Uusimmat kesäblogit:

Tein minä pillin pajupuusta 

Pajupillin vuoleskelua
Pajupillin vuoleskelua

TOIMITUKSEN väki ideoi pajupillin tähän kesälehteen, kun mietimme nostalgisia kesäpuuhia ja perinteitä, joita soisimme nykyajankin lapsille tehtävän tutuiksi. No mikä ettei, materiaalia, pajua, on vitikot pullollaan. 

Täytynee muistuttaa, että pajupillivärkkien hakeminen toisen metsästä ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Ensimmäinen homma on hakea sopivan vahvuinen pajunoksa. Sen verran tarkkana, ettei irrotettavan ”holkin” kohdalla ole silmuja eikä muita mykyjä, se helpottaa irrottamista. Viistotaan pajun pää, vuollaan ääniaukko, kierretään puukolla noin 4–5 senttimetrin matkan päästä nokasta kuori poikki. Sitten naputellaan tulevaa holkkia varovasti puukon kahvalla, kierretään ”holkki” varovasti irti. Vuollaan runkoon sointionkalo ja puhallinaukkoa varten lastu pois nokasta kohti onkaloa. Kuinka paljon molempia vuollaan, se jääköön jokaisen kokeiltavaksi. Kokemus ja useampi koekappale opettaa. Sitten holkki paikoilleen ja puhallellaan.  

Jos hyvin kävi niin pilli soi, tämä soitin on puukolla viritettävä.  

Kuten sanoin, kokeilemalla oppii oikean kombinaation. Pientä askartelua, pajupillin puhaltelu saa varmasti jonkinmoisia reaktioita kanssaihmisissä. Pajupillin puhaltelulla on selkeitä mentaalisia vaikutuksia sekä fyysisiä; pajussa Pajun (Salix) kuoressa on salisylaatteja, minkä vuoksi sitä on käytetty lääkekasvina. Että siihen laihin.  

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

MLL Evijärven paikallisyhdistys järjestää rahakeräyksen 1. lokakuuta 2023–31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä  

MLL EVIJÄRVEN paikallisyhdistys järjestää tänä vuonna Joululahja-keräyksen yhteistyössä perhekeskus Kaislan perhetyön, Evijärven neuvolan, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen

Kirjoittaja on huolissaan maaseudun elinvoimaisuudesta.

Oma kylä maailman kartalle 

Uhkaako kylääsi ja samalla kuntaasi näivettyminen? Onko näköpiirissä huolestuttavia merkkejä siitä, että pian kylänraitilla kulkee

Urheilutuloksia.

Maastojuoksukisat Evijärvellä

Evijärven ala-asteiden maastojuoksukisat käytiin 2.10.2023  Tuloksia: Eskari tytöt 1) Sanni Pahkakangas 2.43, 2)Krystal Takamaa 2.45

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.