Uusimmat kesäblogit:

Kuninkaantuvan kesässä paljon uutta nähtävää

Kuninkaantuvalla Soinissa on esillä kesän aikana muun muassa vanhoja kylttejä. Nämä rengasmainokset ovat 1940–1950-luvuilta, kertoo Lasse Autio.
Kuninkaantuvalla Soinissa on esillä kesän aikana muun muassa vanhoja kylttejä. Nämä rengasmainokset ovat 1940–1950-luvuilta, kertoo Lasse Autio.

VANHOISSA kylteissä kiinnostavat etenkin niiden taiteellisuus sekä informatiivisuus, kertoo Soini-seuran puheenjohtaja Lasse Autio. Seuran hallinnoiman Kuninkaantuvan kesänäyttelyyn on saatu kokoelma kylttejä yksityisiltä henkilöiltä Soinin ja Lehtimäen alueelta sekä Seinäjoen museoilta. Kylttejä on esillä kolmisenkymmentä.

Kuninkaantuvalla on nähtävillä myös paljon muuta uutta kesän aikana. Kokoustilan seinille kootaan näyttely seuran omistuksessa olevista maalauksista. Esille ripustetaan myös laaja kokoelma soinilaisia koulukuvia 1900–1970-luvuilta. Järviseutu-säätiön tuella hankittu iso näyttö esittää jatkuvalla syötöllä lisää soinilaista historiaa kuvien muodossa: Soinin historia -sivustolle lähetetyistä, Soini-seuran lahjoituksena saamista ja Aution omiin kokoelmista löytyneistä valokuvista on valikoitu nähtäville muun muassa vanhoja työkuvia.

Militaria-näyttelyä on uudistettu ja soinilaisten 1918–1944 saamista ansiomerkeistä myöntökirjoineen tulee esille isompi kokonaisuus.

–Tähän yhteyteen jätetään edellisestä näyttelystä Vaito ja Helmi Pesolan kunniamerkit. Kävi niin, että Pesolan taloon murtauduttiin hiljattain ja sieltä varastettiin muun muassa krusifiksi ja perheraamattu, jotka ovat edelleen kateissa – kunniamerkit ovat täällä tallella. Toivottavasti murron tehnyt taho jää kiinni ja tavarat palautetaan, Autio toteaa.

Esillä ovat edelleen muun muassa apteekki-, vanhan ajan 1950-luvun koululuokka- sekä siirtomaatavarakauppanäyttelyt nostalgisine esineineen.

Kuninkaantuvalla on myynnissä vanhaa esineistöä, seuran julkaisemaa kotiseutukirjallisuutta, Kuninkaanjoki-sarjan neuleita kuten sukkia, lapasia ja liinoja sekä kortteja ja muuta tavaraa.

Laajat kesäaukiolot

KUNINKAANTUVAN kesänäyttely on avoinna laajasti kesäkuussa, kun kahden viikon ajan 6. kesäkuuta alkaen museolla työskentelevät Siiri Korkea-aho ja Mikael Keski-Opas. Heidät seura työllistää Kesäduuni OP:n piikkiin -tuella. Tällöin museo on auki arkipäivisin kello 9–18. Siitä eteenpäin museo-oppaana toimii Emmi Mäkipelto ja museo on avoinna kello 12–17, elokuun puoliväliin asti.

–Museokahvilasta saa ryhmille kahvitukset etukäteistilauksella, vinkkaa Autio. –Jos haluaa vierailla täällä aukioloaikojen ulkopuolella, minuun voi ottaa yhteyttä.

Museon pääsymaksu on aikuisilta viisi euroa ja lapsilta kolme euroa.

–Odotamme vilkasta näyttelykesää. Viime kesänä kävijöitä kertyi yli 700, kun myös kokoustilan käyttäjät lasketaan. Nyt on taas uutta esineistöä esillä, aukioloaikoja on lisätty ja panostamme markkinointiin.

Suunnitelmia riittää

AUTIOLLA on paljon näyttelyideoita tulevillekin kesille, muun muassa sarjakuva- ja poliisinäyttelyihin löytyisi aineistoa laajasti.

–Lisää tekijöitä toki tarvitaan. Olemme saaneet mukaan uusia toimijoita, mutta yhä tarvitaan Soini-seuran aktiiviselle toiminnalle jatkajia. Viime kesänä tehtyjen investointien ja saneerausten myötä toimitila on hyvässä kunnossa ja mahdollisuuksia kaikenlaiselle kehittämiselle on.

SOINI-SEURA on mukana 10. kesäkuuta luonto- ja erämessuilla Soinissa ja kesän ajalle on suunnitteilla tapahtumia. Syksylle on lyöty jo lukkoon Soinin maalaismarkkinat, jotka järjestetään 2. syyskuuta Kuninkaantuvan ympäristössä. Myyntipaikkoja voi kysellä jo Autiolta sähköpostitse lasse2.autio@gmail.com.

Noin 300 vanhaa valokuvaa kertovat elämästä Soinissa 1900-luvun alkupuolella

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.