Järviseudun kesäasukkaat! Uutiskirje 6/2023 – Tietopaketti Järviseudun kesästä

Lappajärvi pilvi ja aurinko
Hyvää alkavaa kesää teille kaikille kesäasukkaille. Odotamme teitä tänne Järviseudulle nauttimaan upeasta luonnostamme ja tapahtumistamme. Täällä Järviseudulla on ilo nauttia, viettää kesän aurinkoisia ja leppoisia päiviä yhdessä.

Järviseudun kesäasukkaiden yhteinen kesäasukasilta pidetään uudistetun Aquarius Resortin tiloissa Lappajärvellä perjantaina 16.6.2023 kello 17 alkaen. Luvassa on leppoisaa yhdessäoloa tarjoilujen sekä elävän musiikin kera. Tilaisuudessa on lyhyitä tietoiskuja meille kaikille tärkeistä asioista.

Saapuessanne Järviseudulle huomaatte varmasti, kuinka alueemme on täynnä kaunista luontoa ja ennen kaikkea rauhaa. Järviemme kimmeltävät vedet houkuttelevat erilaisiin aktiviteetteihin; veneilemään, uimaan ja rauhoittumaan. Järviseudun metsät tarjoavat teille mahdollisuuden metsässä samoilemiseen, marjastukseen ja hyvään oloon. Alueemme kylät ovat täynnä kulttuuria sekä alueellista historiaa.

Aleemme luonto ja arvokas, herkkä ympäristö, jota tulee vaalia pieteetillä. Pidetään yhdessä luonto siistinä ja roskattomana. Ulkoilureitit ovat kaikki hyvin merkittyjä, joita tulee käyttää, ettemme häiritse luonnon omaa rauhaa. Muistamme myös kaikki kanssaihmiset ja kunnioitamme heidän rauhaansa ja yksityisyyttä.

Tapahtumia löytyy jokaiselle ja joka lähtöön. Pyöräily, golf ja monet markkinat ovat esimerkkejä vilkkaasta kesäajasta. Useat järvet tarjoilevat virkistyskalastajille oivia mahdollisuuksia ja elämyksiä. Moniin tapahtumiin kannattaa varata aikaa, joissa voi tavat tuttuja ja sukulaisia läheltä tai kaukaa. Unohtumattomia kokemuksia on varmasti tarjolla meille jokaiselle.

Näiden muutamien lauseiden jälkeen halua tarjota teille kaikille rentouttavaa ja virkistävää kesäaikaa Järviseudulla. Nauttikaamme yhdessä kesästä, luontokohteista ja niistä monista tapahtumista, joita on tarjolla. Hyvät muistot säilyvät mukana pitkään ja niitä on yhdessä mukava muistella.

Muistatahan, että jarviseudunsanomat.fi sivustolta löydät aina tuoreimmat uutiset, alueemme tapahtumakalenterin, sekä juuri sinua varten tehdyn kesäasukassivuston.

Ystävällisin terveisin,
Hannu Takala
Päätoimittaja Järviseudun Sanomat

Järviseudulla vietetty kesä tarjoaa aitoja, ikimuistoisia kokemuksia

Kesäloma geologisen ihmeen, Euroopan suurimman kraatterijärven rannalla ei jätä ketään kylmäksi. Parasta Järviseudulla onkin rauha, hiljaisuus, kaunis luonto sekä rajattomat aktiviteetti- ja kulttuurielämykset.

Euroopan suurimman kraatterijärven tarina

Voitteko kuvitella, että Kraatterijärvi Lappajärvi syntyi 78 miljoonaa vuotta sitten meteoriitin iskeytyessä valtavalla nopeudella maahan aiheuttaen massiivista tuhoa usean sadan kilometrin säteellä? Törmäyksen seurauksena syntyi useita kivilajeja, joista tärkeimmät ovat kärnäiitti ja sueviitti. Törmäyskraatterin reuna on edelleen hyvin näkyvissä Lappajärven suurimmassa järvessä Kärnänsaaressa, joka on iskun synnyttämä keskuskohouma. Meteoriitin törmäys nosti myös vuorijonon nykyisen Lappajärven itärannalle. Näin on syntynyt Vimpelin puolella sijaitseva Lakeaharju. Voit tutustua Lappajärven syntyyn virtuaalitodellisuudessa veloituksetta Hotelli Kivitipun Meteoriittikeskuksessa. Ainutlaatuisen kraatterijärven ympärillä sijaitsevien paikkakuntien tarjonta on vähintäänkin mielenkiintoinen! Voit tutustua niihin paikkakunnittain, mutta muista kurkata läpi kaikkien paikkakuntien tapahtumat ja kesän kohokohdat! Näin varmistat itsellesi tapahtumarikkaan kesän täynnä ikimuistoisia hetkiä.

