten lasten hoitaminen järjestyi välillä niin, että kun isä lähti iltavuoroon, äiti tuli lähiopinnoista vähän aikaisemmin kotiin. −Koulu jousti näissä asioissa tosi hyvin, kiittelee Takala. Hän on kiitollinen myös lasten isovanhemmille hoitoavusta. Toisinaan tuli poissaolopäiviä, jos lapset olivat sairaita, eikä puoliso voinut jäädä kotiin. Silloin hän teki korvaavia tehtäviä kotona. Kesät olivat opiskelusta lomaa, samoin muut koulujen loma-ajat.  

−Osa kävi töissä lomien aikana, mutta itse en alkuun tehnyt paljon töitä pienten lasten vuoksi. Jasper on nyt kahdeksan vuotta ja Oliver täyttää viisi. 

TAKALA on kotoisin Pihtiputaalta ja asunut Vimpelissä kolmetoista vuotta.  

−Lukion jälkeen olen opiskellut viittä vaille kosmetologiksi ja nyt sitten lähihoitajaksi. Hoitoalan opiskelu on ollut tavoitteeni jo kauan. Opiskelua ennen Takala työskenteli kuutisen vuotta henkilökohtaisena avustajana. Liitto maksoi hänelle päivärahaa opiskelujen ajalta. −Se ei ihan riittänyt kaikkiin opiskelupäiviin, mutta tein töitä sitten lisäksi.  

Takala on ollut työharjoittelussa lasten- ja nuortenkoti Metsäkulmassa ja tehnyt sinne keikkatöitä. −Olen tykännyt siellä työskentelystä todella paljon ja hiljattain minulle tarjottiin paikasta pidempiaikaista sijaisuutta. Mielessä muhii jo ajatus jatko-opinnoista, mutta niiden aika ei ole ainakaan ihan vielä.  

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.