Maasto on nyt erittäin kuivaa – sää jatkuu helteisenä vielä päiviä

Ilmatieteen laitos varoittaa kuivuuden aiheuttamasta korkeasta metsäpaloriskistä.
Ilmatieteen laitos varoittaa kuivuuden aiheuttamasta korkeasta metsäpaloriskistä.
Ilmatieteen laitos varoittaa kuivuuden aiheuttamasta korkeasta metsäpaloriskistä.
Ilmatieteen laitos varoittaa kuivuuden aiheuttamasta korkeasta metsäpaloriskistä.

METSÄPALOVAROITUS on voimassa lähes koko maassa. Erityisesti maan lounaisosassa maasto on hyvin kuivaa, eikä kuivimmille alueille ole tiedossa sateita.

Ilmatieteen laitos varoittaa kuivuuden aiheuttamasta korkeasta metsäpaloriskistä. Maasto on kuivaa melkein koko maassa. Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla metsäpalojen vaara on erittäin suuri.

Samalla sää on muuttumassa hyvin lämpimäksi. Erityisesti maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat kohoavat monin paikoin 25‒30 asteeseen. Helteen ennustetaan olevan tukalaa osassa maan etelä- ja keskiosaa torstaista lauantaihin.

‒Helleaalto voi pitää pintansa ensi viikonkin ja levitä Lappiin asti, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman.

Helteiden jatkuminen ensi viikolle on kuitenkin vielä epävarmaa, sillä lounaasta voi yltää Suomeen sateita ja pilvisyyttä.

Tiedossa vain vähäisiä sateita

Lähipäivät ovat lähes koko maassa poutaisia, sillä Suomeen vahvistuu etelästä korkeapaineen alue. Ennustetut sateet ovat hyvin vähäisiä, vain Pohjois-Lapissa voi sataa joitakin millimetrejä.

‒Maasto on kuluvalla viikolla hyvin kuivaa erityisesti maan länsi- ja eteläosassa. Sateen todennäköisyys kasvaa viikon vaihteessa pohjoisessa, etelässä merkittävästi vasta juhannuksen tiennoilla, Bergman sanoo.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) asiantuntijoiden mukaan osassa maata kärsitään tänä kesänä maaperän kuivuudesta tai pohjaveden pinnan laskemisesta. Lounais-Suomesta on jo tullut muutamia ilmoituksia kuivuneista rengaskaivoista, ja esimerkiksi Perniössä ennustetaan pohjaveden pinnan laskevan noin 30 senttimetriä seuraavan kuukauden aikana. Syke julkaisee kuivuustilanteesta ja pohjavedestä loppuviikolla uuden katsauksen vesi.fi-palvelussa.

Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen Tulvakeskus ennustaa ja varoittaa tulvien lisäksi myös kuivuustilanteista.

Avotulen teko on kielletty

Metsäpalovaroitusten aikana avotulen teko on kielletty. Metsäpalovaroitus annetaan maakunnittain, maan pohjoisosassa varoitus voidaan tarvittaessa antaa kuntakohtaisesti. Voimassa olevat varoitukset näkyvät Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelussa. Lisäksi ne kerrotaan muun muassa Yleisradion sääennusteiden yhteydessä.

Metsäpalovaroituksissa on kolme tasoa, keltainen, oranssi ja punainen. Kevään ensimmäiset metsäpalovaroitukset annetaan useimmiten toukokuun alkupuolella. Metsäpalovaroituskausi päättyy syyskuussa tai viimeistään lokakuun alussa.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.