EVIJÄRVI

Evijärvi, Sillankorva
Evijärvi, Sillankorva

Evijärven kesän avaa Väinöntalon museo, joka avaa ovensa kesäkuun koitettua. Valtakunnallinen avoimet kylät tapahtuma 10.6. rantautuu museolle koko päiväksi ja ohjelmaa löytyy laidasta laitaan. Voit esimerkiksi tutustua paperinukkenäyttelyyn, ihmetellä pitsinnypläystä ja pitsejä tai tehdä kirppislöytöjä. Piirustuskurssilaiset ovat mukana päivässä ja pelimannimusiikki raikaa. Museon kesänäyttelyt aukevat juhannukselta ja heinäkuussa vietetään Eino Leinon päivää runon ja musiikin siivittämänä. Elokuussa on mahdollisuus tuulettaa kansallispuvut Väinöntalolla. Museon Facebook sivu kannattaa ottaa seurantaan ja napata parhaat tapahtumavinkit sieltä.

Nappulakisoissa kisaillaan viikottain

Lasten nappulakisat pyöräytetään käyntiin Erkinkoitoksella kesäkuun lopussa ja lapset kisaavat yleisurheilussa viikottain. Kannustusjoukkoja tarvitaan katsomoon, mikäli ei omasta perheestä löydy osallistujia. Jalkapalloa potkitaan myös monen ikäisten toimesta ja Evijärven Urheilijoita on lupa lähteä kannustamaan!

Perinteistä markkinahumua

Evijärven markkinat palaavat entiselle paikalleen heinäkuun ensimmäiselle lauantaille. Markkinoilla perinteisesti on tuttujen tapaamistakuu ja mukavaa ostettavaa! Päivän aikana on voi kuulla musiikkiesityksiä ja illalla ponnistaa porukalla markkinatansseihin.

Evijärvi-viikko

Evijärvi-viikon ohjelma juhannuksen jälkeen tarjoillaan yhteisöjen ja yhdistysten tuottamina ympäri Evijärveä. Evijärven kunnan sivuilta löytyy tarkempi päiväkohtainen ohjelma.

Kesäkahvilat kutsuvat piipahtamaan

Sillankorvan leirintäalueella kesää vietetään uusien yrittäjien vetämänä ja kahvila palvelee myös iltaisin. Evijärven kunnan matonpesupaikka löytyy leirintäalueen osoitteella, varaudu vilinään parhaalla matonpesukelillä! Myös Uittomieskämpällä palvellaan kesäkahvilan merkeissä. Tarjolla on lättyjä, lähijäätelöä ja leivonnaisia uittoperinnealueeseen tutustumisen lomassa.

Tutustumisen arvoisia luontokohteita ja mahdollisuus etätyötilaan

Uimarannat ja luontokohteet ovat tietysti kauneimmillaan kesällä. Viimeistään tänä kesänä kannattaa käydä tutustumassa Särkikylän kosteikkoon ja Uittomieslenkkiin.

Jos on tarvetta välillä vilkaista työjuttuja, Evijärven kirjastossa on mitä mainioin tutkijankoppi varattavissa työasioiden kurkkaamiseen. Evijärven kunnantalon etätyötila palvelee koko kesän, vaikka kunnantalolla onkin kesäsulku työntekijöiden lomaillessa.

Nähdään taas pitkin kesää! Odotamme innolla kesäasukkaitamme virkistämään evijärveläistä arkea.

