Uusimmat kesäblogit:

Osa sukupolvien pitkää ketjua 

Jarno (vas.) ja Jukka Tuomaala ovat sukutilansa 19. isäntiä. Lähes 300 viljelyhehtaarin lisäksi veljekset tuottavat maitoa reilun 60 lypsylehmän voimin Evijärven Lahdenkylässä.
Jarno (vas.) ja Jukka Tuomaala ovat sukutilansa 19. isäntiä. Lähes 300 viljelyhehtaarin lisäksi veljekset tuottavat maitoa reilun 60 lypsylehmän voimin Evijärven Lahdenkylässä.

KEVÄT vaihtuu hiljalleen kohti kesää, vaikka sää vielä vaihtelevasti saa paksut takit pysymään harteilla. Maatiloilla kevätkylvöt ovat päässeet loppusuoralle, ja viimeisiä peltotöitä tehdään kiireellä, ennen kuin seuraavat vaiheet jo odottavat tekijäänsä.  

Evijärven Lahdenkylässä Tuomaalan sukutilan nykyiset isännät Jarno ja Jukka Tuomaala ovat päässeet kevättöiden osalta myös jo viimeisiin hehtaareihin.  

–Tavallinen kevät on töiden osalta ollut, toteaa Jukka Tuomaala.  

–Maat ovat olleet kosteampia kun tavallisesti, että kuivuudesta ei heti pitäisi peltojen kärsiä, Tuomaala jatkaa.  

Tuomaaloita työllistää ympäri vuoden lähes 300 hehtaarin viljelysala, yhden robotin lypsynavetta sekä maatilaurakointityöt omien maatilatöiden rinnalla. Työtä on tehty pitkään yhdessä ja veljesten välisestä yhteistyöstä on muodostunut sujuva koneisto yritystoiminnan ympärille.  

–Työ pyörii auringon mukaan, naurahtaa Jarno Tuomaala.  

–Ollaan tietysti kasvettu tähän hommaan, jatkaa Jukka Tuomaala. 

TILAN PELTOTYÖT ovat olleet veljesten vastuulla jo 90-luvulta asti. Nykyisin apuna ovat myös jo perheiden vanhimmat lapset, jotka auttavat kylvötöissä vuosi vuodelta enemmän.  

–Omalla tavallaan lapset on mukana, kolmesta vanhimmasta on jo kovasti apua, toteaa Jarno Tuomaala.  

Oman tilan työt sujuisivat hyvin isäntien työmäärällä, mutta maatilaurakointi on kysyttyä ja tilan ulkopuolelle tehdyt urakat vievät myös aikaa.  

–Enemmänkin olisi kysyntää, jos vain ehdittäisiin kaikki tehdä, jatkaa Jarno Tuomaala. 

Tuomaalan tilaa on pyöritetty jo vuodesta 1564 lähtien. Nykyiset isännät ovat tilan 19. omistajia ja mahdollisille tilan jatkajille halutaan ylläpitää laadukas pohja yritystoiminnalle jatkossakin.  

–Jos lapset haluaa jatkaa, niin ompa heille hyvät lähtökohdat, kun tilan pitää kunnossa, pohtii Jukka Tuomaala.  

–Pakko ei ole kenenkään jatkaa. Kyllä he ovat huomanneet mitä tämä vaatii, Jarno Tuomaala jatkaa. 

VALTAKUNNALLISESTI maatalouden tulevaisuus on epävarmalla pohjalla, ja tilalliset ympäri Suomen joutuvat pohtimaan mitkä investoinnit ovat järkeviä ja kannattavia.  

–Mielenkiintoista on nähdä, mihin tämä ajautuu, ajetaanko kaikki kokonaan alas vai mitä tapahtuu, pohtii Jarno Tuomaala.  

–Aivan oleellisesti tulee vähentymään ruoantuotanto meillä Suomessa, Tuomaala jatkaa. 

  

EU:n ollessa mukana, Euroopassa tehdyt poliittiset päätökset vaikuttavat vahvasti miten kotimainen ruoantuotanto mahdollistetaan.  

–Siinähän se on, että millä rahalla saadaan se maito- tai viljakilo tuotettua. Itse ei voida hintoja määritellä, täytyy vain yrittää tehdä halvemmalla nämä hommat kun lopputuotteen hintaan ei pysty vaikuttamaan itse paljon, pohtivat Tuomaalat.  

Tuomaaloille maatilatyö on kuitenkin ollut selkeä valinta.  

–Maatalous on vaihtelevaa työtä, eikä samaa koko ajan. Talvella on eri hommat kuin kesällä ja vaihtelevuutta riittää, ajattelee Jukka Tuomaala.  

Noora Tupeli 

Maatalousjuttuja lisää täällä

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.

Vimpeli saamassa kehitysyhtiön

MAANANTAINA kokoontuva Vimpelin kunnanhallitus saa päätettäväksi kehitysyhtiön, Vimpeli Invest Oy:n,  perustamisen. Mikäli kunnanhallitus hyväksyy talous-

Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.

Vimpeli saamassa kehitysyhtiön

MAANANTAINA kokoontuva Vimpelin kunnanhallitus saa päätettäväksi kehitysyhtiön, Vimpeli Invest Oy:n,  perustamisen. Mikäli kunnanhallitus hyväksyy talous-

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.