Kupillinen kuumaa – terveyttä ja iloa pihasta tai lähiluonnosta 

Oman pihan aineksista syntyy lempeä ja mieto hauduke. Kupissa vadelman, mustaherukan ja tyrnin kuivattuja lehtiä haudutettuna kuumassa vedessä. Tiesitkö, että omenan kukkia, silmuja, lehtiä ja omenan kuoria voi käyttää lääkinnällisesti?
Oman pihan aineksista syntyy lempeä ja mieto hauduke. Kupissa vadelman, mustaherukan ja tyrnin kuivattuja lehtiä haudutettuna kuumassa vedessä. Tiesitkö, että omenan kukkia, silmuja, lehtiä ja omenan kuoria voi käyttää lääkinnällisesti?
Oman pihan aineksista syntyy lempeä ja mieto hauduke. Kupissa vadelman, mustaherukan ja tyrnin kuivattuja lehtiä haudutettuna kuumassa vedessä. Tiesitkö, että omenan kukkia, silmuja, lehtiä ja omenan kuoria voi käyttää lääkinnällisesti?
Oman pihan aineksista syntyy lempeä ja mieto hauduke. Kupissa vadelman, mustaherukan ja tyrnin kuivattuja lehtiä haudutettuna kuumassa vedessä. Tiesitkö, että omenan kukkia, silmuja, lehtiä ja omenan kuoria voi käyttää lääkinnällisesti?

MAISTUISIKO sinulle maitohorsman, vadelman, mustaherukan ja ahomansikan lehdistä tehty tee? Tiesitkö, että se auttaa ruuansulatuskanavan vaivoihin sekä hengitystietulehduksiin? 

Suomen luonnosta ja pihoilta löytyy valtava määrä kasveja, joita voi käyttää lääkinnällisesti. Villivihanneksissa, puissa ja mausteyrteissä on öljyjä, fenoleita ja antioksidanttisia ainesosia, joilla itseään voi hoitaa samoin kuin ihmiset ovat tehneet jo tuhansia vuosia.  

”Yrttitee on hyvä keino tasapainottaa verensokeri- ja rasva-arvoja, suojella sydäntä ja verenkiertoa, hoitaa kohonnutta verenpainetta sekä hoitaa metabolisen oireyhtymän haittavaikutuksia, joihin kuuluu myös painonnousu. Yhä enemmän tunnistetaan myös kasvien hyödyt kognitiivisten kykyjen ylläpidossa ja Alzheimerin taudin estossa.” 

Useimmiten haudukkeista haetaan apua hengitystietulehduksiin sekä vatsavaivoihin. Samoista kasveista voi tehdä myös kääreitä ja kylpyjä, kasvo-, hius- tai suuvettä.  

Villiyrtistä valmistetut haudukkeet ovat myös lähiruokaa, jota on helppo kerätä lähimaastosta ja nauttia ihan vain omaksi ilokseen sekä tuoreeltaan että kuivattuna talven mittaan.  

Muista: kerää vain kasveja, jotka tunnet, välttäen liikenteen, savupiippujen, torjunta-aineiden ja lannoitteiden vaikutuspiirissä olevia alueita. Toukkien ja kasvitautien vaivaamat kasvit kannattaa jättää keräämättä. Kokoa kasveja koriin, jossa on paperipusseja, jolloin yrtit eivät sekoitu. Käytä saksia ja hansikkaita. Käsittele kasvit mahdollisimman pian. Paras keruuaika on ennen keskipäivää ja kuivatettavat kasvit kannattaa kerätä kuivalla säällä. Jokamiehenoikeudet sallivat kukkien keräämisen, mutta kasvavasta puusta ei saa ottaa lehtiä tai oksia ilman maanomistajan lupaa. Kerää mielellään vain kymmenesosa kasvustosta ja huolehdi, että kasvi pääsee kasvamaan ja siementämään myös jatkossa.  

Lue lisää luonnonyrttien hyödyntämisestä: Sinikka Piippo ja Pertti Salo: 100 teeyrttiä luonnosta ja puutarhasta (Minerva, 2021). 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.