LAPPAJÄRVI

Uimaranta Lappajärvellä
Uimaranta Lappajärvellä

Vanha pohjalainen sanonta: Soo kesä eikä mikään, jos ei eres yhtä kertaa kesäteatterissa käy! Kesäteatterin ystävien kannattaakin suunnata kauniiseen Halkosaareen, jossa järjestettiin aikoinaan Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali Tulivuorirock.

Lappajärven kesäteatterin katettu katsomo ja Lappajärvi kuvattuna yläilmoista ja Torstaina tulossa toistamiseen, koska näytös oli sen verran hyvä että se pitää nähdä vielä kerran!

Kesällä 2023 Lappajärven kesäteatterin ohjelma on monipuolinen ja täynnä musiikkia ja huumoria. Teatterilavalla nähdään Kolmas pyörä -musiikkikomedia, joka on tunnettujen suomalaisten hittien täyttämä tarina nettideittailun villistä maailmasta.

  • Kolmas pyörä ensi-ilta La 1.7. klo 18 (Kaikki esitykset ajalla 5.7.-6.8.)
  • Ismo Leikola – Kesäillan spesiaali Ma 10.7. klo 19.00.
  • Jarkko Ahola & Guardia Nueva 14.7. klo 18.00
  • Stratovarius Pe 21.7. klo 19.00
  • Sussu – Kaikuja menneisyydestä Pe 28.7. klo 19.00

Kesällä viihdytään markkinoilla

Lappajärven kesämarkkinat ovat monelle paikkakuntalaiselle ja vähän kauempaakin tulevalle mieluisa kesään kuuluva traditio. Markkinamyyjät tuovat laajan kattauksen myytävää: On suolaista ja makeaa syötävää, vaatteita, koruja, hunajaa, makeisia, käsityötä monessa eri muodossa, hyvinvointituotteita ja mattoja.

Lappajärven perinteiset kesämarkkinat pidetään 14.-15.7.2023

Mukavaa museokesää!

Suomalaiset arvostavat suuresti kulttuuri- ja museopalveluita ja katsovat niiden lisäävän merkittävästi hyvinvointiaan. Paikallismuseoissa kulttuurin hyvää tekevää vaikutusta voi nauttia helposti. Lisää siis omaa hyvinvointiasi ja tutustu Lappajärven erityisyyksiin.

Vierailu Tapiolanvuorella ainutlaatuisessa, mystiikkaa henkivässä Tapio Aution Ateljeessa on oikea elämys! Monipuolisella alueella voi ihastella esimerkiksi Aution rakentamaa kivikirkkoa sekä Kalevalaista kivimaalausluolaa ja Enkelihuonetta teoksineen. Ateljee Tapio Autio mystiikkaa ja henkisyyttä sisältävä satojen neliöiden näyttelykokonaisuus (23.6. – 31.8.) Näyttely palvelee klo 10-18 osoitteessa Tapolanvuorentie 50, 62640 Lappajärvi. Muina aikoina sekä ryhmille avoinna vain sopimuksen mukaan: ota yhteyttä ja sovi esittelyaika.

Lappajärven Kotiseutumuseon näyttelykesä (1.7. – 30.7.) Vakionäyttelyiden lisäksi valokuvanäyttely: Lappajärveä 1975–1990 Ville Syrjälän kuvin. Museo sijaitsee entisessä käräjätalossa ja tarjoaa mielenkiintoista historiaa jokaiselle katseltavaksi. Museo palvelee ti-la 11.00–17.00 ja su 12.00–16.00 osoitteessa Kotiahonkuja 5.

Meteoriittinäyttely Hotelli Kivitipun meteoriittikeskuksessa (26.6. – 30.7.) Näyttelyssä pääset mm. koskettamaan aitoa meteoriittia ja katsomaan kuusta tullutta kivinäytettä. Voit myös tutustua Lappajärven syntyyn kahden eri virtuaaliohjelman avulla koettavissa esimerkiksi 14 minuuttia pitkä avaruuslento. Meteoriittikeskus palvelee ti-la klo 12.00–18.00 osoitteessa Nykäläntie 137.

Taidetta kesääsi!

Onnintuvan kuvataidenäyttely “Arvid Bromsin maalauksia ja piirustuksia Lappajärvellä” 4.7. – 30.7. Avajaiset 4.7. klo 18.00 vierailemassa Antti Tuuri. Onnintuvan kuvataidenäyttely palvelee ti-la klo 12.00–18.00 osoitteessa Nykäläntie 124.

Oppimista ja kokemuksia viikon kestävällä Lappajärven 52. kuvataideleirillä. Aiheena materiaalin kosketus 26.6. – 30.6. Opettajina Elina Försti ja Jamie Ranta

Hotelli Kivitippu – hyvinvointia sekä geoharrastajan unelmakohde!

”Ihanan rentouttava loma takana. Akut on nyt ladattu järvimaisemissa. Hienoa, että Järviseudulta löytyy näin hyvätasoinen majoituspaikka! Söimme maittavan aamiaisen aurinkoisella terassilla. Polskimme läheisellä uimarannalla. Meteoriiteista kertova näyttelytila oli aivan super ja tämän hotellin sijainti on aivan loistava geokätköilyn harrastajalle. Ylitti odotuksemme!”

Mitä kaikkea Kivitipussa sitten voi oikein tehdä? No esimerkiksi georetkeillä historiallisten ihmeiden ympäröimänä, avaruusmatkailla virtuaalisesti, lähteä opastetulle kalastusretkelle ja golfata 18-väyläisellä kentällä, kokea Lappajärven kajakilla, sup-laudalla, vesijetillä, risteillen tai saunalautalla juhlien. Hotelli Kivitipun alakerrassa sijaitseva esteetön meteoriittikeskus tarjoaa ainutlaatuisen seikkailun Lappajärven meteoriittikraatterin syntyhetkeen sekä tutkimusmatkan avaruuden ilmiöihin, kuun valloitukseen, tulivuoriin sekä alueen geologiaan. Tutustu Kivitipun sivuilta aktiviteetteihin ja löydä omaan mieleesi sopivaa tekemistä!

Kivitipun uimarannalla tai spa- ja saunaosastoilla ei tule mieleenkään avata työsähköposteja. Kivitipun hoito-osasto tarjoaa mm. runsaan valikoiman tehokkaita ja hemmottelevia hoitoja. Kivitipussa voit majoittua paitsi päähotellin huoneissa ja sviiteissä myös chaletsin perhehuoneissa sekä Rantasauna Aquariuksen huoneissa. Katso mitä Kivitippu tarjoaa hemmottelulomalle.

Tutustu lisäksi muihin uintipaikkoihin: Timon ranta (Korrintie 18), Tarvolan ranta (Länsirannantie 298), Paalupaikan ranta (Tarvolantie 182), Kirkkoniemen ranta (Fellmannintie 13), Kivitipun uimaranta (Nyläntie 137)

Kraatterijärven kosminen luonto

Kivitipun ympäröivässä luonnossa on useampi vaellus- sekä maastopyöräilyreitti. Vaelluskengät vaan jalkaan tai hyppy pyörän selkään ja ei kun nauttimaan upeista luontoreiteistä.

Esimerkiksi heti hotellin läheisyydestä alkaa noin 1,5 km:n mittainen meteoriittipolku, jonka opastaulut kertovat planeetoista, Lappajärven synnystä ja alueen kallioperästä. Alueella on edelleen nähtävissä törmäyksen vaikutukset, mm. kraatterin reuna Vimpelin Lakeaharjulla ja Pyhävuori Alajärvellä.

Kraatterijärveen voi tutustua myös meloen. Ota koko seutu haltuun 200 km pituisella Tervareitillä, joka kulkee Soinin, Alajärven, Vimpelin, Lappajärven ja Evijärven halki, yhteensä viiden järven ja useiden jokien läpi. Tästä linkistä pääset Tervareitin melontaoppaaseen.

Lappajärvellä Kanavapuiston esteettömällä kulttuuriluontopolulla voi tutustua suomalaiseen puu- ja kivilajistoon luonnonpuisto-olosuhteissa. Esteetön 1,2 km pituinen puurakenteinen lähes 2 metriä leveä reitti mahdollistaa sujuvan liikkumisen myös apuvälineillä, kuten pyörätuolilla ja lastenvaunuilla. Reitin varrella on 14 opastetta puista ja 8 opastetta kivistä.

Ota käyttöön Kraatterijärvi Geoparkin geopassi! Koko kesäsesongin (kesäkuu-elokuu 2023) ajan voimassa oleva geopassi mahdollistaa geokohteiden tutkimisen omatoimisesti! Ohjeet geopassin käyttöön löydät Kraatterijärvi Geoparkin sivuilta, sekä Järviseudun kuntien Facebook-kanavista! Passeja on mahdollista noutaa myös Hotelli Kivitipusta! Löydä viisi geokohdetta ja palauta passi Hotelli Kivitipun vastaanottoon! Saat pienen palkinnon ja osallistut 300 € arvoisen Kraatterijärvi Adventure-lahjakortin arvontaan.

VIMPELI

Lakeaharjun kuntoportaat, Vimpeli
Lakeaharjun kuntoportaat, Vimpeli

Vimpelissä pääset mukaan niin leppoisiin kesätapahtumiin kuin kiihkeätunnelmaisiin superpesisotteluihin. Kunnan alueella on palveluja kaiken ikäisille. Halusitpa sitten vauhdikkaampaa menoa kuntoportaissa, motocrossradalla tai pumptrackillä. Tai chillimpää lomailua uimarannalla, joella meloen tai kulttuurikierroksilla museoissa ja kirkossa. Kaikki onnistuu ja löytyvätpä vielä pyöräilymatkan etäisyydellä toisistaan.

Vimpelissä on Vetoa

Miesten superpesis- ja naisten korisliigajoukkueiden tuodessa mitaleita urheiluhullu Vimpeli panostaa myös asukkaiden liikuntapalveluihin. Vimpelin Liikuntahallin kuntosali on käytettävissä jokaisena viikonpäivänä 6.00–21.00. Hien saa pintaan myös ulkokuntosalilla, joka on rakennettu Saarikentälle Kuntalaisten olohuoneen päätyyn.

Kuntoportaat ja näkötorni

Lakiksen kuntoportaat kannattaa käydä kipuamassa ainakin kerran kesässä. Ne tarjoavat etelä-pohjalaisittain erittäinkin jylhät maisemat Euroopan suurimmalle kraatterijärvelle Lappajärvelle. Kuntoportaat nousevat nelisensataa metriä ja likipitäen 600 askelmaa takaavat tehokkaan treenin. Puolimatkassa voi pysähtyä penkeille hengähtämään, ja urakan suoritettuaan raapustaa merkki kyläseuran Kuntovihkoon. Parhaimmat maisemat ovat tarjolla näkötornista, johon kannattaa kavuta ihailemaan upeaa järvimaisemaa.

Vauhdin hurmaa, kiihkeää tunnelmaa, vai rentouttava päivä rannalla – sinä valitset!

Keskustan pumptrackrata antaa hurjat vauhdit ja lennokkaat kaarteet niin potkulautailijoille kuin pyöräilijöillekin. Frisbeegolfia pääset pelaamaan parillekin eri radalle. Lähdetien rata on 21-väyläinen metsärata, joka myötäilee pururataa. Lakis frisbee on taas 18-väyläinen metsä/rinnerata.

Vilvoittaviin Lappajärven aaltoihin pääsee pulahtamaan Vimpelin yleisillä uimarannoilla Vieresniemessä, Lakaniemessä sekä Sahissa, jossa myös beach volley -kenttä. Kouluniemen uimaranta sijaitsee Sääksjärvellä. Näitä rantoja ylläpitää kunta.

Ja se suurin ja rakkain pulssinkohottaja meillä Vimpelissä on tietenkin pesäpallo! Sitä pääset seuraamaan legendaarisella Saarikentällä. Lähes päivittäin on eri tasoisia pelejä Saarikentällä ja niissä eletään täysillä mukana. Koe ainutlaatuinen tunnelma ja tule kannustamaan Vimpelin Veto voittoon! Junioripelipäivät löydät somesta.

Viihtyisyyttä maalaismaisemissa

Kulttuurinälkäisille tutustumisen arvoisia kohteita ovat ainutlaatuinen ”Pyöreä kirkkomme”, pesäpallomuseo ja pesäpalloilijapatsas. Kaikki löytyvät keskustasta muutaman kymmenen metrin etäisyydellä toisistaan! Parhaiten kohteisiin tutustuu opastetuilla kulttuurikierroksilla, joita järjestetään Pesisfestivaalien aikaan heinäkuussa. Muita kulttuurikohteitamme ovat esimerkiksi suksitehdasmuseo ja persoonallinen Anteron aittamuseo.

Vieresniemi on karavaanialue Lappajärven rannalla, mutta nykyään paljon muutakin! Sieltä löytyy mm. esteetön luontopolku, yleinen sauna ja luonnonkaunis uimaranta, vuokrattava takkatupa ja useampi kota. Ei muuta kuin vierailemaan!

Seuraa meitä somessa ja saat parhaat tärpit onnistuneeseen kesäpäivään!

Tervetuloa eloisaan Vimpeliin!

Kesätapahtumia Vimpelissä:

  • 10.6. Avoimet kylät-päivä Lakis Areenalla, järjestäjänä Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti-Viitaniemi kyläseura
  • 1.7. Kesätapahtuma Lakis Areenalla, järjestäjänä Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti-Viitaniemi kyläseura
  • 8.-16.7. Vimpelin Pesisfestivaalit. mm. Olli Halosen ilmaiskonsertti Saarikentällä, koripallon 3vs3 SM-kiertue Saarikentällä, korttelisuunnistus keskustan alueella, julkkisottelu, porrasjuoksun SM-kilpailut Lakiksella, paneelikeskustelua Väkitukko Areenalla Saarikentällä

Paikkakuntakohtaisten linkkien takaa löytyy kesäasukkaille tärkeitä tietoja!

Sieltä voit tarkistaa muun muassa lääkäri- ja eläinlääkäripalvelut, ruokapaikat, sekä tarkempia tietoja alueen tapahtumista. Myös majoituspaikat, museot ja muut käyntikohteet löytyvät sieltä. Kannattaa käydä kurkkaamassa.

Evijärven tietopaketti 2023

Visit Lappajärvi

Vimpelin kesäasukkaan tietopaketti 2023

Tärkeitä yhteystietoja

Evijärven kunta

os. Viskarinaukio 3, 62500 Evijärvi | (06) 2412 3203 tai 044 769 9248 | evijarvi.fi | evijarven.kunta@evijarvi.fi | Kunnanvirasto avoinna: ma-pe 8.30-15.00

Lappajärven kunta

os. Maneesintie 5 A, 62600 Lappajärvi | lappajarvi.fi | kunta@lappajarvi.fi | Kunnanvirasto avoinna: ma 8 – 16, ti-to 8-15.30, pe 8-15

Vimpelin kunta

os. Patruunantie 15, 62800 Vimpeli | vimpeli.fi | vimpelin.kunta@vimpeli.fi | 040 137 3703

Järviseudun Sanomat

os. Maneesintie 16, 62600 Lappajärvi | www.jarviseudunsanomat.fi | toimitus@jarviseudunsanomat.fi | 0400 773 492

Kerro kaverille!

Jos haluat kertoa kaverillesi Kraatterijärven seudun UUTISKIRJEESTÄ, paina alla olevaa nappia. Täytä lomake ja lähetä eteenpäin!

Osallistu kyselyyn ja jätä palautetta!

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Kirppisralli tarjoaa 26 myyntipaikkaa ympäri Vimpeliä.

Kohta on kirppisrallin aika

VIMPELISSÄ lauantaina 13. heinäkuuta kello 10–15 järjestettävä Kirppisralli on kerännyt monipuolisen kattauksen myyjiä ympäri Vimpelin.

Kirppisralli tarjoaa 26 myyntipaikkaa ympäri Vimpeliä.

Kohta on kirppisrallin aika

VIMPELISSÄ lauantaina 13. heinäkuuta kello 10–15 järjestettävä Kirppisralli on kerännyt monipuolisen kattauksen myyjiä ympäri Vimpelin.

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiskirjeen sisältö

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA